2014-07-28

Libyen nästa större oroshärd

Vi har redan sett hur Syrien och Irak störtats in i inbördeskrig som ser ut att vara utan något slut inom närtid. Nu verkar det vara på gång för fullt även i Libyen. Striderna mellan olika grupper där har hållit på ett tag, men nu har det blivit riktigt allvarligt. Många länder uppmanar sina medborgare att omedelbart lämna landet. Ambassader stänger ner - bland annat flydde USA:s ambassadpersonal nyss över gränsen till Tunisien. Det finns inte längre något bränsle att tillgå på bensinstationer i Tripoli och vatten och elektricitet stängs av och på.

Det ser alltså ut som om Libyen håller på att bryta samman. Frågan är hur illa läget kan bli där. Landet tycks vara fullt av en mängd olika grupper som alla är fanatiskt hängivna till just sin egen ideologi eller stam. Dessutom finns det gott om vapen efter Gaddafi-regimens sammanbrott.

Vi kan förvänta oss stora flyktingströmmar från Libyen, detta ovanpå dem som redan kommer från Syrien. Grannländerna Egypten och Tunisien lär få ta den hårdaste smällen vad gäller flyktingar, men Europa torde hägra som ett slutmål för de flesta flyktingar. Fast kommer Europa att släppa in dem?

Omvärlden (inklusive Sverige) kommer att påverkas framförallt på två vis. För det första genom stora flyktingströmmar från Syrien, Irak och Libyen. För det andra genom högre priser på olja och gas, då alla tre länderna är eller har varit nettoexportörer av olja eller gas. Vad gäller Syrien och Libyen ligger väl redan exporten nere.

Det kan också hända att grannländer till dessa tre oroshärdar destabiliseras av de stora flyktingströmmarna och eventuellt militära operationer som går över gränserna. Turkiet och Iran kan troligen behålla sin stabilitet, men det kan bli svårare för Egypten, Tunisien, Libanon och Jordanien. Irak, som var svagast politiskt, har ju redan drabbats av militär invasion från Syrien.

Nu kommer också Europas förmåga och vilja att ta emot flyktingar att sättas på prov. Det gäller även Sverige. Som Johan Westerholm påpekar så drabbas samhällsservicen i flera mindre kommuner hårt av att få ta emot alltför många flyktingar (alltför många i betydelsen fler än vad kommunens vårdinrättningar klarar av). Han tar som exempel tandvården i Hultsfred, som kollapsade 2013. Det senaste exemplet jag läst om är Flen, där vårdcentralen tvingas stänga sin "öppna mottagning".

14 kommentarer:

 1. Sverige bidrog militärt till att störta Libyens lagliga och fungerande regering och är därmed medskyldig till efterföljande kaos. Kan Sverige med någon moralisk trovärdighet säga att vi inte har ansvar för den nuvarande krisen och exempelvis flyktingströmmarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar vi med att en regering "fungerar"? Har vi några skäl att tro att Libyens regering fungerade när Gaddafi regerade? Var det för en meningslös befrielsesträvan som ett förbluffande stort antal män vågade livet och blev av med det i Cyrenaika?

   Radera
  2. Fråga 1. Inte vet jag vad du menar, jag är inte 'vi' med dig.
   Fråga 2. Ja. I alla fall för människorna som bodde där. Kolla HDI, Human Development Index.
   Fråga 3. Ja. Islamistiska slagskämpar är meningslösa, om man nu inte gillar destruktiva element. Nu har de släppts lösa "tack vare" bland annat idioter som Sveriges politiker.

   Radera
 2. Våldtäckten av Libyen var ett fruktansvärt misstag som USA låg bakom och lät sina underhuggare genomföra och lättlurade Sverige får nu leva med skammen. När får vi se media göra avbön och ställa sig själva vid skampålen? Den oreda som USA och dess lydstater har ställt till med i världen de senaste 30 åren har fört oss till randen av WW3 .

  SvaraRadera
 3. Det USA gjorde i Libyen var inget misstag. Efter Vietnamkriget drog USA den slutsatsen att det var bättre att förstöra en oönskad stat än att erövra den. Libyen, Syrien, Irak, Afghanistan. Europa får ta emot flyktingproblemen och dess kostnader; allt enligt en gammal tyst överenskommelse at USA beskyddar Europa så länge inte kärnlandet blir indraget i händelserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej naturligtvis var det inte ett misstag, det har general Wesley Clark vittnat om ( finns på you-tube. Det som skrämmer mig är medias fullständiga tystnad om detta.

   Radera
 4. Ja man verkar verkligen leva i en bizzaro värld. Länder invaderas och förstörs från grunden och lämnas i kaos helt utan konsekvenser för angriparna. Och media tiger, patetiskt.
  Medans Putin och Ryssland ska utmålas som djävulen själv trots en helt annan återhållsamhet en vi "goda" visar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Politovskaya: Putinkritisk journalist och författare - blev mördad. Alexander Litvinenko, f.d. KGB överste, whistleblower, författare till ett par Putinkritiska böcker - mördad även han, och inte med vilken metod som helst, förgiftad med polonium 210, ett starkt radioaktivt ämne med kort halveringstid. Inte direkt något som vanliga gangsters kan få tag i. Jag väntar bara på att Masha Gessen också hon blir mördad. Jag rekommenderar f.ö. hennes bok "Mannen utan ansikte" för er som vill lära er mer om vem Putin är och vad han betytt för utvecklingen av "demokratin" i Ryssland. Jag har f.ö. ett par ryska och tjetjenska bekanta som numera bor i Sverige.De anser att Putin är inget annat än en gangster och mördare. Bland deras bekanta i sin tur, så är det påfallande många som stuckit till ställen som Tel Aviv, Amsterdam, Boston, Göteborg, San José. Ja inte tjetjemerna då, de har inte samma möjligheter... /Mats L

   Radera
  2. Jo det är sant Putin är en gangster och Obama är en skurk. Varför lyssna till någon av dem och sjunga med? Skratta hellre åt bådas försök att framställa sig som änglar.

   Radera
 5. Uttrycket den ryska björnen, borde ersättas med de ryska trollen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ryssnojan kan klä sig i vad somhelst.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs kommentarsreglerna! Sådana tillmälen såsom "fegis" tillåter jag inte, då de kan vara kränkande. Din kommentar raderas.

   Radera
  2. Specifikt ber jag dig att åter läsa följande mening i kommentarsreglerna: "Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte."
   Läs den några gånger och begrunda dess betydelse.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.