2013-06-03

Vad hände i Storvreten? Var är media?

Jag har hittills inte kommenterat upploppen i Stockholms förorter, då så många andra har skrivit läsvärt om detta, men nu läste jag om en händelse som är högst anmärkningsvärd, där medias rapportering varit minst sagt bristfällig.

Till att börja med ska jag säga att jag bott i över tio år i en Stockholmsförort med ganska många invandrare och där jag då och då under åren har sett utbrända bilar, så jag vet vad jag talar om. Jag har sett ungdomsgängen som kommer från familjer där föräldrarna uppenbarligen har alltför dålig koll på sina barn. Vissa av ungdomarna i min stadsdel som utmärker sig särskilt känner jag igen och jag har hört deras konversationer på tunnelbanan som tydligt visar på att de lever i en värld där våld mot andra ungdomar är vanligt, liksom ett utanförskap gentemot det samhälle vi andra lever i.

Nå, den händelse som jag reagerade på var när företrädare för extremnationalistiska organisationer förra fredagen samlade ihop ett "medborgargarde", som åkte runt i Stockholms förorter. Det konstigaste är inte att de gjorde detta, utan att polisen inte stoppade dem ordentligt. I Storvreten i Tumba hade enligt polisen ett 50-tal högerextremister samlats - mer om det längre ner.

De extremistorganisationer det rör sig om är bland annat nazistiska Svenskarnas parti, där bland annat partistyrelsemedlemmen Daniel Spansk (som även sitter i kommunfullmäktige i Nykvarn) deltog. Enligt Expo var det även medlemmar i Svenska motståndsrörelsen och Förbundet nationell ungdom som deltog.

Enligt Aftonbladet förföljde "medborgargardet" människor på gatorna i Tumba tills polisen ingrep. Detta verkar dock inte ge hela bilden - som Elin Grelsson Almestad påpekar i GP så verkar vanliga media ha missat några av de viktigaste bitarna.
När varje vit medelklassjournalist fördömer flytten av Tintin-album blir det huvudnyhet. När vittnesmål från förorterna om att nazister misshandlar en pojke är det påtagligt tyst.
I Storvreten blev enligt samstämmiga vittnesmål en femtonårig pojke på kryckor misshandlad av "medborgargardet". Polisen säger att ingen polisanmälan inkommit om detta, men det är kanske inte så konstigt eftersom det av berättelserna att döma verkar som om ungdomarna har all anledning att misstro polisen, då de släppte igenom högerextremisterna så att de kunde attackera ungdomarna. Läs en berättelse på Storify. Det är en liknande historia som berättas i en intervju som Megafonen gjort med några ungdomar som var med förra fredagen.

Att polisen släppte igenom högerextremisterna mot ungdomarna bekräftas av vad som står om händelsen i en notis på en extremnationalistisk sajt (som jag inte länkar till):
fredagens händelser då medborgargardet befann sig i Storvreten för att få bort de kriminella invandrarna från gatorna. Polisen på plats ska ha flyttat på sig och låtit gardet komma fram.
Det hela är som jag skrev ovan högst anmärkningsvärt och det är verkligen dags att media granskar händelsen i Storvreten ordentligt!

En person ur "medborgargardet" greps av polisen, arton omhändertogs och två avhystes, så någonting gjorde polisen i alla fall. Men åtminstone några ungdomar i Storvreten har uppenbarligen tappat förtroendet för polisen.

Vad gäller upprinnelsen till upploppen så kan man undra vad det faktiskt var som satte igång dem och vilka som var mest aktiva. Det visade sig ju i efterhand att den 69-åring som sköts av polisen visade sig vara av finskt ursprung och inte från något land i Mellanöstern. Det ska också bli intressant att se vad det faktiskt är för personer som blivit gripna för kravallerna - det verkar ju som om de flesta av anstiftarna till upploppen inte ens kom från Husby. Enligt vad jag kan se är de flesta av de gripna dessutom tidigare dömda eller kända för polisen. Några är folkbokförda långt utanför Stockholm.

61 kommentarer:

 1. ??? Hur resonerar du nu?

  "Konstigt att medborgarna inte stoppades?"

  Polisen gick ju all in mot medborgargardena..men...stod på och tittade när invandrargängen brände ner Sthlm förorter.

  Det är dags att vakna nu Flute!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joakim:
   För det första felciterar du mig.
   För det andra skriver jag bara att jag anser att media bör granska denna händelse. 50 vuxna män springer förbi poliserna och jagar ett gäng tonåringar. Därefter misshandlar en eller flera av dessa män en 15-årig kille på kryckor. Ingen av de övriga 50 ingriper tydligen och inte heller polisen.
   För det tredje bestod dessa "medborgargarden" inte av de lokala medborgarna, utan av folk från extremnationalistiska organisationer som rest dit från andra ställen (bland annat en från Nykvarn).
   Vakna själv!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Joakim: Rasistiska invektiv får du inte skriva här. Var god formulera om ditt svar!

   Radera
 2. Det är ju lite lustigt minst sagt att när en ensam polis blir slagen av ett ungdomsgäng så drar han pistol och skjuter varningsskott för att freda sej, vilket man kan förstå såklart.
  Medans när 50 nynazister anfaller några få lugna tonåringar och misshandlar en kille på kryckor, då gör polisen absolut ingenting alls. Inga varningsskott. Inget pepparspray. Inga dokumentationsförsök. De verkar inte ens ha försökt få civilspan efter den nynazistiska gruppen för att spåra dem, nåt som de ofta gör annars vid våldsamheter vid större grupper med folk - det är väl det som Kilo och Julia är till för, eller?
  Sen kan det vara en bra idé att läsa en till version om vad som hände då den äldre mannen blev ihjälskjuten: http://blog.zaramis.se/2013/05/24/allvarligt-polisovergreppp-nar-mannen-i-husby-skots/

  SvaraRadera
 3. Det är väl inte någon sensation att våld föder våld. Och gärna eskalerar till en spiral. Så har det alltid varit och så kommer det nog alltid att vara. Och i de här bägge fallen står polisen någon stans mitt emellan bägge grupper och skall stoppa dem.

  När det gäller pressens rapportering är det knappast sensationellt. Påfallande många journalister har ju uttryckt sympati för de "kravallande" ungdomarna medan det nog inte finns någon som har sympati för ett "medborgargarde" med klar politisk inriktning.

  Slutligen så är det väl klarlagt att bland ungdomarna som protesterade finns det ett litet "avantgarde" som försöker ta ledningen. Försök själv att sätta fyr på en bil helt "spontant" enbart med hjälp av en tändare. Skall du inte riskera att elda upp dig själv så måste du ha preparerat en molotovcoctail och veta hur man använder den. Försök att plocka upp en gatsten ur en stensättning enbart med hjälp av fingrarna. Du måste ha med dig lämpligt verktyg.

  SvaraRadera
 4. Bra när folk agerar och gör motstånd oavsett politisk inriktning. De agerade ju. Många tänkte och tänkte. En handling väger mer än 100 tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du nu? Vilka agerade? "Medborgargardet"? Deras agerande var ju inte särskilt bra. Att vuxna män misshandlar en 15-åring kan aldrig försvaras.

   Radera
  2. En grundpelare i en fungerande demokrati är våldsmonopolet.

   Radera
 5. I förorter och ytterområden finns rasistiska brun-maktgrupperingar där det räcker med fel hudfärg, oftast vit, för att råka illa ut av individer ur dessa grupperingar. Du hänvisar till en Elin i GP som aldrig nämnner detta. Knepigt det här. Jag har dock ekonomi och flexibilitet för att bosätta mig relativt tryggt. Lätt att undvika vissa områden högrisktider m m. Två gånger har jag blivit behandlad illa p g a min vita hudfärg. Jag har inte gjort någon större sak av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasism finns självklart i alla riktningar. Jag har också hört invandrare från en del av världen uttala sig mycket nedsättande om invandrare från en annan del av världen.
   I det här fallet var det inte rasismen som var det huvudsakliga, utan att vuxna män misshandlar tonåringar och polisen verkar se genom fingrarna med det.

   Radera
 6. Jag tror media i Stockholm vill ligga lågt just nu. Säger annars mycket om de fega personerna som misshandlar en 15-åring på kryckor. Bra att du tog upp detta flute.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur var det med dessa kryckor? Jag minns sedan min tid i tonåren att killar med kryckor på stan på kvällen skall man hålla sig långt ifrån. Fler än en gång fick det snabbt funktion som tillhyggen modell slagsmålspinnar från någon låtsad halt.

   En som under glada åttiotalet mer än en gång fick fly från invandrargäng på grund av sin etniska svenska härkomst. Den som varit med om liknande glömmer det aldrig!

   /blod har alltid varit tjockare än vatten när det kommer till kritan

   Radera
  2. Och poängen med ditt inlägg, kgb35, är? Att det är synd om dig?

   Radera
  3. det är ju synd om varenda invandrare som blir jagad av svenskar, så varför ska inte en svensk få gråta ut nångång?

   Radera
 7. Mannen hade portugisisk bakgrund. Frugan hans kom från Finland.

  SvaraRadera
 8. Våld föder våld och polisen ser på!
  Nu var det vänstern och vilda unga män som var ute efter polisen som de "mobliserade" genom att elda bilar. Helt förkastligt.
  Medborgare var ute för att lugna situationen. Men tydligen även medborgare av annat slag. Expo gör stort nummer av detta-så även denna bloggare.
  Helt rätt eftersom det kan eskalera till en mer kritisk situation.
  Men rätt fokus bör nog hållas-det är i förorterna över allt i förstäderna som det eldas bilar och hetsas mot poliserna!
  Arga unga män och vänstergrupperingarna har initiativet i sin hand -är det något som du ursäktar?

  SvaraRadera
 9. Polisen ser inte skillnad på nattvandrare och nynazister förrän de börjar slåss eller vifta med flaggor. Först då kan man ingripa. Om man ser händelsen vill säga. Så enkelt är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet visste polisen mycket väl vilka som var "medborgargardet", då de hade följt efter dem runt de sydvästra förorterna. Dessutom hade de (enligt intervjun med ungdomarna) skickat en varning via civilpoliser om att nassarna var på väg.

   Radera
 10. Jaha nu börjar Flute hålla på med skräpinlägg för att skapa debatt och hoppas få lite fler läsare likt Cornucopia.
  Baserat på lite hörsägen.

  Skitdåligt...

  SvaraRadera
 11. Synd att Flute som skrivit så många initierade och intressanta artiklar om spännande saker på ekonomiorådet skall förfalla till Politiskt korrekt "titta en fågel"-artiklar. I tillägg verkar information lika sanningsenligt och underbyggd som Ullenhags skrattretande uttalanden.
  Alla utan skygglappar vet att orsaken är en massinvandringspolitik som lett till invandring av allt för många människor från allt för främmande kulturer. Enkelt och självklart. Detta vet förstås Flute och alla andra kulturmarxister, men om den orsaken skulle diskuteras så skulle ju de som mot svenska folkets vilja orkestrerat massinvandringen framstå som odemokratiska lögnare med ett enormt ansvar på sina axlar - därför hittar man hela tiden avledande frågor som tas upp. Ingen PK-mupp kan bli gladare än när någon nazianstruken ung man gör något dumt eftersom det kan ges lika mycket utrymmy som hela massinvandringsproblematiken.
  Om verkligheten öppet skulle diskuteras vore ett stopp för denna invandring den första naturliga åtgärden och nummer två skulle vara att skapa ett bra sätt att få de som har svårast att anpassa sig i Sverige att flytta till områden där det har möjlighet till en bättre framtid. En perfekt "win-win" situation. Men icke!
  I sin nöd att unkomma en diskussion om verkligheten har man hittat på att etniska svenskar inte existerar - då problem mellan den icke existerande svensk folkgrupp och världens alla andra existerande folkgrupper naturligvis inte kan förekomma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du klagar på att andras teser är dåligt underbyggda, medan ditt enda argument är att din tes är "enkel och självklar", way to go!

   Radera
  2. Så nu är jag "kulturmarxist" också, förutom miljötaliban, pessimist, ekofascist och domedagsprofet. Jag bara undrar hur du definierar "kulturmarxist"? Jag bekänner mig inte till marxismen, även om Marx skrev en hel del kloka saker (och även en hel del mindre vettiga saker). Kultur gillar jag förstås, därav min pseudonym "Flute". Så jag undrar hur du får ihop det där med att jag skulle vara "kulturmarxist".
   Så till det du diskuterar i övrigt. Ja, vi har sociala problem i Sverige och man behöver göra något åt dem, annars ökar frustrationen och klyftorna i samhället, både hos invandrare och extremnationalister. Vi och våra politiker måste våga diskutera hur detta bäst ska göras.
   Det som upprörde mig i det aktuella fallet var framförallt polisens agerande. Det finns extrema människor inom många grupper som t.ex. vandaliserar, ställer till bråk eller misshandlar andra. Därför är det viktigt att polisen agerar på ett bra sätt och beivrar detta, vare sig det gäller stenkastande invandrarungdomar eller extremnationalister som jagar ungdomar i förorterna. Polisen måste också ha förtroende hos alla grupper. I det aktuella fallet har polisen istället raserat sitt förtroende hos tonåringarna i Storvreten.
   (Detta blir även ett svar till Thunder nedan).

   Radera
  3. @Flute
   Kanske jag var väl hårt på i en snabb kommentar. Men den diskussionen som du efterlyser existerar ju inte pga den politiska korrektheten som lagt sig som våt filt över hela Sverige.

   Kulturmarxism uppfattar jag som ett ganska flytande begrepp. Det är dock passande för att beskriva det antietnisktsvenska och politisk korrekta etablissemanget i Sverige i synnerhet, och för de flesta andra västeuropeiska länders motsvarigheter i allmännhet.
   Förnekande av etniska folkgrupper såsom, norrmän, danskar, finnar, svenskar m.fl. är också kulturmarxism enligt min måttstock.

   Hittade en beskrivning på Metapedia som övergripande ger en bild av kulturmarxism som jag huvudsakligen håller med om.

   "Traditionell ekonomisk marxistisk teori går förenklat ut på att kapitalismen skapar ett samhälle där maktförhållandet mellan överklass och arbetarklass är i obalans, vilket i sin tur skapar sociala problem. Kulturmarxism behandlar istället maktförhållanden inom bland annat följande områden:
   Kön (man/kvinna)
   Familj (kärnfamilj/stjärnfamilj)
   Sexuell läggning (hetero/HBT)
   Ras (oftast vit/icke-vit)
   Kultur (europé/icke-Europé, svensk/icke-svensk, västerlänning/icke-västerlänning osv.)
   Religion (kristendom/ateism)

   Kulturmarxismen använder sig av kritisk teori för att ifrågasätta normer och förändra kulturen till fördel för de "förtryckta" grupperna. Ett verktyg är politisk korrekthet där man gör det politiskt korrekt att ifrågasätta normerna och vara starkt positiv till de förtryckta grupperna. Tidsandan förändras således till fördel för feminism, mångkultur, HBTQ, ateism med mera. Att kritisera vita, heterosexuella, kristna, svenska män i kärnfamiljer för att vara en alltför tråkig och förtryckande grupp är en vanlig tanke i den kulturmarxistiska vänstern och alla som influeras av den."

   Radera
 12. Att försöka nysta upp florerande rykten om vem som gjort vad och vem som varit dum mot vem, på en blogg som denna är ett lågvattenmärke! Helt oavsett om det handlar om kritik mot agerande från invandrargäng (vilket det inte gjorde) eller högerextremistgäng, eller polisen.

  Patetiskt, Flute!

  SvaraRadera
 13. Invandrare i Sverige får i sanning lida för att populistregeringar tagit emot långt fler invandrare än vad vi egentligen klarar av att göra på ett bra sätt och integrera, så det är helt förståeligt att invandrarna är frustrerade: "Varför tog ni hit oss om ni inte vill ha oss eller behöver oss". Som att bjuda någon på lunch, men inte ge honom mat. Så orättvist mot alla invandrare som mår dåligt och mot alla svenskar som får lida som brottsoffer och ekonomiskt av detta.

  Man bör ta itu med problem beroende på hur omfattande de är. Vilket är då vårt samhälles största problem av följande:
  - Invandrargäng som rånar, hotar och misshandlar folk,
  - Högerextremister som rånar, hotar och misshandlar folk,
  - eller poliser som terroriserar folk.
  Alla dessa problem är allvarliga, och ska tas på allvar, men alla som lever ute i verkligheten vet att problemet med invandrargäng, i den tid vi lever i nu, är mycket större än de andra problemen.

  Att inte se proportionerna i detta och stoppa det i tid är en sann strutsmentalitet och populism som gör att det byggs upp enorma spänningar och hat. Tyvärr är det vi sett antagligen en västanfläkt mot vad som komma skall, om strutsarna och populisterna får fortsätta styra landet och media.


  SvaraRadera
 14. @Flute
  Vilken är din källa på att den skjutne 69-åringen skulle vara finsk?

  Jag förmodar utifrån ditt blogginlägg att du inte gillar att "extremnationalistiska organisationer" startar medborgargarden eller överhuvudtaget finns? Om det är så, vad vill du då göra för att lösa detta ditt problem? Ska man svara med repressiva medel och sätta in ännu mer statligt sanktionerat våld för lösa problemet, eller ska man söka roten till problemet?

  Eftersom jag är i grunden en ickevåldsmänniska och strävar efter harmoni så anser jag generellt sett att lösningsmetod två bör användas framför lösningsmetod ett. Vilken lösningsmetod vill du använda i detta fall?

  Svensk invandringspolitik under senare tid är extrem i sin generositet i en EU27-jämförelse.(Även The Economist talar om att Sverige har "mass immigration".) Kostnaden för utrikesfödda ligger på 1,5 – 2 % av BNP, enligt ESO-rapport ”Invandringen och de offentliga finanserna”.

  Senare tids massinvandring till Sverige har lett till stora problem i Sverige. Att "extremnationalistiska organisationer" i Sverige har kunnat öka sin rekrytering beror till största delen på den svenska generösa och omfattande invandringspolitiken. "Extremnationalistiska organisationer" är en motreaktion till massinvandringen.

  Lösningsmetod 2:
  Om man stoppar den svenska massinvandringspolitiken kommer nyrekrytering till dessa organisationer att minska.

  Om man gör så, dvs. stoppar massinvandringspolitiken, så har du och jag och det svenska samhället en win-win-situation att inkassera. För det är ju nämligen som så, att de kravaller vi tvingas bevittna i våra invandrartäta förorter är resultatet av en alltför generös invandringspolitik. Ju mer generös den är, desto mer förortskravaller får vi. Så om vi gör den mindre generös genom att bl.a. stoppa massinvandringen så ökar sannolikheten för att integrationspolitiken, som egentligen är en assimilerings- och/eller utspädningsprocess, kan lyckas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om man stoppar den svenska massinvandringspolitiken kommer nyrekrytering till dessa organisationer att minska. "

   Nej, extremhögern går fram på grund av den ekonomiska krisen, precis som på 30-talet och 90-talet. Jag vet inte om du har märkt det men extremhögern går framåt i nästan hela Europa, inte minst i länder med ganska restriktiv invandringspolitik t.ex. Finland och Ungern.

   Etniska svenskar är också duktiga på att skapa kravaller tänker på Söderkravallerna, Berzeliikravallerna, Hötorgskravallerna, Kungsankravallerna, Götaplatskravallerna. Påfallande ofta är det ungdomar från fattiga familjer som sommartid ställer till problem sommartid.

   Radera
  2. @Kakan
   Nu hade jag hoppats att flute hade svarat. Men jag får istället svara dig.

   Jag tycker vi ska koncentrera oss på svenska förhållanden i detta kommentarsfält.

   Men innan dess vill jag säga att anledningen till att vissa nationalistiska partier i andra europeiska länder växer sig starka beror till stor del på att man är det enda partiet, eller ett av få partier, som kraftfullt protesterar mot EU-diktaten. Det överstatliga EU och den suveräna nationalstatstanken är en förbjuden kombination.

   Lika litet som nationalstaten går ihop med EU, så går Multikulti ihop med nationalstatstanken. Däremot går det överstatliga EU och Multikulti bra ihop.

   För att vidga din referensramar, bör du ta del av fallet Island, som är ett suveränt EES-land känt för sin restriktiva flyktingpolitik och grundmurat stark nationalkänsla. T.ex. beviljade Island 6 och Sverige 36482 uppehållstillstånd åt flyktingar 1993. Per capita tog Sverige emot 184 gånger fler flyktingar än Island.

   Island och dess invånare drabbades ekonomiskt väldigt hårt av krisen 2008 och dess efterdyningar. Det parti som satt vid makten då – Självständighetspartiet - och som fick skulden för att ha låtit den isländska banksektorn svälla, vilket bidrog till att den isländska krisen blev så allvarlig, blev av regeringsmakten till socialdemokraterna 25 april 2009, men har nu våren 2013 återtagit den. Detta parti räknas förvisso som ett högerparti men inte till ”extremhögern”. Anledningen till att de kunde återta regeringsmakten, var att de var EU-negativa i motsats till Socialdemokraterna. Islänningar i gemen gillar inte EU och dess fiskepolitik. Island har nu avbrutit sina EU-förhandlingar.

   Det finns inte, som i fallet Ungern, någon ”extremhöger” att tala om i det relativt befolkningshomogena Island, lika litet som det fanns i 30-talets relativt befolkningshomogena Sverige. Till skillnad från dagens multikulturella Sverige, så bränner man inte heller bilar organiserat eller kastar sten på polis och brandkår på Island.

   Varför inte titta på det fosterlandskära EES-landet Norge som inte har drabbats nämnvärt av någon ekonomisk kris på senare tid. Men Norge har på senare tid haft en relativt generös flyktingpolitik i en europeisk jämförelse, dock inte i nivå med den svenska för den är extrem. I Norge finns Fremskrittspartiet (FRP), som högprofilerar sig i invandringsfrågan och som du förmodligen kategoriserar som ”extremhögern”.

   När Breivik utförde sina fruktansvärda terrorhandlingar 22 juli 2011 så var det många som trodde att FRP skulle tappa väljarsympatier även på litet längre sikt, dock inte jag, eftersom jag är av åsikten att terrorhandlingarna var ett symptom på ett norskt samhällsproblem, som oroade norrmännen – resultatet av den norska invandringspolitiken. För de som gillar gallupundersökningar fick FRP ca 13 % hösten 2011. Våren 2013 fick FRP ca 20 %.
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/valskott-norge-vill-byta-styre_8140232.svd

   Åter till konungariket Sverige. Förmodligen är du inte svensk eller någon stor anhängare av svensk kultur. Rätta mig om jag har fel! Då kan det vara svårt för dig att förstå att många i Sverige som har högre ideal än de strikt ekonomiska/pekuniära, nämligen en kollektiv svensk identitet, fosterlandskärlek och den suveräna demokratiska nationalstatstanken, ser sin kollektiva svenska identitet hotad av massinvandringen. (2011 var andelen svenskar, enligt SCB:s ursprungliga definition: inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar, ca 73 %.) Därför söker man sig till partier eller grupper som inte tillhör Riksdagens mer eller mindre antisvenska, EU-vurmande Sjuklöverblock.

   Du får ursäkta, men du har en skruvad samtids- och historieuppfattning!

   Radera
  3. Jag ser ingen motsägelse i era inlägg. Det är flera faktorer som bidrar till Svea- och Göta rikes instabilitet. Här är några:

   1. Media tycker om att få folks känslor i svallning. Ibland lyckas de lite för bra och då leder det till hatbrott eller kravaller.

   2. Som du nämnde, gruelse, är det troligt att svenska väljare upplever att de inte har något vettigt alternativ bland de etablerade partierna. Kunskapen om partier utanför riksdagen är ofta begränsad till de som nämns av media, dvs de som profilerar sig som extrema.

   3. Som du nämner, Kakan, brukar arbetslöshet leda till oroligheter.

   4. Ett resultat av invandringen tycks vara att antalet män i förhållande till antalet kvinnor stiger. Vem vill bli över?

   När krubban är tom biter hästarna varann. Om vi har som ambition att vara smartare än hästar ska vi inte bita varann.

   Radera
  4. cyrso:
   Punkt 4 är inte i närheten av så illa att det kan ha någon påverkan. Titta in på SCB:s befolkningsstatistik! En snabb beräkning av antalet män per kvinna ger för åldersgrupperna "arga unga män":
   År 1982:
   15-24 år 1,046 män/kvinna
   25-34 år 1,044 män/kvinna

   År 2012:
   15-24 år 1,055 män/kvinna
   25-34 år 1,047 män/kvinna

   Denna pyttelilla ökning kan knappast ha ökat våldstendenserna bland unga män på något signifikant vis. Du får snarare titta på dina faktorer 1-3 och eventuellt andra.

   Radera
  5. @cyrso,
   Jag undrar vilken din inställning är.

   Anser du att Sverige bör ha en generös massinvandringspolitik riktad till kulturer som ligger långt från den svenska, om det är högkonjunktur i Sverige och arbetslösheten är relativt låg?

   Finns det någon gräns, enligt dig, på hur många invandrare Sverige kan ta emot, eller ska invandringen vara obegränsad?

   Radera
  6. Det är snällt att du frågar efter min åsikt, men jag tror inte det skulle göra någon nytta om jag också valde sida i den frågan.

   Radera
 15. Tyvärr för mycket PK Flute, man skall inte tro allt som "vänsterpressen" skriver.
  Nu blev det alldeles för lågt, uppryckning Flute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om allt du läser prompt måste vara politiskt inkorrekt, oavsett om det är sant eller falskt, kanske du ska läsa andra bloggar? Och om du per automatik avfärdar reportage för att de kommer från "vänsterpress" (vilket megafonen inte ens är) kanske du ska fundera på hur ditt kritiska tänkande ser ut.

   Radera
 16. Det var mig en väldig tillströmning av anonyma sverigedemokrater!

  När det gäller debatten kring Husbykravallerna är det anmärkningsvärt att folk har så svårt att skilja på sak och person.
  De enskilda individer som kastar sten på brandkår, slåss med poliser, eldar lokala bilar och slår sönder de lokala affärsidkarnas fönster är puckon. De åstadkommer ingenting vettigt, och antagligen drivs de av kicksökande snarare än ideal eller rättmätig vrede. Det finns inga ursäkter för dem. Det är person.
  Däremot kan man försöka förstå varför det här händer just här och nu. Varför finns det så många arga kicksökande tonåringar som inte känner att de har något att förlora på att slåss och sabba? Beror det (som alla olika anonyma inlägg här ovanför verkar tro) på att de är svartskallar och "svartskallar gör så"? Beror det på att det är fattigt och arbetslöst? Beror det på att arkitekturen är ful? Beror det kanske på att polisen har för många rötägg som beter sig som arslen när de arbetar i området. Beror det på vädret eller mobilstrålning? Beror det på något politikerna har gjort eller inte gjort? Det är sak.
  Problemet med metadebatten är att de som primärt är arga på stenkastarna inte förstår vad de som försöker förstå stenkastandet pratar om. När de senare försöker bygga ihop förklaringar till vad som hänt, så tror de förra att de försvarar stenkastarna och tar ifrån dem ansvaret för sina handlingar, eller rentav stöder dem.
  (För att göra det värre verkar det dessvärre finnas enstaka knäppgökar på vänsterkanten som gör just det. Tjena Afa.)

  Jag tror att Husbykravallerna, för att inte tala om hela förortsituationen, är komplicerad. Det finns många problem. Det finns många förklaringar. Många av dem sitter ihop med varandra... ""There is always an easy solution to every human problem--neat, plausible, and wrong."

  Och till er som tror att "svartskallar gör så". Om det var hundra som slogs (många tillresta) hur många tusen var det inte som bor på platsen och bara blev sorgsna och chockade (och fick sina butiker vandaliserade) och aldrig slåss? Vilka var det som gick ut på nätterna och höll ordning? Vilka var det som städade upp dagen efter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arga unga som står utanför samhället i stor utsträckning har svart hårfärg och är dåliga på Svenska och kommer få det svårt i samhället-inte pga sin hårfärg!

   Varför kommer de få det svårt? Kanske för att de inte ser samma chanser som om de var blonda. Kanske för att de inte ser Sverige som deras enda framtid!

   Vad bör samhället tänka då? Vem bör de stötta och försöka få på rätt köl?
   En boende i Afganistan som far illa eller en som nyligen bodde där och far illa här nu?
   Minska på flödet så finns det ösa båten och få skutan på rätt köl! DVS precis som SD som enda parti föreslår-och de är inga genier!

   Radera
 17. *suck* Flute !! .....när du ändå är så bra på att förklara ...berätta hur vi ska se på alla gruppvåldtäkter och nedslagna gamlingar.

  Antag att vi bra får hit "skötsamma" ( sett med dina PK-glasögon) men det finns inga jobb. Vilket innebär mer munnar att mätta. Hur ser du på prioriteringar...ska vi skita i våra egna eftersom alla utom svenskar är värda att hjälpa.

  Listan på inkonsistenser i ditt sätt att tänka kan göras oändligt lång, trist jag ser att både du och Cornu-flakes lider av samma "synfel"

  Varför inte helt enkelt undvika ämnen du har beröringsskräck för att utforska.

  EN liten lätt uppvärmning för att se dina egna tankar( pk-axiom) tydligare titta på den norska serien hjernevask.

  Du har givetvis all rätt till vilka åsikter som helst, skit i vad jag skriver här..men se till att kunna stå för det du bidrar till, den dagen dina barn frågar dig vad du gjorde medan tid fanns att ändra på det....

  Jag hoppas verkligen att 90% av svenska folket har rätt, men varje gång jag försöker förstå vad de förankrar sina åsikter i, så känner jag mig starkt tveksam. Träffar aldrig någon med erfarenheter av gettot som är positiva ....däremot ser jag aningslösa skenhelgon vandra mot pk-ljuset.


  Erfarenhet värderar jag högre än "vackra åsikter"..

  Läs på om Libanon och skriv och berätta hur fint det har blivit där så vi vet vad du menar ...lite mer precist
  SvaraRadera
 18. Du anger expo som källa. Jag har tidigare misstänkt att du har vänsterextrema sympatier, nu blev det bekräftat. Ännu en mulikultursälskande genuskorrekt klimathysteriker. Ni är många och ni är galna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte vänsterextrema sympatier. Politiskt beskriver jag mig själv som "anarkokapitalistisk liberal miljösocialist". Detta betyder att jag inte särskilt är bunden vid någon av de gängse politiska inriktningarna, utan plockar det jag tycker är bra ur respektive partis idéer. Jag brukar taktikrösta och har röstat på allt från Moderaterna till Vänsterpartiet.
   Ibland skriver Expo bra och viktiga saker och jag kan då länka till dem, liksom jag kan länka till en mängd andra olika källor från vänster till höger och från grön till betonggrå. Jag länkar dock inte till källor som exempelvis är rasistiska.
   Ja, jag gillar många olika former av kulturuttryck, så ja, multikultursälskande kan man väl kalla mig. Men jag tolererar inte att vissa människor behandlar andra illa, även om det råkar ingå i deras traditionella kultur. Det må gälla diskriminering, hedersvåld, misshandel eller annat. Den gyllene regeln gäller: "gör mot andra som du själv vill bli behandlad".
   Jag vet inte om jag är särskilt genuskorrekt. Jag anser att män och kvinnor ska vara jämlika och ha lika rättigheter, men jag som har både en son och en dotter ser att de är olika redan från början, även om de också har många gemensamma intressen.
   "klimathysteriker" får jag väl lägga till i samlingen av intressanta tillmälen tillsammans med ekofascist och miljötaliban. Vad gäller klimatfrågan går jag på evidensbaserade resonemang och med tanke på vad vi ser så anser jag att människans klimatpåverkan är väldigt svår att förneka.
   Slutligen så är jag varken många eller galen :-)

   Radera
  2. och så har jag en ängels tålamod som orkar sitta och bemöta ad hominem-argument som dina.

   Radera
 19. Men flute, letar inte du efter bostad i attraktiva vita bostadsområden? Lev som du lär och flytta ut till en förort som du så hårt predikar för. För du är väl inte en hycklare?

  Det är just sånt beteende som verkligen orsakar segregation, sitta på höga hästar och och leverera PK-åsikter samtidigt som man flyr till skyddade verkstäder. *puke*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs ordentligt vad jag skriver innan du uttalar dig. Jag har i över tio år bott i en förort där det förekommer brända bilar. Snart flyttar jag tillbaks dit igen, efter ett tillfälligt boende i annan förort.

   Radera
  2. Du kanske ska sluta ge oss "logiska" skäl till det du förespråkar och kanske börja lyfta fram vad som driver dig ...låter som du har självdestruktiva halv masochistiska tendenser....nån form av "vända andra kinden till komplex" ( oavsett vad det kostar dig och din omgivning dina barn etc.. )

   End game flute

   Radera
  3. Vad jag förespråkar? Att media ska kolla lite närmare på vad som hände i Storvreten och framförallt vad polisen gjorde och inte gjorde? Jag har redan gett skälet till det, nämligen att jag blir upprörd när tonåringar blir utsatta för våld.
   Utan att känna mig på annat sätt än genom det jag skriver på min blogg så säger du "låter som du har självdestruktiva halv masochistiska tendenser". För det första illa underbyggt alltså. För det andra har det ingenting med ämnet för detta blogginlägg att göra.

   Radera
  4. självklart är det våldet inte ok..

   Men som någon sa du ägnar dig åt "titta en fågel"-artiklar. När du väl ger dig in i ett ämne du normalt inte tar upp så väljer du en inte helt oväntat en pk-vinkling ( du lyckas dock inte komma upp i Cornus helt utflippade tolkning )

   Har följt din blogg ganska länge, gillar den ganska breda analys du normalt gör. VÅGA analysera med samma djup vad som händer våra pensionärer, våldet i skolan, gruppvåldtäkter. Varför överges områden som Husby av svenskar ?.. (rasist kortet håller knappast ). Vad innebär prioriteringar för dig ?

   Övertyga oss "inskränkta" om hur fin framtid vi kommer att få ( alla likheter med Frankrike, Egypten,Libanon...ser bara de klent begåvade ..eller ?)

   Tänd ett ljus visa hur du tillämpar gylleneregeln i praktiken !
   ( helst utan att ständigt ta ett steg tillbaka och be om ursäkt..för att slutligen hamna i en minneslund )

   Radera
 20. Hej! Jag känner personer med anknytning till Husby och även två stycken från Tumbas medborgargarde. När det gäller Husby, så var det vissa journalister som mutade ungdomar med 7.000 kr för en uppbränd bil samt video på detta. Har det från folk som var där. Media vill ju ha sitt. Dom som anlände till Tumba skulle förebygga brott var det tänkt och hjälpa brandkåren eftersom dom fick stenar kastade på sig. MEN, tyvärr så var det några rötägg med i den gruppen. Det här har jag hört från säkra källor då jag bor nära och känner folk i områderna. Givetvis är det här inget som tas upp nånstans.

  SvaraRadera
 21. "Jag har hittills inte kommenterat upploppen i Stockholms förorter, då så många andra har skrivit läsvärt om detta, men nu läste jag om en händelse som är högst anmärkningsvärd, där medias rapportering varit minst sagt bristfällig."

  Så här skildrar utländsk media (Dagbladet 20 maj 2013) i ett videoklipp hur en ensam polisman blir attackerad och misshandlad av 4-6 män under Husbykravallerna.

  http://www.dagbladet.no/2013/05/20/nyheter/husby/stockholm/opptoyer/27267831/

  Så här väljer svensk media (Expressen 20 maj 2013) att presentera samma videoklipp.

  http://www.expressen.se/nyheter/har-misshandlas-en-ensam-polis-i-husby/

  Vad vi hör i det ocensurerade videoklippet är en skrattande flickröst som ropar allah akbar medan en polis springer och blir misshandlad av 4-6 män. Hon tycker uppenbarligen att hela situationen är underhållning. Det råder inga tvivel om var hon har sina sympatier och antipatier i videoklippet.

  I det censurerade, PK-filtrerade videoklippet, förmedlad av svensk massmedia, hörs inte flickrösten förrän i slutet av videoklippet då man hör henne säga – ”Oh my God!”. Det finns inga spår av islamisk radikalisering. Istället har man en pålagd speakerröst.

  SvaraRadera
 22. Medan Flute (och många med honom) blundar...

  Alltid går det hitta en ny "fågel" att peka på...

  SvaraRadera
 23. @Anonym 11:38

  "När det gäller Husby, så var det vissa journalister som mutade ungdomar med 7.000 kr för en uppbränd bil samt video på detta."

  Vilka journalister var det som gjorde detta? Brist på svar kan tolkas som att detta är ett hjärnspöke från din sida?

  SvaraRadera
 24. Kan detta förklara en del av de stora anhörighetsinvandringen och dränaget i våra pensionsfonder, samt den mörka bild som väntar Sverige, med social oro?

  Jag kan inte garantera att nedanstående siffror och uträkningar är rätt, men ni kanske kan hjälpa mig.

  Äldre kan ta ut Äldreförsörjningsstöd (ÄFS), som optimalt utnyttjat, är högre en garantipensionen, se nedan. (ÄFS tillkom för att invandrare i pensionsåldern ska få en dräglig arbetsfri vistelse i Sverige.)

  Garantipensionen 2012 var 7810 kr/mån och max bostadstillägg var 4820 kr/mån.
  Med kommunalskatt på 32 % och grundavdrag 21300 kr fås en medelskatt på ((12*7810-21300)*0,32)/(12*7810))= 24,7 %

  Maximal summa med garantipension: 10699 kr/månad.

  Med ÄFS 2012 fick man 5137 kr + bostadstillägg 6200 = 11337 kr/månad.

  Resultat:

  ÄFS ger 638 kr/månad än garantipension.

  Jag hoppas att jag har räknat fel, för så här får det inte se ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara bekräfta att vi har en SJUK trend... Vi får det vi förtjänar trots allt vill majoriteten ha det så här .. jobbskatteavdrag nu och ett apokalyptiskt helvete senare

   Med Ruinfeldt finns "möjlighet" att läsa efter 50


   Radera
  2. Med den pensionen kan man snabbt gissa i vilka områden man i "bästa" fall har råd att betala hyran. Lägger man sedan till att man troligen inte har körkortet kvar efter hjärtinfarkt så blir det mer och mer uppenbart var man kommer att bo på äldre dar ;-)

   l'oreal because you're worth it

   Radera
 25. "Ett undantag" kommer sällan ensam...

  Kom igen flute ... övertyga oss..googla och berätta...så vi kan sova vidare...


  "Ät" en oliv i väntan på flutes "förklaring"

  SvaraRadera
 26. Campa i sommar
  http://www.thelocal.se/48504/20130614/

  SvaraRadera
 27. "Glad" midsommar flute ( och alla ni andra som frenetiskt blundar )!!
  http://www.polisen.se/Stockholms_lan/Aktuellt/Handelser/Stockholms-lan/2013-06-21-2001-Ran-ovrigt-Stockholm/

  SvaraRadera
 28. Tågluffa Flute ?
  http://www.expressen.se/gt/biljettkontrollanter-flydde-fran-taget/

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.