2013-03-13

Söker bostad

Som jag har skrivit förut är Stockholms bostadsmarknad fullständigt dysfunktionell. Våra politiker har sålt ut hyresrätterna. Våra politiker har genom olika åtgärder drivit på priserna på bostadsrätter och småhus till fullständigt orimliga nivåer.

På Bostad Stockholm finns idag 88 lägenheter lediga i hela Stockholms län, varav 50 i Stockholms kommun. Detta ska jämföras med att betydligt mindre staden Linköping har 50 lediga lägenheter i Stångåstadens kö.

Nu har jag drabbats av detta och har snart inget boende i Stockholm. Tro mig, jag har försökt alla vägar jag har kunnat komma på.

Det blir inga fler inlägg på denna blogg förrän jag löst min bostadssituation på något sätt. Har ni något konkret tips om en bostad får ni gärna mejla mig på flutethoughts snabel-a gmail punkt com.

63 kommentarer:

 1. Du har väl fast jobb och tänker lika rationellt (utan empati) som en ingengör (jo, det finns forskning på det)?
  Kolla med Lars Wilderäng, han påstår att man utan problem kan fixa förstahandskontrakt på, säg, tre månader. Sedan om det är i Sthlm eller ej, låter jag vara osagt.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har fast jobb med hyfsad lön, men har ännu inte hittat något förstahandskontrakt. Men jag har ju en månad kvar av de tre ;-)
   Jag upplever det dock som att det blivit betydligt svårare att hitta en bostad i Stockholm det senaste året.

   Radera
  2. Flera bloggare hävdar att bostadsbristen inte existerar. Konstigt, du verkar känna av den och jag märker också av den. Jag pendlar totalt 3,5 timmar varje dag eftersom jag inte kan hitta någon bostad i Stockholm, ett rent helvete.

   (Och nej alla präktiga bostadsbubbleförnekare, jag räknar inte en fyrdubbling av min nuvarande hyra för ett andrahandskontrakt på en etta som ett alternativ.)

   / Erik

   Radera
  3. Ursäkta mitt ironiska inlägg här i början, men det är fan inte lätt.
   Det är väl bostadskön som gäller.
   Men den är väl så fullproppad sedan några år bakåt (tänk hösten 2008) att det kommer ta ett halvt liv att få en bostad inom tull.
   Ja, ja, alla har inte rätt att bo i innerstan, men det ger ett perspektiv på kötiden.
   Hoppas det löser sig!

   Radera
  4. Tre månader gäller Göteborg och alla jag personligen känner som velat ha en hyresrätt.

   Radera
  5. Poängen bland de flesta bloggare är väl just att det är hyresrättsbrist snarare än generell bostadsbrist. Förstår dock inte riktigt hur man 'betalar till sig själv' med 140 års amortering, skillnaden mellan banken som hyresvärd kontra vilket fastighetsbolag som helst känns marginell då (obs, visst inslag av ironi kan förekomma) :-)

   Radera
  6. Göteborg har avskaffat sin bostadskö, så den som vill mest får lägenhet fort även i allmännyttan.

   Sedan vad gäller hyra vs bostadsrätt, så innebär hyresrätt bara en ekonomisk risk på tre månaders hyra, medan den ekonomiska risken i en bostadsrätt i Stockholm handlar om miljontals kronor. Folk tittar bara på månadsavgiften (men glömmer det interna underhållet och slitaget) och tror att det är samma sak som att hyra. När priserna kraschar kommer de upptäcka skillnaden mellan att hyra och låna pengar...

   Radera
  7. Göteborg har Boplats.
   Som hyresvärdar sedan flera år använder och plockar ut nya hyresgäster på just kötid (ok, finns säkert en och annan som plockat ut ny hyresgäst efter lön, kön, etnicitet mm).
   Läs på.
   Dessutom övergår Boplats till ren kötid senare i år, så den sökande kan se vilken plats man har i kön osv, då det i praktiken är så det fungerar.
   Rätt ska vara rätt.

   Radera
 2. Ingenjör, ska det vara.

  SvaraRadera
 3. Har du provat att leta i Åkersberga och Norrtälje? Det är visserligen en bit bort, men kollektivtrafiken är i alla fall hyfsad (Roslagsbanan från Åkersberga och bussar från Norrtälje och Rimbo). Söder om stan kanske Nynäshamn kan vara värt ett försök, eller rentav orter ännu längre bort om du kan tänka dig att pendla långt. Tyvärr är det inte mycket till konkret tips. Hoppas att det löser sig i alla fall!

  Roslagsbostäder (Norrtälje kommun)
  Armada (Österåkers kommun)
  Akelius (olika platser i Storstockholm)
  Nynäsbo (Nynäshamn)
  Balder (bl. a. i Uppsala, Gävle och Köping. Först till kvarn ist. f. kötid).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan jag lika gärna flytta till Nyköping, Norrköping eller Linköping istället, med tanke på restiden till Stockholm.

   Radera
  2. Akelius har inga lediga lägenheter i storstockholm.

   Pendling är ett HELVETE! Överväg det inte!

   / Erik

   Radera
  3. Jag kan inte rekommendera pendling från Linköping men Nyköping låter inte så illa. Dock skulle jag hellre bo i en skokartong nära jobbet och veckopendla till något skogsbruk eller odlande.

   Radera
  4. Akelius lägger ut lägenheter ganska ofta. Jag har fått två 1a-handskontrakt hos dem genom att bospara. Gör man det hamnar man först i kön. Dock kan du inte vänta dig ngt centralt.

   Radera
  5. varför inte Åkersberga? Det tar 35 minuter till Östra Station/ KTH.
   Tar lika lång tid från Vallentuna, tar cirka en 20 min från Täby.

   det är alltså inte mitt i smeten men det är OK att pendla.

   Radera
  6. Jag instämmer med resten - börja verkligen inte pendla!

   Det kommer du ångra! Det gjorde jag. Slösade 2 år av mitt liv på det.

   Får man fråga hur det gick för dig så här 4 år senare efter att ha skrivit det här blogginlägget, fick du en lägenhet i Stockholm till slut?

   /Nabil - Bostadskaos.se

   Radera
 4. Jag har hört om något som heter Flottsbro Camping. Då behöver man ha en husvagn eller liknande, säkert ett bra alternativ med dagens husvagsstandard. Nära till skidbacke är det också. Kolla fall det inte finns någon plats ledig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det låter ju väldigt seriöst hörrudu

   / Erik

   Radera
  2. Jodå det finns många som bor så.
   Annars finns Whålins fastigheter som lottar ut kontrakt varje tisdag, dvs ingen kötid. Men då ska det till stor tur om man ska få något.

   Radera
 5. Wåhlin fastigheter AB ska det vara.
  SvaraRadera
 6. Jobbig situation!!! Jag har själv precis flyttat till hyrt boende i stor-stockholm men det blev ett radhus i andra hand. Min känsla var att det fanns en del att välja på vad det gällde att hyra hus men att alla uthyrare jag kontaktade blev väldigt förvånade när en svensk familj vill hyra hus. "Varför vill du hyra hus... Det är ju mycket bättre att köpa" har jag fått höra åtskilliga gånger. Det kanske inte är ett alternativ för dig, om du inte har familj och behöver gott om plats, men nog finns det bostäder att hyra. Det har heller inte varit ett problem att hyra på ganska lång sikt, vilket var ett krav för oss. Flera av husen har hyrts ut antingen av små företag eller av privatpersoner som äger uthyreshuset som en investering.
  Hoppas att det löser sig för dig... Jag saknar dina blogginlägg. :-)

  SvaraRadera
 7. bostadspriserna är såklart orealistiska pga effekten av en långvarig kreditinflation möjlig tack vare avreglerad kreditmarknad efter novemberrevolutionen 1985 - (vissa) kreditgivare kan skapa pengar. politikerna har inte fattat nått (med kjell olof feldt & bengt dennis ytterst ansvariga, men dom fattade nog inte heller vad de ställde till med). konstigt att så få förstår detta

  SvaraRadera
  Svar
  1. >konstigt att så få förstår detta

   Det har förstås aldrig slagit dig att du kanske förenklar?

   Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka är så fulla av tvivel.

   Radera
  2. Anonym 23:35 kan inte du forklara hur det "egentligen" ligger till da, utan att forenkla? Du verkar sa smart! Hall dig garna till fem rader. Tack pa forhand!

   Radera
 8. Det råder inte brist på bostäder; det råder brist på billiga bostäder. (Precis som med oljan i världen.)

  SvaraRadera
 9. Och OnT: Akelius har ett par 3-4or för 10000 i Tyresö, vet inte om man fortfarande kan köpa sig ett kontrakt hos dem, men det är du väl inte ensam om att vilja isåfall.

  SvaraRadera
 10. Hoppas det löser sig för dig Flute så att vi snart får se nya intressanta blogginlägg!

  /Mats Öhlén

  SvaraRadera
 11. Eftersom du redan prövat allt så har du antagligen redan annonserat på Blocket. Vi har gjort det två ggr inom loppet av två år och båda gångerna fått tre-fyra erbjudanden om hus att hyra, alternativt våning i större hus, efter ett par veckors annonsering. Senast nu i januari. Gäller Göteborg.

  SvaraRadera
 12. Själv hyr jag ut ett rum med del i lägenhet. Men har just fått napp via Blocket. Fast du vill ha förstahandskontrakt vilket är svårare. Det går rätt fort med de svindyraste lägenheterna i bostadskön. Är stor omsättning på dem. Folk flyttar dit för att ha någonstans att ställa väskorna. Sedan köper de en bostadsrätt då månadskostnaden blir densamma. Eller gå direkt till hyresvärdarna. Men som sagt då måste du vara beredd att betala runt 10000 för en 2-3:a.
  Moventia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan också tänka mig andrahandskontrakt om det är på rimlig tid.

   Radera
 13. Var i Stockholm jobbar du? Att pendla från omkringliggande orter i Sörmland, Uppland eller Västmanland behöver inte vara oöverstigligt om man har arbetet på rätt avstånd från lämplig tågstation.

  Annars påstås det ofta att det finns relativt gott om lediga lägenheter ute i förorterna kring Järvafältet eller söder om stan (Skärholmen, Botkyrka, Vårby etc).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inga lägenheter i dessa förorter att hyra. Så det påstås nog fel. På bostadsförmedlingen krävs det 4-5 år i kö för att flytta dit. Förmodligen pga lägre hyror då det ännu inte är stambytt. Det är dyra nybyggda lägenheter som går att få.
   Moventia

   Radera
 14. Staffa dig en välisolerad båt. Extremt låga kostnader, bo centralt havsutsikt och rid ut stormen i Stockholms bostadsmarknad.

  SvaraRadera
 15. Enligt statistik på Bostad Stockholm har 9 lägenheter ("vanlig lägenhet") förmedlats för köande med kötid 0-2 år under 2013. Du borde ha denna kötid eller längre, varför skulle inte någon av dessa lägenheter passa dig?

  https://bokabostad.stockholm.se/StatistikKotid.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska också ha tur för att få dessa. Visst, 9 lägenheter har förmedlats till köande med 0-2 års kötid, men dessa har som sagt haft TUR.

   Radera
  2. Hur lång kötid har du?
   Såg ovan att du är OK med korttidskontrakt - då ser jag att det finns 6 lägenheter förutom de 9 ovan förmedlade under 2013 och kötid 0-2 år.

   Vad jag förstår så är det strikt den med längst kötid - och som uppfyller kraven för aktuell lägenhet - som får skriva kontrakt. På vilket sätt har TUR med det att göra?

   Är det så att du inte uppfyller kraven, tex har betalningsanmärkningar, ej har inkomst, ej har tillräckligt hög inkomst, osv? Ja, isåfall förstår jag att dina möjligheter att hitta hyreslägenhet är mindre.

   Radera
  3. Inga betalningsanmärkningar, bra inkomst.
   Vi vet inte hur dessa 9+6 lägenheter var. Kanske var hyran extremt hög osv. Kanske var de 6-rummare. Något gjorde uppenbarligen att de inte var särskilt attraktiva/möjliga för de flesta, vilket gjorde att någon med kort kötid kunde få dem.
   Jag har under en längre tid tittat på lägenheter i Stockholms bostadskö och inte hittat något.

   Radera
  4. "...och har snart inget boende i Stockholm. Tro mig, jag har försökt alla vägar jag har kunnat komma på."

   Så det är alltså inte så att du bara behöver tak över huvudet för annars står du med alla möbler på gatan, på riktigt? Annars hade du väl tagit en av dessa?

   Radera
  5. Som sagt, jag vet inte vilka dessa 9+6 lägenheter var. Kanske var de för stora, för små eller för dyra!
   Dessutom får man bara anmäla intresse på högst tre objekt samtidigt på Stockholms bostadsförmedling. Därför kan man aldrig vara aktuell för alla bostäder!

   Radera
  6. Därför behövs alltså även TUR, nämligen att råka anmäla intresse på "rätt" bostäder.

   Radera
  7. Sådana lägenheter går oftast via "Bostadssnabben", dvs du ska trycka på knappen först av alla, så Flute har rätt. Det krävs TUR.

   Radera
 16. OM kommunerna likväl som att tillåta en friggebod om 15 kvm samtidigt också kunde acceptera minst en "studenlägenhet" om 25 kvm på en vanlig villafastighet, i garaget, utbyggd friggebod etc eller i någon annan byggnad på fastigheten skulle det driva ner hyresnivåerna på små lägenheter. Eftersom många är kåta på hyresinkomster. Naturligtvis måste detta tas upp i fastighetsdeklarationen men då skulle samtidigt det finnas ett register (som pappa staten älskar) och det skulle också kunna krävas ett besiktningsintyg (naturligtvis bekostat av uthyraren). Men bästa av allt är att Svart Janne som har en fuktig liten skitlokal i sin källare i Örgryte/Gbg med ett fönster om 25*25 cm skulle få svårt att hyra ut svart.......och i sitt usla skick. Med fler smålägenheter på marknaden lossnar det även för fler 2:or 3:or osv......
  Själv har bor jag i ett nytt hus (så nytt att det är ej slutbevisat än) 10 min från centrala Gbg med bil, 14 min (Korsvägen) med den utmärkta kollektivtrafiken och håller på och färdigställer 2 lägenheter (om 27 kvm med sovloft) i ett annex på tomten. Räknar kallt med att de kommer inbringa 5500:-/mån (inkl.värme/el VA och fiber upp till 1GB) vardera (svart eller vitt skiter jag fullständigt i eftersom pappa staten är så skitnödig ändå) sen tänker jag gå till banken med kontrakten och köpa 2 centrala lägenheter till mina äldsta barn, de får betala kanske en hyra på 2000-2500:-/mån sen låter jag mina hyresgäster bekosta mina barns lån.......
  Fiffigt.....:)
  Har tittat på det där med att bilda ett fastighetsbolag, gärna ett SUF men det är så förbaskat krångligt så det troliga är att det blir svarthyra så länge regelverket är som det är men jag skulle som sagt önska en förändring där.

  SvaraRadera
 17. Kan du tänka dig att hyra ett rum med tillgång till alla faciliteter i en villa, belägen några t-stationer från centrum, så har jag en del kontakter, som jag kan kolla upp. Garanterat inget ockerpris.

  SvaraRadera
 18. Din bästa chans om du inte vill köpa BR är förmodligen att betala för ett kontrakt. Lägg ut krokar bland personer du känner. Någon som har en hyreslägenhet och kommer köpa villa och därmed inte "får" hyra i ut andrahand finns det säkert.

  Sen skaffar du ett förstahandskontrakt någonstans där det går lätt, på en lägenhet som är "attraktiv" i det området. Billig, sekelskifte, central eller liknande. Skriv dig på den lägenheten.

  Sen gör ni ett vanligt bostadsbyte mellan kontrakten. När det är klart överlämnar du x kronor till personen. Det är personen som tar emot pengarna som begår den olagliga handlingen.

  Den som flyttar bör vara skriven ett par månader på den andra orten, helst ett halvår, innan lägenheten sägs upp.

  Gör ni på detta sätt vill jag påstå att det är säkrare än att gå via en svartmäklare eftersom allt förutom pengatransaktionen är by the book.

  Denna svarta marknad existerar tack vare det havererade hyreslägenhetssystemet där en HR är något otroligt värdefullt som kan bytas mot pengar. 100 000 kr eller 200 000 kr är småpengar utslaget på ett antal år jämfört med räntekostnader på flera miljoner.

  SvaraRadera
 19. Flute.
  Här kommer 2 tips från mig som bekanta har fixat 1a-handskontrakt igenom.
  köp tjänsten fixakontraktet.se, ligg på som en igel och ring på allt som kommer upp där.

  Ring upp alla privata hyresvärdar i stockholm och fråga.
  Vit man i medelåldern med stabil ekonomi och jobb brukar hyresvärdarna föredra.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Jag har redan provat fixakontraktet.se ett tag, men inte fått något napp.

   Radera
  2. Eller så programmerar du ett script själv som bevakar diverse sidor, precis som fixakontrakt.se, men på ett effektivare sätt. Då kommer du före de som prenumererar på tjänsten och fixar ett kontrakt på kort tid likt mig ;)

   Radera
  3. Anonym, fungerade bättre förut innan de flesta började med CAPTCHA.

   Dessutom så är det inte så många som kör med först-till-kvarn längre.

   Radera
 20. Testa sigtunahem.se om du kan tänka dig att bo vid ändstationen till pendeltågsnätet. (Märsta) ca 35 min in till t-centralen.

  Brukar finnas nybyggda lägenheter som inte kräver lång kötid.

  SvaraRadera
 21. Hur svårt kan det vara ?
  ( say what you mean and do what you say ;-)

  Varför inte skörda frukten av vår långsikta satsning på "mulitkriminella" områden. ( Där finns det alltid plats för en till )

  Fisksätra, Tensta, Rinkeby eller varför inte pendla från Sveriges mest internationella stad Södertälje. ( så slipper du barbarer enl. Reinfeldt ;-)

  l'oreal because you're worth it

  SvaraRadera
 22. Snälla kan inte någon fixa en bostad till Flute!
  Jag saknar inläggen....

  Det kan inte vara lätt att hitta en person med vettigare referenser än att skumma igenom hans blogg! (Inser för övrigt att Linköping verkar vara en fortsatt bra stad att bo i...)

  SvaraRadera
 23. Botkyrka

  Centralt = stimulerande ålderdom

  Du och Cornu som gillar att räkna/prediktera bubblan ...vore kul att se vad det kostar att "bo med barabrer". Det vill sig hur mycket tid är man villig att lägga på att undvika våra "nya berikade" områden.

  Jag uppskattar att det i många fall är 3-5000kr ( efter skatt ) summa fördyringar för att bo i "barbar områden". Senaste beräkningen av Gunnar Sandelin pekar på att vi lägger ytterligare 23 000 netto /person och år för att öka antalet områden som du troligen väljer bort ( undermedvetet ;-)

  SvaraRadera
 24. Jag har ett förråd. Dewt finns ett fönster och ute i cykelrummat finns det även en brunn, men urinera helt ute.
  Jag kan tänka mig 2000 för detta eminenta moderatstylade boende. Lite naket, men tryggt! Och man kan alltid fixa upp en skraltig trasig cykel som ngn lämnat 1980 så kan man ju säga att transporter ingår...

  SvaraRadera
 25. Numret till svartmäklare går nog att fixa.

  SvaraRadera
 26. Hoppas det löser sig!

  SvaraRadera
 27. Kolla med Atrium Ljungberg i Ärvinge, Kista. Fint område, gångavstånd till allt. Väldigt mycket expats så det är omsättning på lägenheter och blir ofta ledigt, de har ingen kö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pelle, dock har de väldigt många som skickat in intresseanmälan nu :)
   Mvh en som jobbar ute i Kista

   Radera
 28. Dagarna går, hoppas verkligen att det snart dyker upp ett riktigt glatt inlägg om att det har löst sig!

  SvaraRadera
 29. Einar Mattson Byggnads AB mailar ut sina lägenheter i Sthlmom man anmäler sig på deras hemsida, vet inte hur deras urvalsprocess går till sen, men med bra inkomst så har du nog en god chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ger förtur till sina egna hyresgäster, baserat på hur många år man haft dem som värd. Bra värd för övrigt, om man väl kommer in.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.