2015-03-03

Nollränta och felinvesteringar

Nu börjar det i spåren av låga räntor på nära noll eller till och med mindre än noll talas om att vi exempelvis ska avskaffa svenska statens överskottsmål för att kunna utnyttja det extremt låga ränteläget till att staten passar på att låna extra pengar för investeringar. SvD:s Per Lindvall är en av dem som propagerar för detta:
Även ledande politiker börjar ta till sig det faktum att sparande inte längre är en nyttoskapande dygd i rådande stressade ekonomiska klimat, utan att de har både ett ansvar och en unik möjlighet att till mycket låg kostnad investera för landets framtida välstånd.
Vi ska inte glömma att på det stora hela går det just nu bra för Sverige. Vilket "stressade ekonomiska klimat" avses här? Vår genomsnittliga levnadsstandard är rekordhög. Varför ska vi då ta till extraordinära åtgärder? Ska vi inte spara dem tills det är kris på riktigt?

Visserligen är investeringarna just nu låga, men det kanske säger något om verkligheten: Det är brist på attraktiva investeringsobjekt.

Staten föreslås då träda in och få igång en efterfrågan genom att göra mer investeringar för lånade pengar. Men hur ska man välja ut vad man ska investera i? Ska verkligen våra politiker besluta detta? Ska vi tro att de kommer att göra kloka investeringsval, eller finns det kanske en risk att de fastnar för projekt med stort symbolvärde men litet praktiskt värde? I det senare fallet kommer det att handla om mindre bra investeringar eller rena felinvesteringar. Som jag ser det är risken för detta överhängande.

Här ser vi faran med ett samhälle med alltför låga räntor - nära noll eller under noll. Faran är att det investeras i vettlösa saker bara för att räntan är så låg. Nu tror jag tyvärr att våra folkvalda kommer att sätta igång med ogenomtänkta investeringar den närmaste tiden - tecknen är alltför tydliga på att de har svalt betet. Låt oss bara hoppas att det inte blir alltför överdrivet.

16 kommentarer:

  1. Kanske John Perkins hade rätt i sin book Hoodwinked, iden att skuldsätta tredje världen till den graden för att lägga beslag på deras naturtillgångar anamades på hemmaplan i USA, man uppmuntrade folk att låna pengar upp över öronen och försätta sig själva i en rävsax, för att sedan kunna lägga beslag på andras sparpengar(bail-in, bail-out, nedskärningar i vård, skola pensioner etc)

    Former economic hit man John Perkins has experienced today’s economic collapse before. The banking industry and sub-prime mortgage fiascos, the rising tide of unemployment, and the shuttering of businesses are all too familiar in the Third World countries where he worked. He was both an observer and a perpetrator of events that have now sent the US – in fact the entire planet – spiraling toward disaster.The real cause of our global financial meltdown is what Perkins calls predatory capitalism – the mutant form of an economic system that encourages widespread exploitation of the few to benefit a small number of already very wealthy people. A new geo-politics has emerged; today the CEOs of big corporations, rather than governments, control human and natural resources around the globe, as well as politicians and the media. Their arrogance, gluttony, and mismanagement have brought us to the perilous edge. The solutions will not be “return to normal ones”.

    Källa: http://www.johnperkins.org/books/

    SvaraRadera
    Svar
    1. glömde tillägga privatisera statliga bolag som tog generationer att bygga upp, anrika företag som sedan säljs ut till reapriser.

      Radera
  2. Det finns tvingande investeringar som måste göras. T ex renovera alla avloppsnät i Sverige. Varför inte göra det nu?
    Sedan kan man investera för att minska beroendet av fossila bränslen. T ex skulle man kunna bygga dubbelspår på Ostkustbanan. En annan investering som det är obegripligt att man inte kommer till skott med är kombiterminalen i sSundsvall. Idag går båtar med träprodukter från Sundsvall och tomma tillbaka. Varför inte utnyttja dessa tomma båtar?
    Måste finnas massor av andra investeringar som ger en avkastning större än noll procent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med dig. Men tror du att dessa kloka investeringar faktiskt kommer att genomföras? Att renovera avloppsnät är inte tillräckligt flashigt! Nej, hellre snabbtåg och sånt.

      Radera
    2. Inte troligt att vi väljer att vettiga investeringar. Vettiga beslut fattas oftast när man är pressad av en akut kris. Så länge det inte skett en katastrof så prioriteras flashiga saker som en 115-meters hoppbacke.

      Mänskligheten idioti syns bäst i Dubai. Man bygger ett 1000 meter högt torn som människor ska bo i, men inget avloppsnät. Avloppen mynnar ut i tankar som ska tömmas av tankbilar som ska köra skiten till en deponi i öknen och begravas där. Då man byggt så mycket så blir det kö till deponin. Många lastbilar dumpar därför skiten i öknen. När den torkat blåser den in i stan i form av ett fint damm, fullt av bakterier.

      Radera
  3. Inte hög levnadsstandard att vara skuldsatt för resten av livet.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Läs Magdalena Andersson i dagens SvD, kloka samlade ord, lån ska betalas tillbaka även vid låg ränta. Mitt förtroende för henne steg pinnar direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle hon säga detsamma om de privata skulderna som exploderar i storlek hade jag också fått förtroende för henne. Det är tyvärr så att statens skulder är relativt små problem och hushållens skulder relativt stora problem, för staten och i det senare fallet även finanssystemet.

      Radera
  6. Jag är å ena sidan för överskottsmålet, men å andra sidan finns det långsiktiga investeringar som faktiskt måste göras. Avlopp och vatten är två exempel, äldreomsorg och biltunnlar är det inte..

    Är det något man ändå MÅSTE göra kan man lika gärna göra det när det är billigt (Vet inte om arbetskraft är billigt just nu men kan ju åtminstonde ta upp lånen och sedan göra jobbet om 8-12år vid nästa lågkonjunktur).

    Sedan är det ju faktiskt inte omöjligt för staten att faktiskt tjäna pengar på sina investeringar även om både Vänstern, moderaterna och folkpartiet tycker att det är omoraliskt. Hyresrätter är det brist på så där borde det gå att tjäna pengar om marknaden får verka enns lite grann.

    Avlopp kan vara lite vanskligt att ta betalt för men vatten har man monopol på så där bör man kunna lägga en avkastning på 5-8% per år på investerat kapital, tar man upp lån på 50år så borde det betala både avlopp och vatten lednings renovering.

    SvaraRadera
  7. Vi skulle kunna genomföra stora och nödvändiga investeringar i infrastruktur. Jag säger ÄNTLIGEN överger man överskottsmålet.

    När man får betalt för att göra nödvändiga investeringar ska man passa på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det behövs inga investeringar i infrastruktur, som vägar ut i avfolkningen. Det behövs förutsättningar att lönsamt verka på plats. Därefter kommer infrastrukturen nästan av sig själv. Jämför järnvägar under förra seklet. Får politiker vara med och kludda blir det bara fel. Jämför riksväg 45 längs Göta älv eller förbifart Stockholm, eller vad nu det där dyra heter.

      Radera
  8. Bridges to nowhere... En japansk specialitet. Snart i en avkrok nära dig.

    SvaraRadera
  9. För att vara lite provokativ så tre infrastrukturinvestering som snabbt ger avkastning är:

    * Renovering av slitna väl trafikerade järnvägssträckor.
    * Lagom långa dubbelspår för att möjliggöra omkörning av långsammare tåg.
    * Mer resurser för snabba reparationer av järnväg.

    Mer långsiktigt fler platser på äldreboende där då äldre får bättre omvårdnad och deras gamla bostäder kan komma till nytta för något yngre och hemtjänsten behöver inte fara runt som skållade råttor när någon fallit eller larmar om annat. (Villor och sällan ettor frigörs)

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  10. Borde man inte satsa på fjärde generationens kärnkraftverk, toriumreaktorer?

    SvaraRadera
  11. Att lösa en skuldkris med ännu mera skulder påminner väl mest om det dära Einstein en gång sade om att göra om samma sak på samma sätt två gånger och förvänta sig ett annat resultat andra gången, -man tar sig för pannan.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.