2013-02-27

Grillo störst i Italien

Inte oväntat blev det ett valresultat i Italien som bekräftar den politiska soppa som råder där. Det blir ingen duglig regering och troligen blir det nyval om några månader. Inte bra för ett av eurozonens krisländer, som dock hittills klarat sig hyfsat jämfört med övriga PIIGS-länder.

Italiens valsystem är komplicerat. I parlamentets underhus får den största partialliansen en "bonus", medan i senasten så får största partialliansen i respektive region en "bonus" för den regionen. Största parti räknat i andel av rösterna blev i valet till underhuset Beppe Grillos Movimento 5 Stelle (M5S) med 25,55%. De ingår dock inte i någon allians, vilket de förlorade på. Näst största parti blev Pier Luigi Bersani-ledda Partito Democratico (PD) med 25,42% av rösterna och PD:s allians Italia Bene Comune fick totalt 29,54% av rösterna och därmed en stabil majoritet på 345 av 630 platser i underhuset.

Problemet är att i senaten blev det ingen klar vinnare. Italia Bene Comune fick 123 platser, Berlusconis Centrodestra fick 117 platser och M5S fick en vågmästarroll med 54 platser. Montis allians fick bara 19 platser i senaten, vilket inte räcker för majoritet tillsammans med Italia Bene Comune, då totala antalet platser är 315.

Inget annat parti vill samarbeta med Beppe Grillos Movimento 5 Stelle. Officiellt eftersom de framställs som opålitliga populister, men den verkliga orsaken torde vara att de är rädda för M5S:s radikala kritik av det korrupta politiska systemet. DN:s ledarsida verkar helt ha svalt de etablerade italienska politikernas myter om sig själva och Beppe Grillo.
Att gycklaren Beppe Grillo samtidigt lyckades få var fjärde väljares förtroende är ännu en kalldusch för alla som hoppats att Italien skulle lyssna på förnuftets röster. Det är beklämmande att så många italienare lockades av en gaphals, vars program kan sammanfattas med ett enda krav som riktas mot eliten: ”Dra åt helvete!”
Vilka skulle vara "förnuftets röster"? I princip alla etablerade politiker i Italien är mer eller mindre korrupta, det är bara en gradskillnad mellan Berlusconi och Bersani. Som jag skrev nyligen har större delen av dem (inklusive den "förnuftige" Monti) på något sätt också kopplingar till de gamla fascisterna. Skulle jag bo i Italien skulle jag också be de etablerade politikerna att dra åt helvete.

Frågan är om ett nyval skulle göra saken så mycket bättre för Italiens politik. Fram till dess lär det bli antingen en regering med minoritet i senaten eller en samlingsregering av bittra meningsmotståndare. Inget av dem är ett alternativ som befrämjar den politiska stabilitet som övriga eurozonen skulle önska sig. Dessutom är risken stor att även ett nyval om några månader leder till ännu ett regeringsodugligt parlament. Under tiden lär Italiens ekonomi försämras och med den försämringen kommer fler missnöjesröster, som kan tillfalla antingen M5S, Lega Nord, nyfascister eller andra som lyckas komma med rätt väljarfångartaktik.

7 kommentarer:

 1. Detta möjligar scenario som du målar upp öppnar för att ECB och Goldman Sachs får gå in och rätta till Italiernarnas oförmåga att rösta så att EU och övriga världen blir nöjda. Detta, måste jag säga, är en spännande tid att leva i. Den som inte har förstånd att gardera sig med ädelmetaller kommer att få det ekonomiskt trångt inom en nära framtid.
  . Nu meddelar man också på nyheterna att USA öppet kommer att gå in och stöda rebellerna i Syrien militärt. Är det början på slutet vi ser nu?

  SvaraRadera
 2. All gammelmedia i Sverige är politiskt korrupt och politiskt korrekt.
  Det är därför självklart att DN hatar SD, stödjer de korrupta i Italien och Islamisterna i Syrien eller var de nu befinner sig. I förlängningen går de i USA/Israels ledband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är en helt riktig uppfattning och du har förstått vad som pågår.

   Vill man skaffa sig en bild av vad som kommer skall ni söka på nätet efter The Georgia Guide Stones där finns svaren.

   Radera
 3. Beppe Grillo kommer att få efterföljare i det övriga Europa, vid sidan av existerande partierna med varierande rödbruna nyanser. När får vi en svensk motsvarighet som ber eliterna att dra åt helvete ?

  SvaraRadera
 4. Bra text

  Det är mycket intressant att höra olika svenska "experter" och "journalister" tala om Grillo. De vill aldrig komma till kärnan, utan pratar om honom som "komikern" eller "gaphalsen". Allt för att slippa förklara att han faktiskt har en hel del idéer om hur Italien ska rensas från korruption och inte gå i EU:s ledband. Har man följt hans blogg så förstår man varför han fick mest röster.

  SvaraRadera
 5. Mario vs Luigi, Metroid kommenterar. Och det var politik den här bloggen handlade om?!

  SvaraRadera
 6. Thomas Larsson2013-03-01 18:19

  Det förvånar mig att ingen sagt det uppenbara:

  Vaffanculo!

  Ett ord som jag f.ö. lärde mig när jag tillfälligt följde Grillos blogg för ca fem år sedan.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.