2012-09-18

En smartfånesekt

Journalisten Amat Levin tipsar om ett videoklipp från öppningen av Apple Store i Täby när Ajfån 5 släpptes och tillägger "eller det läskigaste ni sett".

Jag får associationer till religiösa sekter. Detta exempel tar fram en av de mest absurda yttringarna i vårt samhälles sjuka konsumtionshysteri.

27 kommentarer:

 1. det förekom inget våld, inga dödshot, bara ren glädje och man hyllade alla de män och kvinnor som tagit fram produkten.

  det finns allvarligare saker att avstånd från i dessa dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns alltid allvarligare saker men de är oftast självklara. Det här är för mig helt obegripligt och sjukt. Obehagligt att se

   Radera
  2. Allvarligare saker skriver jag längre inlägg om. Här skrev jag bara ett kort inlägg.

   Radera
  3. "The men and women in uniform."

   Radera
 2. Sjukt var ordet.

  SvaraRadera
 3. Så är det, det finns mycket som är konstigt i Stockholm.

  SvaraRadera
 4. Man kan kritisera Apple för mycket. Väldigt mycket. Men inte för att de är glada när det släpps en ny produkt.

  SvaraRadera
 5. Typiskt flockbeteende. Detta visar på att det räcker att tillräckligt många människor gör något absurt så normaliseras det. Hade lika gärna kunnat vara ylande vargar. Hade varit ungefär lika civiliserat... Bisarrt minst sagt!

  SvaraRadera
 6. Det där var läskigt. Såg ut ungefär som på säljeventen pyramidspelsföretagen sysslar med, typ Kyäni, Amway etc.

  SvaraRadera
 7. Ja antingen så köper man en ajfån, eller så går man runt med sin android i tubsockor och har en kulspetspenna i skjortfickan.

  SvaraRadera
 8. Att människor är glada är väl inte något problem...
  Men att dessa människor på kommando är glada och inte ens verkar besvärade över att tvingas hålla på så här är märkligt. För det är just vad det är - tvång. De anställda tvingas att uppföra sig på detta sätt.
  De förstås personligt och jag anser det lika löjligt att överhuvudtaget köpa en ifån som att vara med som anställd eller kund vid denna premiär.

  SvaraRadera
 9. Mensa är nog lite fånigare ändå.

  SvaraRadera
 10. Vilka otroliga fåntrattar!
  Jag hoppas verkligen att Vidsynt slipper se detta.

  SvaraRadera
 11. Vi ser att det är fler personer i personalen än kunder i butiken - jämför det med hur det ser ut i andra länder. Ingen större succé med andra ord.

  Anledningen till att personalen jublar och tjuter beror naturligtvis på deras försäljningsbonusar och provisioner: ska vi gissa på en bonus till försäljaren på 1000:- per såld telefon och 2000:- per såld dator ovanpå en hyfsad lön till att börja med? Sedan har de även med största säkerhet fått teckna antingen personaloptioner eller så har de ett mycket förmånligt aktieprogram - bolaget är ju amerikanskt och det är ju vardagsmat där.

  Kunderna förstår naturligtvis ingenting av detta, de förstår inte att det är direkt ur kundens ficka alla pengar kommer som kommer att göra dessa anställda i butiken till mångmiljonärer. Om tre år kunder kunden titta på sin telefon och tänka: hur kunde jag tycka att denna elektronik var värd att avstå totalt flera månadslöner för upp till nu? Den är ett instrument för att skapa kassaflöde hos tillverkaren och operatörerna. Trender kommer och går - hur fräsch känns de där jeansen som var så inne, coola och snygga du köpte för fem år sedan? Förträngt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt det du förfasas över är ju riktigt bra saker!

   Radera
 12. och 1,8 procent av priset går till de som gjort produkten...
  Undrar om de jublar?

  SvaraRadera
 13. En typiskt Centrum - Periferi konsekvens. Undrar hur många så känt köplust om IPhone-tillverkningen legat stax utanför Stockholm med slavliknande produktionssystem.
  Tekniken är endast möjlig i västvärlden om periferin ger oss den möjligheten.
  Under en period av romartiden bestod Italien av 7 miljoner människor vara 3,5 miljoner var slavar.
  Idag är detta system något liknande med den skillnad att den så kallade globaliseringen gör att vi slipper se "slavarna" som idag finns i periferin.

  SvaraRadera
 14. Helt sjukt beteende, de dära arbetarna skulle behöva åka ned till Afrika o volentärarbeta lite, komma ut i verkligheten så att säga, så får vi se om skiten de kränger är såå viktigt...

  SvaraRadera
 15. Jag måste erkänna att jag mår lite dåligt när jag ser klippet, flockbeteende av det här slaget kan få vem som helst att tvivla på människans intelligens och överlägsenhet.

  SvaraRadera
 16. Oj, oj, oj, oj, oj, oj, oj, oj !

  Töntigt är bara förnamnet.

  Dessutom var ju kunderna rädda för att gå in i affären när alla blåtröjade töntade på.

  Kanske är det bara i Stockholm som det kan bli så feltöntigt?

  SvaraRadera
 17. Smart upplägg av Apple att skapa en slags kult eller sekt som marknadsföringsknep. Har man väl lurat in tillräckligt många i sekten(och det finns ju gott om bemedlade idioter) så kan man kränga vilket skräp som helst.

  SvaraRadera
 18. Äckligt. Jag spydde lite när jag såg detta. Kommer nog köpa en Nokia istället när jag uppgraderar från min urgamla 400-kronorstelefon. Jag vill inte bli förknippad med söderhipsters, applefanatiker och 68-vänstern som utgör apples kundbas i Sverige.

  SvaraRadera
 19. Det som ger mig hopp om mänskligheten är ju att publiken inte alls hängde med på detta. Det är personalen som är obehagliga och deras själar är ju fullständigt köpta. Nu är det nog bara organen kvar som de kan sälja...

  SvaraRadera
 20. Steve *Jobs var ett jä**la geni till businessman, han lyckades ta ett helt vanligt varumärke och ställa det på en pedestal över sina konkurrenter. Synd bara att han verkar ha dummhuven till konsumenter och personal, men men......

  SvaraRadera
 21. Det ar nu det kanns ratt att blanka Apple aktien. Vilket jag gjorde efter detta.

  SvaraRadera
 22. Nya Moderaterna-vibbar

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.