2016-03-31

Findus centraliserar från Bjuv till Tyskland

Jag läser att Findus lägger ner verksamheten i Bjuv i Skåne för att istället flytta den till Tyskland, närmare bestämt till Reken, som ligger på samma latitud som Rotterdam. Detta kommer att leda till att svenska frysta grönsaker transporteras sträckan Bjuv-Reken tur och retur, vilket fågelvägen är ungefär lika långt som Bjuv-Stockholm tur och retur.

Grattis Findus till att ni tänker på transporterna! Företaget talar om att man sparar på transporter då man kommer närmare andra marknader i Västeuropa, men det gäller så vitt jag kan se inte om man ser till helheten. Låt mig också gissa att transporterna inte kommer att gå med tåg, utan med långtradare.

Centraliseringen av livsmedelshanteringen tar därmed ännu ett steg, inte bara inom Sverige, utan inom EU. Det kommer säkerligen fortfarande att stå "odlad i Sverige" på förpackningarna, men man måste nog läsa det finstilta för att förstå att packningen sker i Tyskland, om det ens kommer att framgå.

Jag kommer att sluta köpa Findus frysta grönsaker och färdigrätter, eftersom jag vill gynna svensk livsmedelsproduktion.

5 kommentarer:

 1. Saknar frys så jag köper bara färska grönsaker.

  SvaraRadera
 2. Vilka grönsaker köper du då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får vi se - jag har inte letat i det alternativa utbudet ännu. Kanske får helt sluta att köpa frysta grönsaker.

   Radera
 3. Man köper väl bara det som följer med på fryspizzorna.

  SvaraRadera
 4. Själv har jag slutat köpa frysta grönsaker för länge sedan. Funkar bra med konserverade.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.