2010-10-27

Svårt i Portugal, Grekland och Irland

Det blir visst svårt att få igenom åtstramningarna i Portugal, läser jag idag.
Portugals socialistiska minoritetsregering har avbrutit samtalen om en uppgörelse med de högerorienterade Socialdemokraterna, det största oppositionspartiet, om en budget för 2011, enligt landets finansminister.
Men det verkar inte vara någon större fara på taket ännu. Räntan på portugisiska statsobligationer har inte stigit överdrivet snabbt. Och den är fortfarande något lägre (5,9% på tioåriga) än vad den var i september (6,3% på tioåriga).

Och Greklands statsfinanser för 2009 revideras fortfarande av Eurostat, vilket jag nämnt förut. Minns ni att från början förutspådde den dåvarande grekiska regeringen 3% underskott för 2009? Strax före valet i oktober 2009 dubblades detta till 6%. Efter valet kände sig den nya regeringen tvungen att komma ut med något som låg närmare sanningen och dubblade igen till 12%, något som senare reviderades till 13,8%. Nu ser det alltså ut att bli över 15% budgetunderskott. Och årets budgetunderskott sägs bli runt 8% - ska vi lita på de prognoserna? Marknaden ställer sig fortfarande ganska tveksam, även om det inte är varken katastrof eller panik. Grekiska statsobligationer ligger på ungefär samma nivå som för en månad sedan - räntan är drygt 10% på alla löptider från tre till tio år (att jämföra med runt 2,5% på tyska tioåriga statsobligationer). Men det finns alltså fortfarande ingen chans för den grekiska staten att i längden finansiera sitt underskott på den öppna marknaden utan de är helt beroende av övriga EU:s välvilja.

Vad gäller Irland så har invånarna hållit sig betydligt lugnare än grekerna. Men läget är bekymmersamt. Det måste nu göras drastiska budgetnedskärningar och frågan är hur länge det håller ihop. De planerade nedskärningarna räcker inte på långa vägar för att ens komma i närheten av balans i statsfinanserna. Årets underskott för statsfinanserna blir drygt 30%, vilket slår allt jag hört talas om i OECD-länder. Upptrenden i räntan för irländska statsobligationer är fortfarande stark. Nedan räntan på tioåriga irländska statsobligationer.
Stiger räntan över senaste toppen upp mot 7% finns risken för panik vad gäller Irland. Sjunker den däremot ner under 6% igen får man nog se upptrenden som bruten och kan blåsa faran över för denna gången. Detta är en indikator som är värd att hålla koll på den närmaste tiden.


[Andra bloggar om , , , , ]

5 kommentarer:

 1. Ja då var den över 7%! Tog inte lång tid....

  SvaraRadera
 2. Vart brukar du kolla räntan på statsobligationer? Tack.

  SvaraRadera
 3. Fre:
  Klicka på länkarna i inlägget för respektive lands statsobligationer.

  SvaraRadera
 4. Blir det panik över Irland snart nu då?

  SvaraRadera
 5. Flute:

  Pinsam inkompetens från mitt håll, förlåt.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.