2015-06-26

Terrordåd under Ramadan-fredag

Denna andra fredag i den muslimska fastemånaden Ramadan rapporteras om tre terrordåd med eventuella kopplingar till Daesh/IS eller Al-Qaida.

Det började med en man halshöggs och flera skadades på en gasfabrik utanför Grenoble i Frankrike. Det ska ha varit minst två gärningsmän, som sade sig agera på uppdrag av IS. Det är högst tveksamt om det faktiskt är så, eftersom IS taktik är att utvidga sitt territorium, inte att utföra terrordåd långt bort därifrån. Däremot är det troligt att terroristerna inspirerats av IS, men kanske inte haft möjlighet att resa till Syrien och därför beslutat sig för att genomföra ett terrordåd i sitt hemland istället, då de ser alla "islams fiender" som en.

Därefter sprängde sig en självmordsbombare i en shiamuslimsk moské i Kuwait city under fredagsbönen. Minst 13 har dödats och 25 skadats. I detta fall har IS tagit på sig attacken, vilket är rimligare då Kuwait faktiskt gränsar till Irak, där IS som bekant har besatt ett stort territorium, och IS säkerligen har planer på att expandera in i angränsande länder. IS hatar alla shiamuslimer, som de beskriver som förkastare av den "rena läran". De har redan förra månaden tagit på sig två terrordåd mot shiamuslimska moskéer i Saudiarabien.

Till sist kom då attacken mot strandhotellet i Sousse i Tunisien där minst 27 personer dödats. Även här kan man tänka sig en faktisk koppling till IS, som ju redan etablerat sig runt staden Sirte i grannlandet Libyen, där inbördeskrig och allmänt kaotisk situation råder, vilket precis som i Syrien är ett perfekt underlag för IS. Nu ligger Sirte långt från Tunisien, men det är inte otänkbart att man inom IS kan ha tänkt ut en plan att även destabilisera Tunisien för att senare även kunna gå in där när man väl utvidgat sitt territorium i Libyen. Ett första steg skulle då kunna vara att skrämma bort alla turister, vilket skulle innebära ett svårt ekonomiskt avbräck för Tunisien.

IS har häromdagen manat sina anhängare att utöka attackerna mot sina motståndare under Ramadan. Detta ligger troligen bakom dagens tre terrordåd.

Samtidigt har IS gått till offensiv på flera ställen i norra Syrien, bland annat mot Kobane vid gränsen mot Turkiet. Även mot staden al-Hasakah har IS gått till attack och omkring 60 000 människor har tvingats fly. På kartan nedan ser ni det aktuella läget i Syrien och norra Irak. Al-Hasakah är den nedre av de två rosa fläckarna i nordöstra Syrien, Kobane ligger i västraste delen av den gula remsan i norra Syrien. (Källa Wikipedia)
IS område ser stort ut, men man ska ha i åtanke att större delen av det (utom framförallt längs floderna) är öken. Än så länge är motståndet alltför svagt för att kunna på allvar slå tillbaka in på IS territorium, men samtidigt har IS inte gjort några större landvinningar sedan offensiven i Irak första halvåret 2014.

Efter dagens terrordåd kan man fråga sig när vi kommer att få se det första IS-relaterade terrordådet på svensk mark. Det är känt att svensknorske Michael Skråmo, som rest ner till Syrien med familjen för att strida för IS, nyligen har uppmanat svenska IS-anhängare att begå terrordåd. Han hänvisar bland annat till "recept" från al-Qaidas tidning Inspire. Med tanke på att det finns en hel del radikaliserade islamister här och flera redan rest för att strida för IS är det inte otänkbart att någon eller några som inte har möjlighet att resa till Syrien tar Skråmos uppmaning på allvar och gör något här istället.

Fotnot: Ramadan infaller i år 18 juni till 16 juli.

11 kommentarer:

 1. Tror nästan man får släppa Morgonsurs slutsats om att IS inte vill utföra terrorangrepp i Europa. Michael Skråmo följer antagligen bara order när han uppmanar svenskar till terrordåd, skulle motsatsen råda är han snart ett huvud kortare.
  Det skulle vara totalt osannolikt att han spred budskap som helt strider mot kalifens vilja.

  SvaraRadera
 2. Med tanke på hur Sveriges elit agerar, bla vägrar Sverige delta i Europols aktion mot IS propaganda och rekrytering mm i Europa, så skulle nog ledningen för IS se till att den som utförde en aktion i Sverige bokstavligen blev ett huvud kortare. Det vore urdumt ur deras synpunkt att genomföra något som helst dåd i ett land där tongivande krafter på politisk och nivå samt media är vänligt inställda.

  Sedan får framtiden utvisa vilken draksådd Sveriges politiska elit och mediakår kommer att skörda i de allt mer radikaliserade förorterna där radikaliseringen bokstavligen hjälps på traven med bidrag från staten.

  Egentligen är det verkligen dråpligt att den svenska eliten festtalar om kvinnors och minoriteters rättigheter samtidigt som samma bokstavligen motverkar detta genom att både indirekt samt direkt stöda radikaliseringen utav förorterna. Jag undrar, har eliten räknat röster eller ser de bara vissa kategorier utav invandrare som ett romatiskt nytt trasproletariat som man bör visa solidaritet mot ?

  SvaraRadera
 3. Här på Balkan finns nu bokstavligen TIOTUSENTALS ARABISKA MUSLIMER som vandrar (ofta med fots) från Grekland via Makedonien (Gamla Serbien) vidare till Serbien och sedan mot Germanska länder. Bara i Belgrad finns nu tusentals araber i kvartererna nära Järnvägsstation och Centrala Busstation. De flesta av dessa muslimer kommer snart att finnas i TYSKLAND, DANMARK, SVERIGE.
  I en liten stad i Serbien, finns nu sägs flera Araber än Serber.
  - En Bosnins muslim körde över folk i Österrikiska Graz förra helgen. Dödade 3 och skadade nästan 40 förbipaserande tyskar.Tyska myndigheter i Österrike tonade när händelse och sa att han var psykisk sjuk......ja....Bosniska muslimer är "inte extremister" de är "så snälla".
  -EUROPA följer USA:s politik och resultatet blir :STORA EKONOMISKA FÖRLUST PÅ RYSKA MARKNADEN och HUNDRATUSENTALS MUSLIMER SOM VANDRAR TILL EUROPA !!!!
  -Hoppas att länder som bombbade Lybien, Irak, och som krigar mot Syrien får massor av extrema muslimer.
  -På andra sidan tror jag av de flesta av dessa terrordöd utförs av USA dvs. CIA !!!!
  ISIL eller IS betraktar jag som en del av USA Arme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt tjänar ISIS USA:s intressen!

   Radera
  2. På vilket sätt tjänar ISIS USA:s intressen!

   Radera
  3. IS / Al Quaeda kämpada mot Sovjet i Afganistan !
   IS / Al Quaeda kämpada mot Serberna i Bosnien /Jugoslavien !
   IS / Al Quaeda kämpada mot Serberna i Serbien (Kosovoprovinsen) !
   IS / Al Quaeda kämpada mot Ryssland i Tjetjenien !
   IS / Al Quaeda kämpada mot Gadafi i Lybien !
   IS / Al Quaeda kämpadr mot Assad / Iran i Syrien !

   Behövs flera examplar ?

   Radera
  4. Anonym 2015-06-26 22:03:
   Intressant - har du själv observerat dessa vandrande flyktingar, eller har du bara hört om dem från andra?

   Radera
  5. Anonym 2015-06-26 22:03:
   Hur vet du förresten att de är muslimer? Många av flyktingarna från Syrien och Irak är ju kristna eller av andra religioner.

   Radera
  6. Jag reser mycket på hela Balkan och Italien och opserverar de nästan VARJE DAG.
   Jag har oxo pratat med flera människor.
   De flesta är muslimer men det finns ju kristna oxo....du har rätt.

   Radera
  7. Ungerska regeringen har beslutat att börja bygga 4 meter hög stakett/mur vid gränsen mot Serbien pg av migranten från Asien och Afrika.
   Igår kväll var det ett reportage på serbiska TV Nyheter att det är nu så många migranter som reser tåg från grekiska Thesalloniki till Belgrad att våra medborgare inte längre får plats att åka tåg.
   Detta som pågår nu har inte skett tiddigare i modern tid : detta är ett folkvandring av Bibliska mått.
   - MAINSTREAM medierna i väst pratar inte om detta av någon anledning, men de är i alla fall värdelösa nyhetskällor.

   Radera
 4. IS vill väl öppna införselleden från Turkiet som för övrigt stöder IS.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.