2015-08-22

Flyktingströmmarna ökar genom Grekland

De senaste dagarna har vi kunnat läsa om hur Makedonien försökt stoppa flyktingar vid gränsen mot Grekland. Idag tog makedonska gränspoliser till tårgas och chockgranater för att försöka stoppa flyktingarna, men de flesta verkar ha kommit förbi, eftersom det är svårt att kontrollera en desperat folkmassa på flera tusen personer. Förhållandena vid gränsen mellan Grekland och Makedonien har varit svåra, då flyktingarna tvingats sova under bar himmel och det har regnat.

Eftersom Grekland befinner sig i en egen ekonomisk kris vill de flesta flyktingar vidare och tar sig på olika vis genom Makedonien och Serbien för att till slut nå Schengenområdet i Ungern. (I och för sig tillhör även Grekland Schengenområdet, men har inte landgräns mot något annat Schengenland.) Ungern håller dock på att sätta upp ett stängsel på gränsen mot Serbien för att stoppa flyktingflödet. När detta stängsel blir färdigt finns risken att vi får se desperata scener även där.

En kommentator på bloggen har redan tidigare i år berättat om hur han har sett strömmar av flyktingar som vandrar till fots genom Serbien, så flyktingströmmen är ingen nyhet, bara det att proportionerna har ökat.

De grekiska öarna nära Turkiet (Kos, Lesbos med flera) har också fått ta emot ökande flyktingströmmar den senaste tiden och grekiska staten har tvingats hyra in extra färjor för att frakta dessa till fastlandet för att avlasta öarna. Sedan början av året har 160 000 flyktingar kommit till Grekland. Italien, som tidigare varit i fokus, har endast tagit emot 103 000. Båtresan från Turkiet till Grekland är betydligt säkrare än från Nordafrika till Italien, då avståndet från turkiska fastlandet till de närmaste grekiska öarna endast är några kilometer. Bara den senaste veckan har nästan 21 000 flyktingar kommit till Grekland.

Det är nu två världar som krockar på de grekiska öarna. Charterturisternas semestervärld och flyktingarnas desperata värld. Jag har läst några artiklar om hur turister som sett eländet nu hjälper flyktingar. Men i längden kommer situationen inte att hålla. Det kommer nämligen alldeles för många flyktingar till de grekiska öarna för att de ska kunna hanteras. Det går helt enkelt inte tillräckligt många färjor till fastlandet för att kunna ta flyktingarna. Frågan är hur länge det dröjer innan situationen urartar.

Och så får vi se hur situationen utvecklas vid gränserna mellan Grekland, Makedonien, Serbien och Ungern. Jag har ännu inte läst något om någon officiell reaktion från Serbien, men det är nog bara en tidsfråga med tanke på hur Ungern och Makedonien reagerat.

Det vi inte ska glömma är dock att det fortfarande bara är en rännil av flyktingarna från det brutala kriget i Syrien som når Europa - i Turkiet finns idag hela två miljoner flyktingar! Alla som kan försöker självklart ta sig vidare mot länder där de har större chans till ett drägligt liv.

17 kommentarer:

 1. Detta som pågår här på Balkan är FOLKVANDRING AV BIBLISKA-mått.
  Viktigt att nämna att ca 85 till 90 % är unga män 20 till 35 år !!!
  De flesta HAR INGA DOKUMENT !!!! En del är beväpnade med knivar. Igår knivskadades en makedonisk polis i Gevgelija, ja...han frågade en afgan att se hans passhandling !
  - Ingen vet hur många av de unga män är medlemar av IS !!!!???
  -USA-stödda terrororganisation IS har ca en månad sedan publicerat en video-klipp på internet (på serbo-kroatiska) där de hotade Europa och sa i et dikt CITAT "var glade ni Europeer, snart kommer Muslimerna till Er, snart kommer KALIFATET TILL BALKAN" SLUT PÅCITAT.
  -Arabiska "investerare" från Saudiarabien bygger just nu 34 000 lägenheter i muslimska delen av Sarajevo, muslimska delen av Bosnien. Redan nu finns massa araber i muslimska delen av Bosnien. Många byar i muslimska delen av Bosnien är under kontroll av IS.( t. ex. GORNJA MAOCA, MEHURICI, OSVE, ORAHOVICA osv.) I dessa byar gäller inte Bosniska lagar : barnen läser BARA religions undervisning av Iimamer och manliga bybor har flera fruar. Enligt bosnisk lag man kan ha bara en fru. I desa byar hissas IS flaggor. Har själv sett en när jag var i Bosnien, ca 3 veckor tillbaka. IS flaggan såg jag i en by nära Kalesija, TUZLA-regionen.
  -I dessa IS-kontrollerade byar i Bosnien finns massor av vapen och där genomförs militär utbildningen av muslimska ungdomar.
  -Igår har anffalits ett tåg i Frankrike (PARIS-AMSTERDAM) Den araben som begick terrormörden hade en vapen från Balkan.
  -Nu också genomförs en fruktansvärd radikalisering av albanska muslimer. Massor av unga muslimska albaner har rest till Syrien att strida för USA-stödd IS mot president Assad.
  -USA har fördärvat IRAK, AFGANISTAN, JEMEN, LYBIEN, SYRIEN....
  -USA har skapat IS och radikaliserat muslimerna......

  Men, men, men,...USA tagar nu inte derass flyktingar och IS-medlemar bland de !!!!!!!!!
  Flyktingarna och IS-medlemar bland de skall komma till : MAKEDONIEN, SERBIEN, TYSKLAND, SVERIGE,DANMARK.

  SvaraRadera
 2. Varför har vi just nu en sådan ketchupeffekt på migrationsflödet? Kriget har ju pågått ett bra tag. Är det en kollektiv desperat önskan att få de sista entrebiljetterna in i europa som driver alla just nu. Innan europa bommar igen. Europas välfärdsnationer står antagligen inför valet att bomma igen gränserna eller att bygga kåkstäder för ett framtida etniskt betingat trasproletariat som inte inkluderas av den välfärd man kan tänkas ha råd upprätthålla i övrigt. Jag antar att turkiet anammat den sistnämnda lösningen.


  SvaraRadera
 3. Jag blir riktigt upprörd hur länderna i forna Jugoslavien beter sig, när det var krig där flydde de och vädjade efter hjälp men nu vägrar de hjälpa andra i samma situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta lite..... jag har själv varit flykting från inbördeskriget i Jugoslavien och jag var i Sverige. Men jag kom till Sverige med jugoslavisk pass och hade också andra ID-handlingar (ID-kort, skolbetyg osv.) och svenska myndigheter (polisen) kunde se att jag är inte efterlyst och att jag var ett normal medborgare i Jugoslavien.
   - Här har vi situation att det kommer massor av människor från olika länder UTAN NÅGRA SOM HELST DOKUMENT. !!! Vem som helst kan gömma sig bland de....
   Det finns en helt del SVARTA MÄNNISKOR (det finns väl inte svarta i Syrien).
   - En annan mycket viktigt sak : DET FINNS MÅNGA AFGANER. Herren Gud, det pågår krig i Afganistan sedan 1979.......och de har först nu valt att komma till Serbien.
   -Om Ungern lyckas helt stänga gränsen de kommer att ändra rutan. Då skall de bege sig från Serbien via Bosnien till Kroatien och vidare till Ungern eller Slovenien.
   - I Bosnien kan de komma i kontakt med Islamiska Statens enklaver som finns i muslimska delen av landet.

   Radera
 4. Bara igår kom ca 8000 människor till Serbien. Vi har fortfarande sommarvädret i hela Balkan regionen. Ryssland har byggt flera tältläger i Serbien som användes nu för flyktingarna.
  Rysslands ambasadörn Tjurkin gav också pengar och andra hjälp direkt från Putin till Serbiska regeringen. Men det är bara fler och fler människor som kommer.....
  - SITUATION I BELGRAD : alla stadsparker är nu fyllda mäd människor från hela världen som "bor" där. Området kring Järnvägsstationen och Bussterminalen är helt överfylld och det är oxo massor av soppor som de slänger. Otroligt mycket soppor....
  -Borgmästaren i staden Gevgelija vid grekiska gränsen sa att Gevgelia var renaste stad i hela regionen och att staden är nu ETT STOR SOPPBERG.

  SvaraRadera
 5. Allt går enligt planerna.

  Insouciance Rules The West — Paul Craig Roberts

  http://www.paulcraigroberts.org/2015/08/19/insouciance-rules-west-paul-craig-roberts/

  SvaraRadera
 6. DIREKT FRÅN BALKAN :
  Ja nu finns en videoklipp där flyktingarna blir arga och upprörda när makedonisk Rödakors försökte dela ut paketer med mat och läkemedel till de. De blir arga eftersom det finns ETT KORS på lådorna. Och kors vill de inte ha !
  LINK :https://www.youtube.com/watch?t=65&v=M8xkYZNsKUY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det stämmer är det vansinnigt.

   Det kan såklart förklaras bort med att polisen har riggat det hela dvs man behandlar migranterna illa för att sedan låtsas vilja ge dem förnödenheter framför kameran. Hur vet man att det inte ligger till på det viset?

   Jag fattar inte heller riktigt vad gesterna betyder. En del viftar med handen andra med pekfingret. Pekfingergesten är tydligen en symbol för allah som används flitigt av isis men den kanske är vanligt förekommande även utanför isis.

   Radera
  2. Verkar som att pekfingergesten är allmän. Inte bara isis.

   Radera
  3. DIREKT FRÅN BALKAN :
   Cristopher, du känner inte vad är Islam.....men snart kommer du att lära känna eftersom de flesta är på väg till Tyskland och Skandinavien.

   !!! Jag minns år 1992 när jag bodde i flyktingförlägningen i Ystad, svenskarna gav oss schack-spel att spela för att vi hade inget att göra. Jag tog att spela med en kosovoalban....när vi öppnade schack-lådan och började ta ut fygurerna han märkte att fyguren-konungen hade ett kors på kronan : HAN TOG KNIV FRÅN FICKAN OCH SKAR BORT KORSET FRÅN DE TVÅ KONUNG-FYGURERNA.
   Jag var skrämd ! Kunde inte spela....och var nästan sjuk en vecka efter detta.

   Radera
  4. Det kan mycket väl stämma som du säger. Men ingen i Sverige kommer tro det. Jag kan bara lita på ditt omdöme men du var inte där och såg vad som hände innan filmen (dessutom har jag inte ens träffat dig). Jag vet inte hur polisen är i dessa trakter. Handen på hjärtat, skulle de kunna göra en sådan bluff? Muslimer är inte omtyckta i dessa trakter så visst finns det ett intresse att misskreditera flyktingarna? Om jag får vara fördomsfull är polisen i dessa trakter knappast omutbara pelare för rättvisa.

   Hur som helst, jag har aldrig trott på det multikulturella samhälle vi har byggt upp i Sverige. Det enda som fungerar i det längre loppet är integration i svensk kultur. Multikultur blir dysfunktionell när resurserna tryter vilket kommer att ske förr eller senare här i Sverige. Men integration är omöjlig när man tar emot sådana volymer som Sverige har ställt upp på. Häromdagen uppmärksammades problemen i förorten av självaste SVT:

   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/radikalisering-i-fororter-drabbar-kvinnor-hart

   De klippte bort när den sekulära somaliska kvinnan blev förföljd och utsatt för äggkastning, vilket hon rapporterar om på sin facebooksida. Man får inte informera medelsvensson för mycket är väl svt:s princip.

   Radera
  5. DIREKT FRÅN BALKAN :
   Makedoniska poliser görde bara sitt jobb. Skyddade gränsen från olagliga intrång.
   - Hur ska svenska poliser agera om grupper av människor, UTAN DOKUMENT försökte ta sig till svensk teritorium ?
   -Titta vad gör Bulgarien. Bulgarien igår sände 40 000 soldater att vakta gränsen.
   -Titta Ungern : de bygger ett mur !

   Radera
  6. Jag fattar att de gör sitt jobb och att det kan innebära att folk blir utsatta för våld när de tränger sig över gränser. Du tror i alla fall att man i samband med filmen du länkar till inte på något sätt provocerade fram ilska hos flyktingarna innan filmen? Vad hade hänt om civil personal delade ut förnödenheterna istället för polis? Hade flyktingarna fortfarande blivit upprörda. Om jag inte fattat det fel finns det även många kristna araber bland flyktingarna. Dessa borde ju inte ha problem med kors.

   Radera
  7. DIREKT FRÅN BALKAN :
   Kan ej svara...eftersom jag var inte där. Hittade bara den videoklipp på internet bland massor av andra som visas just nu på serbiska/makedoniska statsliga och regionala TV.
   Det är också mycket möjligt att någon som hatar muslimer provocerade den situation och försökte visa de i negativ ljus.....

   -Men alt är möjligt....jag påmindes situationen som jag själv upplevde i Ystad 1992.

   "!!! Jag minns år 1992 när jag bodde i flyktingförlägningen i Ystad, svenskarna gav oss schack-spel att spela för att vi hade inget att göra. Jag tog att spela med en kosovoalban....när vi öppnade schack-lådan och började ta ut fygurerna han märkte att fyguren-konungen hade ett kors på kronan : HAN TOG KNIV FRÅN FICKAN OCH SKAR BORT KORSET FRÅN DE TVÅ KONUNG-FYGURERNA.
   Jag var skrämd ! Kunde inte spela....och var nästan sjuk en vecka efter detta."

   Radera
  8. Vore intressant att veta bakgrunden mer. Du kanske hör något mer som stödjer eller fäller filmens påstående om att det är korsen som orsakar all upprördhet. Dela gärna med dig då om informationen. Det vore fasansfullt om det verkligen bara är korsen som orsakar upprördheten. I sådana fall är det mycket värre än jag kunnat föreställa mig.

   Radera
 7. DIREKT FRÅN BALKAN : Vissa serbiska medier meddelar just nu att stora masser av flyktingar började RIVA SÖNDER UNGERSKA "MUREN" och ta sig igenom till Ungern.
  -Ungerska polisen använder tårgas mot flyktingarna i orten Roszke på ungersk teritorium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här länk till artikel på svenska om saken: http://www.svd.se/over-2000-poliser-till-eu-grans/om/varlden
   Som jag skrev ovan: "Ungern håller dock på att sätta upp ett stängsel på gränsen mot Serbien för att stoppa flyktingflödet. När detta stängsel blir färdigt finns risken att vi får se desperata scener även där."

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.