2014-07-17

Japanska hushållen vill inte låna mer

Edward Hugh postade följande diagram, som visar hur de japanska hushållens efterfrågan på lån ökar eller minskar.
Notera den kraftiga nedgången för efterfrågan på bolån i Japan senaste kvartalet - den kraftigaste nedgången sedan indexets början år 2000. Från att efterfrågan ökade har den plötsligt minskat lika kraftigt som under krisåret 2009. Även konsumtionslånen har drabbats i viss mån, om än inte lika mycket. Är det nu som "abenomin" (alltså premiärminister Abes ekonomiska politik som skulle återuppliva Japans ekonomi) slutligen tappar sin effekt?

Medan världens blickar riktas mot olika krig så håller saker på att hända på kreditmarknaderna. Även Portugal, Argentina och Kina inger där oro.

3 kommentarer:

 1. Vilken jääädra smäll grabbar!

  Undrar om det blir billigt att turista i Japan 2015?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej "billigt" lär nog Japan aldrig bli, alltså i bemärkelsen låga priser jämfört med Sverige.

   Radera
  2. För om Japan drabbas av allvarlig kris drabbar det hela världsekonomin inklusive Sverige. Så även om priserna går ner i Japan lär svenska löner också göra det.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.