2012-09-02

Bankproblem i Spanien... och Frankrike

I slutet av förra veckan kom dåliga nyheter från Spanien.

För det första pågår en "tyst" uttagsanstormning mot de spanska bankerna. I juli togs nästan 75 miljarder euro ut från Spaniens banker, vilket är en minskning av insättningarna med 4,7 procent, den högsta månatliga nedgången sedan ECB:s statistik började 1997. Under årets första sju månader har insättningarna minskat med 17,7 procent. Det här är en rent "grekisk" utveckling som om den fortsätter och accelererar som den senaste tiden kommer att välta de spanska bankerna.

För det andra ska krisdrabbade spanska banken Bankia få en omedelbar kapitalinjektion på 4 till 5 miljarder euro efter att ha rapporterat en förlust på 4,45 miljarder euro för första halvåret i år.

Idag kom så en liten "bomb" från Frankrike, när det meddelades att bolåneinstitutet Crédit Immobilier de France (CIF) ska "räddas" av staten. Det handlar enligt Reuters om garantier upp till 20 miljarder euro. Nu är CIF ett ganska litet finansföretag och platsar inte på långa vägar på listan över de största. Enligt senaste balansräkningen jag hittat på nätet (från juni 2011) har de tillgångar på nästan 42 miljarder euro, varav största delen är en kreditportfölj på 33 miljarder euro. De är alltså bara något större än svenska SBAB. Även om CIF är små med franska mått, så är det illavarslande att även Frankrike börjar uppvisa röta bland finansföretagen. En huvudvärk för president Hollande. Läs mer om detta på ZeroHedge.

1 kommentar:

  1. Om svenska myndigheter vill undvika oro även här, så bör de nog snabbt ändra insättningsgarantin till att gälla i svenska kronor , för övrigt är ju detta även ett demokratiskt problem, varför har de satt insättningsgarantin i en valuta, som vi i folkomröstning har sagt nej till, en som länge har undrat/blyger.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.