2015-06-27

Grekland hotar med folkomröstning - risk för "grexident"

Grekland har (som säkert ingen missat) nu sagt nej till senaste förhandlingsbudet från EU och IMF och kallar det "utpressning" då de fortfarande kräver både momshöjning och pensionssänkning.

Nu på sluttampen inför tisdagens betalning till IMF tar den grekiska regeringen under Tsipras till storsläggan i förhandlingarna och meddelar att man ska låta grekerna avgöra frågan i en folkomröstning nästa söndag (5 juli). Detta datum ligger förstås efter den 30 juni när skulden till IMF ska vara betald, vilket bådar för mycket spänning och osäkerhet. En folkomröstning är också ett sätt för Tsipras att frånsvära sig ansvar, då ett alltför dåligt förhandlingsresultat skulle leda till en politisk kris i Grekland, om tillräckligt många av regeringspartiet Syrizas politiker gör uppror mot sin egen regering.

Idag ska euroländernas finansministrar träffas och fortsätta förhandlingarna om stödpaket till Grekland. Det måste verkligen till en uppgörelse idag, eftersom frågan också ska hinna igenom parlamenten i Eurozonens länder.

Så vad händer nu? Antingen blir det en uppgörelse idag och då ska allt hastas igenom på några dagar, eller så blir det ingen uppgörelse och då bryter det lös i nästa vecka.

ECB kommer ifall det inte blir någon uppgörelse med säkerhet att dra in likviditetsstödet ELA som de grekiska bankerna just nu har som livlina. Då får Grekland en omedelbar bankkris, vilket i sin tur leder till att staten tvingas gå in och ta över bankerna. Dessutom kommer Grekland att tvingas till en statsbankrutt.

Om det skulle bli en uppgörelse idag är frågan om Tsipras drar tillbaks sitt hot om folkomröstning. Ifall folkomröstningen kvarstår så är läget fortfarande lika illa som om ingen uppgörelse nåtts. Hotet om folkomröstning får dock ses som ett led i förhandlingarna och dras troligen tillbaka om en uppgörelse nås. Emellertid kan det om förhandlingsresultatet blir alltför dåligt för Grekland bli en politisk kris och då ökar osäkerheten åter för Grekland.

Grekerna själva verkar dock inte lita på att allt går väl och köar nu vid bankomaterna, samtidigt som den mest bräckliga av de grekiska bankerna, Alpha Bank, infört begränsningar i överföringar nu över helgen.

Det har sedan årsskiftet pågått en uttagsanstormning i slow motion mot de grekiska bankerna, där den privata sektorns innehav nu är tillbaks på samma nivå som i juni 2004.
Om denna uttagsanstormning tar ytterligare fart, vilket det finns risk för, ökar sannolikheten för en "grexident", alltså att Grekland trots ett lyckat förhandlingsresultat tvingas till "grexit" från euron på grund av utvecklingen för bankerna.

För varje dag som går ökar risken för "grexident".

Den som har tänkt att resa till Grekland bör i dagsläget läsa vad jag skrev 2012 om vad man bör tänka på vid en resa till ett krisande Grekland.

6 kommentarer:

 1. Varför nagelfars inte de som har suttit och lånat ut alla dessa "andras" pengar, någon form av bedrägeri är det väl ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig "andras pengar" som lånas ut.. penningsystemet fungerar inte på det viset. Pengarna SKAPAS när ett lån tas. Lånet ÄR pengarna.

   Radera
  2. Sorry, all utlåning bygger på motsvarande inlåning, thats it, sitter du illa till ???

   Radera
 2. Grekland är ett lost case, a failed state. Det Grekland behöver är en fungerande och okorrumperad administration, något som varken tidigare eller nuvarande grekiska makthavare är intresserade utav. Administrationen i Grekland är övergödd, fungerar minst sagt dåligt och är ytterst korrupt, men det är bara en naturlig följd utav att administrationen används som en ATM för att belöna sina supporterskaror eller för att sko sig själva.

  Grekland kan omöjligt betala av alla sina skulder, men att avskriva skulder skulle bara vara att belöna status quo och inte leda till någon som helst reformvilja bland makthavarna i Athen. Låt Athen bära konsekvenserana av sitt agerande, Grekland ut ur Euroland och låt de grekiska makthavarana ta konsekvenserna när befolkningen inser verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest korrupta land i världen är USA.
   USA är styrd av korrupta Wall Street banksters som via sataniska hemliga sällskap styr TVÅPARTISK politisk sysstem i USA.

   Grekiska folket är ett civiliserat FRIHETSÄLSKANDE nation som har genom hela historien kämpat för friheten och rättvisa.
   När det gäller Balkan, bara Grekiska och Serbiska folket visade riktigt motstånd mot Nazistisk okupation under Andra världskriget.

   Bästa Grekland kan göra är att lämna EU och NATO och börja sammarbeta med BRICS länderna, särkylld med Ryssland och Kina.

   Radera
  2. Ja, låt oss hoppas att Grekland börjar luta sig mot Ryssland. Med tanke på hur oerhört korrumperade administrationerna är i bägge länderna bör de passa ihop som hand i handske.

   Med tanke på det svinn som alltid finns med i bilden i Ryssland pga korrumption, så hoppas jag verkligen att Ryssland börjar pytsa in miljardvis med rubel i Grekland. En del av pengarna försvinner redan i Ryssland, sedan försvinner en del av pengarna på väg till Grekland och resten försvinner i ett svart hål.

   Man behöver bara ta som exempel arbetet med den nya kosmodromen i Sibirien för att inse hur illa ställt det är i Ryssland och skulle Ryssland börja pumpa in miljardvis med rubel i Grekland är det bara en fråga om tid innan resurserna börjar tryta för Ryssland. Arbetarna på kosmodrombygget var tvungna att gå via TV för att få sina löner som varit obetalade i flere månader och det handlar om ett nationellt prioriterat projekt, well .....

   Och det enda som kan rädda Grekland är att grekerna bygger upp en fungerande och okorrumperad administration. Well, jag tror också på storken och tomten, not.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.