2013-06-12

Självmordsbeslut från grekiska regeringen

Jag undrar om den grekiska regeringens beslut om att stänga ner den statliga tevestationen ERT beror på att regeringen inte förstår sitt eget bästa eller om det är ett politiskt självmordsförsök. Teve är nämligen en starkt lugnande faktor för folket. Många får sin frustration lugnad genom att bedövas av teve. Detta gäller för övrigt i alla länder, inte bara i Grekland. Att stänga av de tre statliga tevekanalerna är att inbjuda till förnyade protester och rejäl folklig ilska.

Det handlar så som jag ser det inte om någon "kulturell förlust för Grekland" som Sveriges radio säger. Visst hade den statliga grekiska televisionen program av högre kvalitet än de privata kanalerna, men faktum kvarstår att teve är opium för folket. De flesta länder i kris har insett hur väl spenderade pengar till teve är för att hålla folket lugnt och behållit sina public service-kanaler.

Att stänga av teven ses av det televisionstillvanda folket som ett grovt påhopp på deras frihet. Facket och oppositionen beskriver tevestängningen som en statskupp. Oppositionspartiet Syriza lär troligen vinna stort på detta, då dess ledare Alexis Tsipras förstår att tala för folkets vrede och har begärt misstroendevotum mot regeringen. Det ser också ut som om den redan bräckliga regeringskoalitionen drabbats av sprickor på grund av beslutet då koalitionspartnern Dimokratiki Aristeras ledare Fotis Kouvelis anser att beslutet är oacceptabelt.

Denna händelse har förstås satt igång kraftiga protester. Delar av tevepersonalen trotsar nedstängningen och fortsätter sändningarna via digitala kanaler, fastän polisen beordrat dem att lämna byggnaden. Tusentals demonstrerar utanför tevehuset. Det uppmanas till generalstrejk imorgon och även journaliststrejk på de privata tevekanalerna.

Beslutet framstår som ännu mer korkat eftersom den statliga teven finansierades genom en månatlig avgift på elräkningen på cirka 40 kronor.

Även om den grekiska regeringen tvingas backa från sitt beslut har man nog ändå satt igång en ny våg av folkligt missnöje och protester. Det kan bli en het sommar i Grekland och risken för nyval är överhängande.

Den grekiska televisionsstängningen kan också tjäna som en varning till övriga världens styrande politiker. Man kan komma undan med det mesta i politiken, men behåll till varje pris teve för att hålla folket någorlunda lugna!

39 kommentarer:

 1. Jag tycker det var föredömligt av grekiska politiker att göra så här...
  Bloggvärlden är ju mycket viktigare än PravdaTV...

  Det vore bra om man gjorde något liknande här...
  Minskade till en halv kanal TV och litet radio bara...
  Klassisk musik och officiella nyheter...

  Att försöka upprätthålla bildn av en bred information via officiell PravdaTV som ändå,styrs från politiskt håll, är ju ännu dummare än grekernas åtgärd.
  Där lämnar man över till folketbatt informera sig själva. Vilket är på tiden i vår nya mediavärld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Der är bara att se på de 2 "nyhetsprogrammen" Rapport och Aktuellt så får man obehagsrysningar. Att kasta ut miljoner på 2 exakt lika dåliga nyhetsrapporteringa är en skymf mot licensbetalarna. nej, lägg ner skiten-

   Radera
  2. Alla svenska nyhetsrapporter är ett skämt. Oftast handlar det om enskilda personer som tenderar att likna Se&Hör.
   Aktuellts heltimma tar ytterst sällan upp de stora frågorna i världen. Vi skall inte veta om dem. Men idag kan vi som tur är läsa all media från hela världen på nätet vilket ger en helt annan bild än den som de styrda svenska nyheterna presenterar.

   Radera
 2. Och vår inte alltför normalbegåvade TV-chef "tror det kan vara bra"!
  Ska vi kanske se det som ett medvetet beslut från grekiska regeringen nu när EU just är där o drar åt tumskruvarna ?
  Varsågoda, EU, här ska ni få se på drastiska åtgärder, och vad som då händer, liksom
  De kan ju inte undgått se vad som händer i grannlandet…

  Eller så kommer proteststormen mötas med militärkupp.

  SvaraRadera
 3. Det mesta i TV, oberoende om det är publikt eller privat, är vuxenlekis. Om två tredjedelar skärs bort på grund av att det inte går att höja licensen mer, är det ekonomiskt förnuftigt.

  SvaraRadera
 4. Personligen ser jag fram emot det Stora Ekonomiska Sammanbrottet, det absolut första som händer är att kommersiell TV kapsejsar. Är så sagolikt trött på Viasat och deras skitkanaler som fullkomligt excellerar i att skicka ut sina egna koncernbolags bizarrt mediokra skitreklam. Den går knappt att undvika även om man zappar sig vidare.

  Det är mer reklam än TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte gillar ViaSat kan du väl säga upp abonnemanget, eller hur? Och teckna avtal med någon konkurrent och se dem vrida sig i smärta över att ha blivit av med ännu en kund. :Å

   Jag har själv inte TV men kanske skaffar om ett tag. Finns det något sätt att slippa från SvTs kanaler om man vill ta emot med parabol eller kabel?

   Radera
  2. Säga upp? TV3 måste man bläddra förbi för att komma till SVTs Kunskapskanal.. den enda TV-kanal man kan se på numera.

   Finns bara en enda kanal i det kompakta reklambruset alltså. Resten är dynga. Ställa upp en kamera i ett sovrum och se på kändis-wannabees fumla med varann i en soffjävel, är det TV det?

   Radera
 5. Vet förstås inte hur det funkar i Grekland, men om det liknar den svenska StaasiTV måste man nog hugga av huvudet på ormen direkt.
  Ponera att regeringen (svenska eller grekiska) hade funderat på att minska och ändra mediaföretaget kraftig. Alla vänsterjournalister skulle unisont göra varje demokratisk debatt omöjlig. Det var bara att lyssna på SR igår när vänsterjournalister utnyttjade sitt monopol på att uttala sin ilska över den grekiska åtgärden. Det går nästa inte att föreställa sig hur vänsterjournalistpatrasket i Sverige reagera om deras åsiktsmonopol och parasitinkomster skulle hotas. Enda chansen är att stänga ner och avskeda alla för att sedan försöka hitta icke politiskt korrupta personer och ev. starta upp en patriotisk, opartisk och demokratisk statlig media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med andra ord vill du ha en demokratisk mediakanal men har på förhand bestämt att den måste uppfylla din definition av "patriotisk"? Låter seriöst.

   Btw, så ligger den delen av journalistkåren som skriver om politik och ekonomi till höger om svenska folket enligt "Journalistkårens partisympatier" av Kent Asp.

   Radera
  2. Patriotism innebär kärlek till sitt folk, sitt land och sin kultur.
   När staten tvingar oss att betala för ex.vis SvT är det skäligt att SvT skall stå på detta folks sida och inte ägna sig åt en egen politisk agenda. Anser för övrigt att det skall ingå chefstjänster inom stat och kommun att svära trohetsed gentemot folket som betalar för verksamheten. Den som beslås med oegentligheter eller inkompetens skall straffas hårt eller avskedas. Idag är det tvärt om inom stat och kommun. Är man skattediare bör mycket hårda villkor gälla. Som det var förr...

   Kent Asps undersökning gav bl.a. följande enligt Fria Tider:
   "Särskilt public service har problem med den bristande åsiktsmässiga mångfalden. Hela 80 procent av de anställda journalisterna väljer något av de röd-gröna partierna visar rapporten"

   Alliansen, FI, SD och övriga får dela på resterande 20%
   Av alla journalister uppgav 1% sympatier för SD, lika mycket som FI fick.

   Det är helt oacceptabelt att vänsterfolket (kulturmarxisterna) skall ha monopol på anställningar inom public service i en västerländsk demokrati.
   Detta problem kan en patriotisk regering rätta till, men måste antagligen stänga både SvT och SR för att vänsterpöbeln inte skall utnyttja sin odemokratiska monopolställning för att oemotsagda få vräka ur sig sin förljugna propaganda.

   Radera
 6. Nu kollar jag knappt på TV, har ingen själv, men av det jag sett så vill jag nog påstå att avsaknad av reklam inte är någon garanti för att det är kvalitetsTV man tittar på.

  SvaraRadera
 7. Public Service-TV är i princip bra. Felet är om den blir sig själv nock. Den får inte växa över alla breddar bara i namn av att allt är för det allmännas bästa. Mättnad och självgodhet ligger i farans riktning.

  I Grekland hade korruption, nepotism och ekonomiska eccesser lett till en på tok för stor och dyr kostym i förhållande till utbudet. Så sägs det i alla fall och troligen ligger det mycket i det.
  Ett Alexanderhugg kan då vara ett snabbt sätt att lösa det problemet, förutsatt att man kommer igång snabbt igen. Varför är det alltid fel att pröva okonventionella metoder? Lata och inkompetenta medarbetare kan ju inte tillåtas snylta på skattepengar i all oändlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med - med tillägget att ingen skall få snylta på skattepengar över huvud taget. Sverige är idag ett enda stort snyltande på skattepengar. SvT och SR tillhör de värsta.

   Radera
 8. Bad gäller svensk tv borde man nog sparka alla mellanåt, bara för att försöka se till att den politiska snedvridningen av det presenterade håller sig inom rimliga gränser.

  SvaraRadera
 9. Vänsterkrafterna i ett samhälle (nazister, fascister, marxister och de gröna) har en tendens att ta till våld när deras maktposition är hotad.
  Att tusen människor protesterar på det här sättet betyder inte att det finns ett folkligt stöd för en fråga, utan det är mer troligt att det demokratiska konservativa samhället trampat på vänsterns tår, och då svara vänstern med våld i vanlig ordning.

  SvaraRadera
 10. Public Service televisionen, eller stats-tv'n som en del europeer säger, är en rest från industrialismens genombrott. Då politiska krafter ansåg sig behöva motverka den enorma resursökning som all teknisk utveckling erbjöd. Stora rikedomar alstrades i begränsade enklaver. För att kunna fördela dessa pengar så behövdes alternativa makt strukturer. Planekonomiskt tänkande blev lockande. Styra över resurser till självgående maktenklaver som utmanade det nyrika. Organisationer, fackföreningar, intresseföreningar, hårt partianknutna sär intresse grupperingar. Media. Egna tidningar, inte "storgubbarnas skräpblaskor". Osv. I detta sammanhang kan man se stats-tv'n. Som ett svar för den alternativa makten. Den som inte kräver utbildning, tur, lycka eller klasstillhörighet. Den politiska makten. Agitationsmakten. Kort sagt den fascistoida strukturutveckling som vi lever i sedan 1900-talets början.

  När samhället är moget för att utvecklas bort från detta postindustriella stasi lekis då skrotas förmodligen PublicService av sig självt. Och nya kanaler som mer dedikerat vänder sig till kvalitetsintresserade växer fram.

  SvaraRadera
 11. Jag förstår vad du menar Flute, TV är lite av ett "opium för folket"... men om man tänker en gång till, om folket behöver "opium" för att hålla sig lugna, har vi inte misslyckats då, på något sätt...? Om vi är på väg mot en kollaps, är det då inte bättre att ta smällen nu, än att fortsätta upprätthålla någon slags illusion? Vi borde välkomna att "knarktillförseln" stängs av, vare sig det är i form av "kredit" eller "TV"...
  /Mats L/ASPO Sverige/

  SvaraRadera
 12. Tråkiga nyheter !!!!!
  tråkiga nyheter !!!!!

  Har just blivit informerat att blogägaren FLUTE HAR AVLIDIT !!!!!!

  Visst tråkig nyhet för allla som har följt hans blog.

  kondoleanser till familjen !!!!!!!

  kondoleanser till familjen !!!!!!!!

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 17. Jag har pratat med Flute på telefon och han lever och har hälsan och meddelar att rykten om hans död är fullständigt överdrivna. Dock har han inte tid just nu att uppdatera bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars för din hjälp med dementi!

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 20. Tycker artikeln är lite överdriven. Det är inte TV som de stänger av, bara de statliga kanaler. Väsentlig skillnad.

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. Tack för alla kondoleanser, men jag vill meddela att jag är i allra högsta grad levande!
  Trots vad en smaklös och barnslig kommentator skrev.
  Lars "Cornucopia?" hade helt rätt i sin dementi, då han hade ringt mig för att bekräfta att jag lever. Tack för det Lars!
  Påminner mig själv om att inte glömma slå på kommentarsmoderering när jag reser bort ett längre tag...

  SvaraRadera
 28. Herre Gud......han har kommit tillbaka.......från dödsriket.....

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.