2016-03-12

Kondombrist i Venezuela!

Jag läser att ett paket kondomer nu kostar 1500 kronor i Venezuela och dessutom är nästan omöjliga att få tag på. Det har varit brist på kondomer i drygt ett år nu. Detta får en mängd följdeffekter: tonårsgraviditeterna har ökat, liksom aborterna. Även de sexuellt överförbara sjukdomarnas spridning har ökat under det senaste året, t.ex. HIV.

Kondombristen beror förstås på Venezuelas helt förfelade politik, som jag skrivit en del om tidigare, bland annat för ett år sedan hur landet är på väg mot betalningsinställning och kollaps. Då låg kreditswappar på Venezuelas statsskuld på 5500 punkter, nu har de passerat 9500, vilket är samma nivå som Grekland tre månader innan betalningsinställningen 2011. Vi kan alltså räkna med att Venezuela gör en statsbankrutt inom några månader.

Venezuelas ekonomiska problem beror från början på misskötsel av ekonomin under presidenten Hugo Chávez och sedan 2013 hans efterträdare Maduro. Det kraftiga fallet i oljepriset har förstås bara gjort saken etter värre för landet, där 95 procent av exportinkomsterna kommer från olja. Man har försökt att hålla en konstgjort hög växelkurs för valutan och haft priskontroller på varor för att hålla befolkningen någorlunda lugn trots skenande inflation. Priskontrollerna har dock lett till brist på de flesta varor, eftersom ingen är intresserad av att sälja importerade varor till förlustpriser. Det har också lett till att många basvaror såsom ris köps upp i Venezuela och smugglas över till Colombia för att där säljas till god vinst.

Förutom brist på kondomer, toapapper och basmat lider Venezuela också av brist på mediciner. Det är en helt katastrofal utveckling för landet, där undernäring, sjukdomsspridning och läkemedelsbrist riskerar att kasta landet i en misär betydligt värre än innan Chávez tog makten 1998. Vid en venezolansk betalningsinställning kommer läget att förvärras ytterligare, då det då kommer att bli väldigt svårt för den venezolanska staten att köpa in nödvändiga varor utifrån. Venezuelas statsbudget går redan back med omkring 20 procent av BNP på ett år och man kämpar på olika sätt med att lyckas köpa in mediciner och livsmedel, men troligen kommer läkemedelsföretag och andra snart att tröttna på de stora ekonomiska risker de tar genom att sälja till Venezuela mot skuldsedlar som snabbt kan bli värdelösa. Då kommer Venezuela att bli beroende av internationellt bistånd för livsmedel och läkemedel.

Presidenten försöker nu att så sakteliga förändra sakernas tillstånd, bland annat genom att för några veckor sedan chockhöja det kraftigt subventionerade bensinpriset (för första gången på 20 år). "Chockhöja" är verkligen ett ord som platsar här, då bensinpriset höjdes med 6000 procent!! Trots det är bensinpriset fortfarande subventionerat.

Samtidigt devalverade president Nicolas Maduro valutan med 37 procent, men det är fortfarande en enorm diskrepans mellan de officiella valutakurserna på 10 bolivar per dollar vid import av livsmedel och mediciner och 200 bolivar per dollar vid andra affärer, jämfört med den inofficiella valutakursen på svarta marknaden på över 1000 bolivar per dollar. Venezuela kommer förr eller senare att tvingas släppa valutakursen fri, vilket troligen kommer att leda till hyperinflation.

En intressant fråga för omvärlden vid en kommande kollaps för Venezuela är förstås hur landets export av idag omkring 2 miljoner fat olja per dag (drygt 2 procent av global oljeexport) då kommer att påverkas.

10 kommentarer:

 1. Flera oljeproducerande länder står inför en snar kollaps. Hoppet står till att någon av de andra kollapsar före. Het kandidat är Nigeria.
  Saudi och Iran försöker fälla varandra.

  SvaraRadera
 2. USA och EU kommer oxo snart att kollapsa.
  Sverige kommer att kollapsa under muslimska massinvandringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA, even norske statsminister har varnet att Sverige kan kollapse under tingden af massife invandringer fra arablenderne.

   Radera
  2. Hela västeuropa (och för den delen USA) riskerar i längden (3-20 år) ett balkaniserat tillstånd när (ifall?) de ekonomiska/finansiella spänningarna till slut brister och ekonomin störtdyker. Etniska, religiösa och ideologiska konflikter kommer prägla samhällena. Norge har skött sina kort bättre än Sverige och kommer kanske bli lite mindre svårt drabbat. Det blir oavsett inget mysigt...

   Svårt att se hur jag får fel. Det skulle vara om alla teknoutopister visar sig få rätt, men det verkar otroligt.

   Radera
 3. Det är inte någon glad och förhoppningsfull framtid vi går till mötes. Om man läser ovanstående kommentarer. En synpunkt. Kollapsen har varit här i många år. Det är en lång och utdragen process, inte något plötsligt, där allt "går sönder med ett brak".
  En del pratar om "rost och röta" för att beskriva utvecklingen, vi varit inne i under säkert 15 år. Jag håller med om att utsikterna att vrida tiden tillbaka är minimal, utan "rost och rötan" fortsätter tills...?? Det enda medborgarna kan hoppas på är en nollställning av ekonomin inkl skulderna. De skedde under antiken vart 50:e år. Då släppte man oxå ut alla fångar ur fängelserna och skrev av brott etc. Men så långt behöver vi väl inte gå.

  SvaraRadera
 4. Europa ist kaputt !

  SvaraRadera
 5. Turkiet just kollapsar.....(Inget ord om deta i Sveriges "fria" medier).
  -Hela städerna jämnas med marken, ekonomin imploderar, oliktänkande fängslas.......men det är inte värd NATO-FLUTES uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst...SAUDIARABIEN, TURKIET, ISRAEL får ej kritiseras i Svearike.

   Radera
 6. Venezuela har ytterliggare ett problem. Dom har inte direkt gjort sig vänner med USA, som trots allt är den största spelaren vad gäller bistånd i världen. Nu tror jag iofs att USA kommer att hjälpa till om det behövs eftersom dom knappast vill ha ett fullständigt kaos på "sin bakgård".

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA bistånd, EU bistånd, Sveriges bistånd är i själva verket JÄTTE STOR BEDRÄGERI.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.