2016-05-20

Huvud-skuldra-formation på gång på Stockholmsbörsen?

Ser man på Stockholmsbörsens utveckling de senaste åren noterar man att det ser ut att kunna vara en stor huvud-skuldra-formation på gång, med nacklinje runt 1250 på OMXS30, se diagrammet nedan.
Om OMXS30 skulle bryta under senaste lokala bottnen vid 1250 kan vi isåfall enligt gängse teknisk analys se fram emot en nedgång på några hundra punkter eller annorlunda uttryckt några tiotal procent.

Om det skulle vara så som jag säger här pågår just nu uppbyggnaden av den högra skuldran i formationen. Notera att med tanke på hur lång den vänstra skuldran är kan det ta ytterligare några månader av skvalpande index innan genombrottet neråt sker.

Observera att denna formation bara är bekräftad om OMXS30 bryter under 1250. Det kan alltid hända något annat, men om signalen kommer bör man vara beredd på kraftig nedgång.

Vi har för övrigt redan i augusti förra året fått ett så kallat dödskors, då 50-dagars glidande medelvärde bröt ner genom 200-dagars glidande medelvärde (se diagrammet nedan), så att vi nu ser ytterligare nedgångar och därmed en bekräftelse av huvud-skuldra-formationen verkar inte osannolikt.

7 kommentarer:

 1. Teknisk analys är foliehattarna i investeringsvärlden ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Tyvärr glöms gamla analyser oftast bort.

   Vi kan väl ta det som postats på denna blogg som exempel. Alla analyser under labeln "teknisk analys" har pekat på nedgång...

   2011-07-18: "Dödskors på OMXS30" (OMXS30 låg på 1053)

   "Om signalen är riktig, så betyder det alltså nedförsbacke ett tag på börsen. Även fundamenta i form av skuldkriser och dylikt talar för det. Därmed inte sagt att det inte kan komma rejäla uppstudsar under nedresans gång."

   2011-09-07: "Börsfnatt?" (OMXS30 låg på 918)

   "Dagens starka börsuppgång är alltså inte ett tecken på att börserna nått botten och vänt uppåt igen, utan snarare en varningssignal för att allt inte står rätt till"

   "De senaste tolv årens börs kan sammanfattas som sidledes bergochdalbana. Vi kan notera att sedan år 2000 har topparna blivit lägre. Fortsätter mönstret som förut inom de begränsningslinjer jag ritat in kan vi förvänta oss en nedgång till den nedre linjen runt 650, alltså minus 30 procent från nuvarande nivå. Tidsperspektivet för detta skulle då vara ungefär ett halvår."

   2012-01-21: "Börsläget januari 2012" (OMXS30 låg på 1033)

   " [...] Det behövs troligen inte mer än en större nedgångsdag på grund av någon skrämselhicka från eurozonen för att skapa rädsla bland spekulanterna och vända upptrenden. Vi har dock ännu inte fått någon bekräftelse på att upprekylen skulle vara över. När det kommer vet vi inte exakt - det kan ha varit igår, eller det kan vara om två veckor.

   En sammanfattning av de senaste sju månadernas börs är att kraschen i somras följdes av en mer utdragen upprekyl som inte längre uppvisar någon särskild kraft. Det kan hända att det finns lite kvar att ge på uppsidan, men troligtvis inte särskilt mycket. Man ska dock aldrig vara för självsäker vad gäller börsen, utan skulle OMXS30-index mot förmodan stiga över 1060 stärks köparsidan av spekulanterna i sin tro och vi kan få en ännu längre uppgång."

   (Det vill säga "det kan gå upp eller det kan gå ner". Värde noll. Dock med en viss bias/önskan att det ska gå ner.)

   2013-01-07: "En titt på börsen" (OMXS30 låg på 1130)

   "Förutom det rent TA-mässiga kan vi konstatera att de aktuella aktievärderingarna generellt sett inte ser ut att prisa in den lågkonjunktur som vi verkar vara på väg in i. Det känns därför inte orimligt att börsen skulle kunna vända ner till den nedre trendlinjen som förbinder bottnarna från 2002 och 2008 [...] En sådan nedgång går förstås inte på särskilt kort tid, utan man kan jämföra med nedgången 2007-2008, som tog halvtannat år att spela ut."

   2014-10-16: "Börsfrossa!" (OMXS30 låg på 1271)

   "Visst kan det vara bra att ha en viss tajming i sina aktieförsäljningar, men det är nog läge att fundera på att sälja av hela skiten på den upprekyl som kommer förr eller senare."

   Nu idag ligger OMXS30 på 1343. OK, denna gång kanske den "tekniska analysen" visar rätt, men tidigare spådomar tycker jag inte riktigt verkar så pricksäkra, utan det finns nog en "viss" dragning åt det negativa hållet i författarens marknadssyn..... Första varningen kan sägas vara rätt, men sen? Index är idag högre än alla tidigare TA-inlägg, så man skulle snarare gjort tvärtom och köpt när det ropades varg (förutom då att storbolagen i OMXS30 dessutom delar ut en del av vinsterna, vilket inte återspeglas i prisindexsiffran -- faktisk avkastning är högre).

   Radera
  2. OK, jag ska sluta posta sånt här då!

   Radera
  3. Ha ha Flute den där vet inget om ta ....jag lovar dig ! Känner 20 daytrader som använder ta hela dagarna och är miljonärer. Du är rolig du Chrimiatiokos eller vad du hette

   Radera
 2. Man kan tycka vad man vill om TA (jag är mest FA) men bara det faktum att några tror (mycket) på det gör ju det relevant, priserna bygger ju på vad vi förväntar oss, ave en eller anledning eller annan.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Ha, ha! Detta blev väldigt fel. Ordet "sluta" föll bort :)
  Stycket skall alltså lyda "Jag tycker inte att du skall SLUTA posta denna typ av posts. Jag upplever dina inlägg som genomtänkta och relevanta och att de ger mig ny, användbar input som kan bidra till mina egna slutsatser. Att du haft en lite bearish grundsyn på börsen tror jag redan är diskonterat av hyggligt välinformerade läsare. Att du kanske inte alltid haft rätt i dina utsagor är för övrigt inte särskilt förvånande - nämn någon bloggare som haft 100-procentigt rätt om börsen de senaste åren?
  Sorry - nu skall jag inte spamm
  a mer :)

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.