2013-12-03

Spanien kriminaliserar vissa protestformer

Den spanska regeringen under Mariano Rajoy, vars Partido Popular har en majoritet i parlamentet, planerar att driva igenom en lag med tuffa straff mot vissa protestformer. Lagen godkändes av regeringen i fredags och ska nu till omröstning i parlamentet.

De högsta böterna (upp till 600 000 euro) ska man kunna få för att utan tillstånd protestera utanför parlamentet, regionparlamenten eller kommunhus.

Mindre men ändå kännbara bötessummor (upp till 30 000 euro) blir det för exempelvis protester utanför politikers bostäder, att blockera trafiken, eller att klättra upp på offentliga byggnader för att protestera. Även slagord som är "kränkande" mot Spanien eller dess regioner ska kunna ge höga böter.

Denna nya lag införs trots att protesterna i Spanien hittills varit förhållandevis fredliga, särskilt jämfört med hur det varit i Grekland. Detta trots att arbetslösheten i Spanien är ungefär lika hög som i Grekland.

Rajoy riskerar genom denna lag att undergräva sin egen legitimitet och lagen ger bara ytterligare en orsak för folket att protestera.

Vi ser i Spanien hur demokratin gradvis urholkas och som The Guardians Richard Seymour påpekade i förra veckan är denna typ av inskränkningar i mötesfriheten något unikt för Spanien. Seymour tar upp två andra exempel. Dels de temporära restriktioner på demonstrationer som Chicago införde 2011 i samband med Nato- och G8-mötena, som ett år senare blivit permanenta, dels den lag som infördes i Quebec häromåret som begränsade studenters möjligheter att demonstrera.

Vi har också de senaste dagarna sett hur stora demonstrationer slagits ner i Ukraina.

Det är oroväckande tendenser vi ser i världen och i takt med att ekonomin försämras riskerar fler desperata regimer att ta till repressiva åtgärder.

16 kommentarer:

 1. Är inte grundstenen i en demokrati att man tillåts demonstrera eller uttrycka sitt missnöje mot sittande styre?

  Med andra ord så är de inte demokratier längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Europa håller på att gå över i en nytt politiskt styrelse skick, ungefär som det franska hovet en gång var, makten och härligheten framför allt...och undan för undan kommer de dra åt tumskruvarna, usch ja, och de som opponera sig kommer inte få det lätt

   Radera
 2. Ni får gärna demonstrera bara ni gör det där vi inte behöver se och bli påverkade av pletin.

  SvaraRadera
 3. Den spanska regeringen under Mariano Rajoy försvinner ju då vid nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket troligt, MEN ganska betydelselöst
   Lagen lär däremot, kommer nog att finnas kvar desto längre

   Demokr..... öh ...hm ..Sorry

   Radera
 4. I Sverige jobbar vi proaktivt genom att offentlighetsprincipen sätts ut spel och makten kan undanhålla /hemligstämpla obehagliga beslut för medborgarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan det bli mera osvenskt än så här och folk i almänhet orkar inte mera än ge ifrån sig ett suck, man kan ju ibland undra vart vi är på väg, en tröst i det hela får väl bli att som enskild individ kan man nog klara sig rätt så bra ändå, sen får man väl hoppas på det bästa.

   Radera
  2. Man kan ju undra vad det är som är så hemligt att det inte tål allmänhetens insyn, hur som helst väldigt odemokratiskt det här, jag tycker att Sveriges riksdag borde agera för framtidens skull.

   Radera
  3. Häpp, man kan ju undra varför våran Eu-demokrati minister är så tyst, något stort i görningen månntro.

   Radera
  4. Jäpp, man tycker ju att hon borde uttala sig på något vis.

   Radera
  5. En sak är ju i alla fall säker, att om någon journalist vågar ta upp frågan, kommer hon att se ut som, om hon hade blivit ertappad med handen i kakburken.

   Radera
  6. He he, undrar vad som händer härnäst, ett dekret kanske som typ sätter Janne Josefsson och uppdrag granskning gäng i husarrest nästa gång de får för sig att kolla upp ´`Starke man`` Cannes resor.

   Radera
  7. Hmm, lite skoj lite allvar, men visst är det så, att vardags-korruptionen kommer gå i taket, när det inte längre finns någon insyn och därmed upptäckt.

   Radera
  8. Riksdagen agerar. Hemligstämplande, spionerande på folket, betald militär i stället för värnpliktig och så vidare.

   Det är bara att deras agerande främjar fascist Sverige och inte folket men det var länge sedan politiker brydde sig om pöbeln.

   Radera
 5. Citat från spansk press:
  Efter den proteststorm som förslaget väckt sänks flera av de föreslagna straffen. Grundförslaget inkluderade böter på upp till 600 000 euro för icke tillåtna demonstrationer utanför parlamentet, senaten och andra offentliga institutioner. Klassificeringen som mycket grov förseelse ska dock sänkas till grov och med det straffsatsen.
  Även klassificeringen av förolämpning av polisman sänks från ursprungsförslaget grov förseelse till ringa.

  SvaraRadera
 6. Glömde nämna att det även på senare år förekommit organiserade försök till "statskupp" i MAdrid där väpnade grupper siktat in sig just på parlamentsbyggnaden bl.a...
  För övrigt har många mer normala protestaktioner varit framgångsrika eftersom beslutsfattare tvingats ändra på sina dåliga förslag
  Jag är inte så orolig över demokratisk utveckling i Spanien just nu ... mer bekymrad över den svenska...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.