2013-06-30

Kontantlöst problem för många

Som jag skrivit förut så skapar det alltmer kontantlösa samhället problem för många.

Ett exempel är min morbror på 75+ år som bor i en mindre stad. Där har hans bank Nordea sedan ett tag slopat kontanthanteringen. Min morbror klarar inte av att själv ta ut pengar ur en bankomat - han har inga problem att komma ihåg koden, men att följa instruktioner på en skärm för att ta ut pengar orsakar en stress hos honom som gör att han inte klarar detta. Som tur var fanns det en bankomat i anslutning till bankkontoret och den snälla personalen kunde hjälpa honom att ta ut pengar. Nyligen har dock denna bankomat tagits bort och han kan därför inte längre ta ut pengar utan att någon släkting kommer och hjälper honom att ta ut i någon av ortens övriga uttagsautomater. Kontanter behöver han förstås för att kunna handla mat - han klarar inte heller av att betala med kort i kassan, då även det blir en stressituation. Hans räkningar är inget problem, då de alla går via autogiro.

När jag fick höra om detta häromdagen blev jag förbannad och ringde till Nordea och frågade hur de hade tänkt att lösa problemet. Deras svar var att de inte hade någon lösning! Tack och adjö! Jag ringde därefter till Handelsbankens lokala kontor och de sade att visst har de kontanthanteringen kvar, men att de "inte kan bli hela ortens kontantbank". Jag hoppas dock att min morbror kan bli kund där ändå. Forex har ännu inget kontor på orten.

Detta exempel visar bara en av alla orimliga situationer som uppstår genom kontantlösheten. Ska min morbror, som ändå klarar mycket av vardagen själv, behöva sättas på institution bara för att han inte kan ta ut pengar? Då drabbas samhället troligen av extra kostnader och hans livskvalitet försämras. Bankerna externaliserar på detta sätt kostnaderna för den slopade kontanthanteringen! Det är dags att någon tar bankerna i luggen och reglerar kontanthanteringen på något sätt.

En glädjande nyhet i mörkret vad gäller kontanthanteringen är dock den som Cornucopia uppmärksammar, nämligen att kammarrätten i Sundsvall i en dom nyligen slagit fast att patientavgifter i Jämtlands län får betalas med kontanter och att landstinget inte får slopa kontanthanteringen i sjukvården.
"Ett landsting ska erbjuda god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom landstinget. Med ett sådant krav torde något utrymme för ett landsting att ställa som villkor för vård att patienten betalar sin vårdavgift på ett visst sätt inte finnas"
Landstingets ekonomichef tror att det borde räcka med ett ställe där man kan betala kontant, men det är högst tveksamt om det är tillräckligt för att uppfylla domens villkor. Ska någon som uppsöker Hälsocentralen i Sveg behöva åka 187 kilometer till Östersund för att betala? Knappast rimligt! Snarare krävs nog att alla vårdinrättningar har möjlighet till kontantbetalning.

Frågan är nu hur övriga landsting som tagit bort kontantbetalning i patientkassan (t.ex. Östergötland) kommer att förhålla sig till denna dom. Kommer de att ändra sig? Som Cornucopia påpekar kan det bli så att landstingen ignorerar kammarrättens dom om det inte blir några påföljder för dem.

Sen är det ju förstås också så att krav på att sjukvården ska ta emot kontanter kan bli meningslösa när det blir allt svårare att få ut kontanter från bankerna.

34 kommentarer:

 1. Jag var nyligen i Italien. Då bodde vi på ett kloster. Nunnorna tog inte kort. Så jag fick åka med pengar till en veckas vistelse ända från Skärholmen till Rom. Så frågan är - hur gör nunnorna i Sverige?

  SvaraRadera
 2. Kontanterna kommer att försvinna inom en snar framtid. Det finns extremt starka krafter som vill få bort kontanterna.

  Statsmakterna vill ha bort kontanterna för att försvåra svartjobben och öka skatteintäkterna. Dess underrättelsetjänster vill ha bort kontanterna för att få total kontroll på vad folk köper - det såg vi inte minst genom Snowden-avslöjandet.

  Och slutligen vill bankerna ha bort kontanterna för att sänka sina utgifter och öka inkomsterna.

  Kvar står vi vanliga människor som förlorare och har förlorat all vår frihet. Välkommen till 1984-framtiden...

  SvaraRadera
 3. Det är väl bara att konstatera att din morbror inte behövs längre. Han är bara till besvär
  Varför ska alla de nyliberala marknadsvinsterna slösas bort på någon som bara kostar?
  Kan han inte lösa sina problem på ett lönsamt sätt ska han bara hålla käften och framför allt inte klaga.
  Du underbara nya sköna värld. Allt är till för marknaden. Människan kommer i sista hand och då bara som konsument.
  Obs, inlägget KAN innehålla spår av ironi. Känsliga läsare varnas.

  SvaraRadera
 4. 15 Det fick makt att ge liv åt denna avbild, så att den till och med kunde tala. Sedan befallde denna avbild att den som vägrade att tillbe den skulle dö.

  16 Vilddjuret krävde att alla - stora och små, rika och fattiga, slavar och fria - skulle bära ett tecken på högra handen eller på pannan.

  17 Och ingen kunde få arbete eller köpa något utan att ha vilddjurets märke som ett tillståndsbevis. Märket var antingen vilddjurets namn, eller det tal som står i stället för dess namn.

  18 Detta är en hemlighet, som kräver noggrann eftertanke för att avslöjas. De som har förstånd och insikt kan räkna ut vilddjurets tal: det är en människas tal, och talet är 666.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   jag är (ärligt) jättenyfiken på hur du får ihop dessa citat med Flutes historia. Kan du utveckla? Var kommer 666 in?

   Radera
  2. Kanske inte så långsökt som man skulle kunna tro...

   http://bibelfokus.se/node/110

   Radera
  3. Flute kommer självklart att radera detta Bibelncitat !
   Vi är moderna människor och vi ska inte rätta oss efter en bok som skrevs 2000 år sedan !
   Vi vill INTE LYSSNA era argument !!!!!

   Radera
  4. Nej, jag tänker inte radera det. Denna profetia skriven för kanske 1700 år sedan kan förstås tolkas på många sätt, men jag förstår den tolkning som skribenten antyder. Sedan står det var och en fritt att tro på profetior från Uppenbarelseboken eller Nostradamus och tolka dem som man vill. Jag brukar dock hålla mig till mer rationella förklaringsmodeller och framtidsvisioner, istället för att försöka tolka Uppenbarelseboken eller Nostradamus som något slags "sann" profetia genom att anpassa tolkningen till vad som händer. Jag rekommenderar apropå profetior boken "Apocalypse Not" av John Michael Greer, som beskriver många århundraden av felslagna profetior.

   Radera
 5. Jag har länge försökt undvika kortbetalning för jag vet att bankerna tar avgift för korthanteringen. Men nu är det ju så illa att det kostar företagen pengar även med kontanthanteringen. Jag har frågat i många affärer vad som är minst fördelaktigt för banken. Men ingen har kunnat svara på det. Någon som vet?
  Min Mamma hade samma problem som Flukes morbror. Men tack och lov så fanns Sparbanken i Kungsör. Väldigt trevlig personal som såg till att Mamma hade pengar att handla för. Nu råkar jag vara kund hos en annan bank så eftertanken slår mej. Man borde inte gynna banker som inte kan hjälpa en när man börja få svårigheter. Jag skall minsann besöka min bank och kolla hur dom sköter sig. Jag har bytt bank förr och det är inte så svårt. Se bara till att autogiron och e-fakturor funkar innan Ni säger ajöss

  SvaraRadera
 6. Vad har bankkontoren för mervärde när de inte längre tillhandahåller kontanter? Personalen är då enbart säljare av mestadels medelmåttliga produkter. Eftersom jag bor i hyresrätt och saknar lån behöver jag inte längre banken. Vägrar även betala för kreditkort för att kunna ta ut mina pengar. Bankerna tillhandahåller inte länge "gratis" bankomatkort. Kan därmed inte längre få ut mina pengar så nu blir det enbart ICA kort samt Nordnet/Avanza (Några bensin kreditkort är gratis).
  Dumpade därmed SEB (fonder, aktiedepå samt IPS).

  SvaraRadera
 7. Nu höjs även rösterna från "världens barn", det kontantlösa samhället gör sig påmind.

  Folk byter banker p.g.a detta, korten används av bedragare och det ser ut som om bankerna vill ha kontroll över alla transaktioner.

  SvaraRadera
 8. Kort funkar inte vid strömavbrott och jag vill ej bli tvångsregistrerad jämt, trots rent mjöl i påsen. Genom många möjligheter minskar samhällets sårbarhet.

  Lars

  SvaraRadera
 9. http://www.zerohedge.com/news/2013-06-30/multiple-government-agencies-are-keeping-records-your-credit-card-transactions

  SvaraRadera
 10. Ännu viktigare är den nya tekniken i form av Internet och de hisnande möjligheterna till spaning, övervakning och styrning. GPS, mobilt Internet, fiberoptiska nät, övervakningskameror, certifikat, personnummer, databaser, kreditkort, satelliter, biometri, streckkoder, mikroskopiska givare, internationella standarder och teknikens intåg i alla delar av världen har gjort det möjligt att övervaka allt och alla. I ett kontantlöst samhälle kan man spåra exakt vad, var och när alla människor betalar. Mobiltelefoner och datorer går att spåra och pejla in. Biltullar, radar, satellitövervakning och GPS gör att bilar och andra fordon kan spåras. När vi rör oss på stan är vi ofta filmade av övervakningskameror. DNA kan användas för att komplettera de elektroniska spåren med fysiska spår. Personlig biometri och GPS blir allt vanligare, förutom att mobiltelefonen, den mobila datorn, passer- och betalkort avslöjar vår position. Detta är ingen vision om ett framtida storebrorssamhälle, utan vår vardag idag.

  SvaraRadera
 11. Parallellt med att sedlar och mynt försvinner alltmer, förbereds ett nytt ekonomiskt system. Hur detta kommer att gestaltas, verkar man redan nu kunna ana, och en del har redan gett uttryck för detta.
  I intervjuerna som vi citerade från Nerikes Allehanda i artikeln ”Sedlar och mynt går mot sin död”, talade bl a ett par personer om att sätta in ett chip i huden för att kunna handla. De kanske är inne på rätt spår, eftersom det redan finns ett färdigt chip som kan användas. Det som tidigare bara var science fiction, är nu en verklighet.
  På en utställning på Stadsmuseet i Norrköping i vinter har människor med egna ögon kunnat se detta. I ett reportage i Folkbladet den 22 december kunde läsarna ta del av ett referat om utställningen under rubriken:
  Så blir livet med ett chip.
  RFID eller Radio Frequency Identification är ett chip som läser information på avstånd från transpondrar och minnen som kallas för taggar.
  Taggen sätts in under huden på ett djur eller opereras in i människor för identifiering med hjälp av radiovågor.
  Exempel på användningsområden för RFID idag är, busskort, liftkort, passering genom tullar, betalstationer, pass, med mera.
  2004 erbjöds besökare vid nattklubbar i Barcelona och Rotterdam att få ett chipinplantat så att de kunde identifieras som VIP-gäster och använda det för att betala för drinkarna. Amerikanska Food and Drug Administration har godkänt användandet av chipimplantat på människor. Det är intressant information som ges i denna faktaruta. Den visar alltså att redan har betalning utförts med hjälp av chipimplantat.
  Vad som kanske är ännu intressantare ur ett bibliskt profetiskt perspektiv, är en annan information som ges i artikeln. Den lyder så här:
  ”Chipet funkar bäst i högra handen vid tummen, i pannan eller i nacken.”
  Det är alltså tre ställen på kroppen som är aktuella då det gäller att placera chipet på en människa. Den som läst profetian i Uppenbarelseboken ser att det där talas om högra handen eller på pannan.
  Av praktiska orsaker är också handen eller pannan att föredra, det handlar så att säga om människans framsida och är ett mer lättåtkomligt ställe än nacken.
  Man har nu alltså kommit fram till att det är på dessa ställen som chipet fungerar bäst. Därmed stämmer bilden helt med den profetiska. En svensk tidning bekräftar alltså profetian!
  Egentligen har detta redan skett. Här nedan visar ett urklipp från Dagens Nyheter den 4 november 1997.
  Vi återger här också på vilket tankeväckande sätt utställningen presenteras:
  ”Välkommen till utställningen Chip it, som hålls på Stadsmuseet mellan 20 december till 13 januari. Chip it handlar om Europadepartementets lagförslag om att alla människor ska bli chipmärkta. Lagförslaget kom till i och med att man vill underlätta vardagslivet. Är man chippad kan man t ex bli ”scannad” när man åker till sjukhuset, så kan de se hela journalen med tillhörande personuppgifter och sjukdomshistorik. Dessa chip kommer också ha en GPS-sändare, som talar om vart du befinner dig varje minut av dagen.”
  Det som det nu rapporteras om borde få varje tänkande människa att reagera! Åtminstone vi troende borde inse vad klockan är slagen. För första gången kan vi i dagstidningar läsa samma sak som den 2000-åriga profetian har förutsagt skall bli en verklighet i den yttersta tiden.
  Allt talar alltså för att dagens verklighet har hunnit ifatt profetians beskrivning. Det tyder på att de människor som lever i denna generation också kommer att få uppleva genomförande av det som profetiorna talat om. Då borde den sunda rektionen bli att man vaknar upp inför allvaret av att leva i denna tid – det handlar om ett andligt uppvaknande!
  Tiden att förakta och förkasta Bibelns profetior är förbi när man kan läsa samma sak i dagstidningar som i Bibeln!

  SvaraRadera
 12. Jag har faktiskt svårt att förstå problemet: är det mer stressande att sätta i ett kort och slå fyra siffror jämfört med att rota fram korrekta sedlar och mynt från börsen? Sorry, jag köper det inte.

  Och så kom övervakningskortet fram också i vanlig ordning. Att svensson exponerar svensson hela sitt patetiska liv på facebook ändå, inkl inköp, resor etc vill man inte tänka på. Transaktioner via smartphones som dessutom har koll på var man befinner sig vill man heller inte tänka på.

  Rättshaverister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan vara mer stressande, beroende på person. För en 75+ som har vissa problem funkar det bra att göra saker som man varit van att göra hela livet (t.ex. betala med kontanter), men inte att lära sig nya rutiner.

   Det finns som sagt många som av olika orsaker inte klarar av kortbetalningar. Därför måste kontanter finnas kvar!

   Radera
 13. Va fint att denna bloggen lever vidare !
  Vem har tagit över efter Flutes bortgång, dvs. vem är den NYA FLUTE ?
  Ser fram med glädje att förtsätta med läsningen.

  Marek

  SvaraRadera
 14. De som är drivande för den här utvecklingen är handeln och fackföreningarna.
  Kontanthantering är bland det farligaste som går att syssla med i Sverige och det är orimligt att kräva att någon person i sitt yrkesliv ska behöva utsättas för rån- och misshandels-risken som kontanthantering innebär.

  Ett rån innebär ofta ett livslångt trauma.

  Jag inser att din släkting måste få hjälp, men lösningen heter inte återgång till kontantsamhället, utan istället en vidareutveckling av betalningstekniken för att göra den mer användarvänlig.  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart kommer de första fallen där människor kidnappats tillsammans med sin telefon för att tvingas överföra pengar till brottslingen.

   Radera
  2. Så istället för att åtgärda problemet genom att agera mot kriminaliteten så skall alla anständiga människor anpassa sig? Här har vi roten till Sveriges problem sedan 50 år.

   Radera
  3. Jag säger inte emot dig i ditt sista inlägg, men då drygt 94% av riksdagsledamöterna är mot att minska brottsligheten så är det nog bara att anpassa sig som gäller.

   Radera
 15. Ett annat problem med kontantlöst är att människor "utanför" inte längre ges möjlighet att göra rätt för sig. Hur kan du köpa något om du är uteliggare eller papperlös eller för den delen är 5 år och vill köpa lördagsgodis för veckopengen.
  En annan aspekt är om det är vettigt att låta privata banker ha fullständig kontroll över alla transaktioner och även kunna bestämma avgiften för transaktionen.

  SvaraRadera
 16. Ett annat problem som bör uppmärksammas är att många äldre löser problemet genom att ha stora summor kontanter hemma. De blir ett lätt byte för åldringsbrottslingar och inbrottstjuvar och hemförsäkringen täcker bara en mindre summa. Där kan vi snacka om trauma när en stor del av ens besparingar har försvunnit efter t.ex. en dukförsäljares besök eller någon som säger sig behöva kolla eluttagen.

  SvaraRadera
 17. KUL ATT FLUTE TANKAR BLOGGEN LEVER VIDARE !!!!

  SvaraRadera
 18. Varför skulle inte en femåring kunna använda kort? Tror ni underskattar barns intelligens och förmåga. Iofs tror jag barn betalar sitt godis med en telefon inom en nära framtid men ändå.

  Era argument för kontantlöst samhälle är totalt irrationella. Om staten tar över Internet, är det Internet eller staten som är problemet? Bara för att bankerna har monopol på kort just nu så ska vi motarbeta kontantlöst samhälle? Idioti. Bonden ville säkert stoppa teknikutvecklingen när han väl fick sin traktor..

  Ännu mer komedi blir det när era favoritsedlar trycks och ägs av...just det, bankerna! För övrigt ett fenomen som föraktas på bloggen i alla andra sammanhang men nu är det plötsligt räddningen.

  Teknikutveckling är det enda som kan rädda oss i förlängningen, kontantlöst samhälle måste inte innebära att bankerna har monopol på det.

  Embrace change.

  SvaraRadera
 19. Om det nu skulle vara så att målet är det kontantlösa samhället, så är det givetvis förkastligt. Men jag tror inte det finns planer på det än. Men man ska dock vara uppmärksam, så att det kontantlösa samhället inte genomdrivs i smyg och under förespegling av ädla mål. Det finns starka, giriga, ondskefulla krafter, t.ex. svenska banksters, som uppenbarligen helt vill ta bort kontanterna.

  Efter årsskiftet blir dock tusenlappen obrukbar. Den största valören blir då femhundralappen. Anledningen sägs vara att minska brottsligheten. De ansvariga som ligger bakom tusenlappsdödandet har en bild av att det är bara kriminella i sina affärsuppgörelser som hanterar tusenlappar. Genom att förbjuda tusenlappen hänvisas de kriminella till femhundralappen, och måste således räkna sedlarna dubbelt så länge vid sina affärsuppgörelser i den undre världen, vilket enligt lagstiftarna skulle försvåra de kriminellas verksamhet. Är de inte för gulliga, våra lagstiftare?

  Det är tydligt att man genom att vifta med brottslighetskortet kan göra vilka ingrepp som helst för att driva i samhället i en viss riktning samt kränka den personliga integriteten. I stället för att förebygga och ringa in gränsöverskridande brottsligheten ska man, enligt globalistiska dogmer, kränka allas personliga integritet.

  Enligt en utredning SOU 2013:9, ”Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning”, 236 sidor, från januari 2013 av Harry Flam, föreslås att dagens mängd på 95 GSEK kontanter ska minskas till 45 GSEK.

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/20/81/11/895e5e28.pdf

  SvaraRadera
 20. När vi ända är inne på storbrorssamhället och George Orwells 1984 så bör man vara medveten om att de kommentarer man skriver på bloggar kan sannolikt läsas av amerikanska myndigheter.

  Så här skriver det USA-baserade Symantec som möjliggör kommentarer via Open Id:

  ”PRIVACY POLICY

  Registration Data and certain other personally identifiable information about you is subject to our Privacy Policy. For more information, see our full privacy policy at http://pip.verisignlabs.com/static/privacy. You understand that through your use of the Service you consent to the collection and use (as set forth in the Privacy Policy) of this information, including the transfer of this information to the United States and/or other countries for storage, processing and use by the Company and its affiliates.”

  Det skumma är att den rekommenderade länken om ”full privacy policy” inte fungerar (i alla fall inte för mig).

  SvaraRadera
 21. Det du skriver om är en verklighet för många. Jag hjälper min mamma som har fått stroke med kontanter varje vecka.

  SvaraRadera
 22. Diversitet. Ett nyckelord för resiliens också i betalningssystemet.

  Därför bör det finnas såväl betalningsmedel (garanterade av en tredje part) som statliga.

  Därför bör det finnas såväl fysiska betalningsmedel som elektroniska.

  Därför bör de tredjepartsgaranterade betalningsmedlen både finnas med en utpekad garant och med distribuerade garanter.

  Idag består ca 95% av penningsmängden av privata elektroniska bankskuldsedlar, 4% av statliga fysiska bakskuldsedlar och ca 1% (i RIX) av statliga elektroniska skuldsedlar.

  Vad bör göras?

  a) Statlig betalningsförmedling, modell gamla Postgirot, till exempel genom att öppna RIX för allmänheten, ger ett statligt elektroniskt betalningsmedel.

  b) Skatteuppbörden bör godta också fysiska statliga betalningsmedel (kontanter) samt givetvis det statliga elektroniska betalningsmelet enligt a). Det bör också utredas under vilka förutsättningar distribuerat tredjepartsgarantera betalningsmedel (fysiskt till exempel guld, elektroniskt till exempel Bitcoin) kan godtas i skatteuppbörden.

  c) Åtminstone Kollektivtrafiklagen och Förvaltningslagen bör ändras så att kontanthantering blir ett krav för trafiktillstånd respektive ingår i myndigheters serviceskyldigheter.

  Varför? I första hand som sagt för robusthet i betalningssystemet. Men också av sociala skäl som bland annat denna bloggpost illustrerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst är att återgå till det ursprungliga banksystemet utan centralbank, där varje bank ger ut egna sedlar som motsvarar det guld och silver som finns på banken i fråga.

   Det ger allt du skriver, plus en bättre stabilitet i ekonomin då banker och politiker inte längre kan trycka pengar

   Radera
 23. Kan morbror inte visa leg och skriva namnteckning? På mitt kort står det "chipfel" sen ngn månad men det funkar att betala med om jag visar leg och skriver på. Kanske tala med personalen där han gör sina inköp? Rent praktiskt förslag.

  Annars håller jag ju med om att kontanterna bör återkomma. Oavsett om vi tror på att detta är bibliskt eller ej så kan ju texten mkt väl tolkas som en varning, en förebådelse om ngt vi anser ont.
  Man kan bara göra en del av samhället kontantfritt, till slut börjar alternativa valutor uppstå.

  SvaraRadera
 24. Det som många tycks bortse från är att ägande av kontanter är vårt enda medel att sätta press på bankerna att betala ränta för de pengar vi lånar ut till dem. Pengar på kontot är ett löfte från banken att betala ut mynt och sedlar på begäran. Nu är bankerna på god väg att krångla sig undan det löftet, och allmänheten verkar acceptera det utan protester. Jag vill också slå ett slag för bitcoin, guld och silver. Bitcoin o.dyl. för vardagliga transaktioner, guld och silver för sparande och värdelagring. Agera mot bankerna genom att använda och framförallt äga mer kontanter. Kontanter är "hårdvaluta" för bankerna och de vill inte att du har dem i madrassen.

  SvaraRadera
 25. Jarl (59) betalte kontant - endte med politirazzia
  http://www.vg.no/nyheter/utrolige-historier/artikkel.php?artid=10118319

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.