2016-05-12

Venezuela börjar falla samman

"Varje samhälle är bara nio missade måltider från anarki."

Nu börjar det komma allt mer allvarliga rapporter från Venezuela, vars problem jag skrivit om tidigare, bland annat valutan, elbrist och varubrist.

Polisen stoppade igår en protestmarsch som krävde en folkomröstning om president Maduros avgång. Det sköts även gummikulor.

Värre är att det råder svår brist på läkare (för att många lämnat landet) och mediciner.

Det är också svårt att få tag på mat - så svårt att många i städerna börjat döda hundar, katter och duvor för att få mat. Det har också på många håll förekommit storskalig plundring av livsmedelsaffärer. Jag läste till och med en notis om några militära officerare som dömts för att ha stulit några getter, då deras förläggning led av matbrist.

Blir folk alltför hungriga kommer det att bli revolution. De styrande i Venezuela bör betänka att exempelvis Franska revolutionen 1789 till stor del utlöstes av livsmedelsbrist.

Frågan är bara hur snabbt det kommer att gå och hur våldsamt det blir.

5 kommentarer:

 1. Just!
  *Katla 1783
  Missväxt och revolution.
  Resultat?
  Jo, Sverige nu fred i 201 år...
  Så re´´ kan bli.

  SvaraRadera
 2. Troligt scenario.
  Oljepriserna sjunker.
  Oljeproducenterna vägrar sänka produktionen. Tidigare gjorde Saudi detta för att hålla uppe priset.
  Oljeproducenterna försöker kompensera sig genom högre produktion, Priset kraschar.
  Priset förblir lågt tills någon av oljeproducenterna kollapsar så att deras produktion upphör.

  Mänsklighetens dårskap. Vi har en begränsad mängd olja. Skyndar oss att pumpa upp den så fort som möjligt och får lägsta tänkbara pris. Stater kollapsar. Misär.
  Sedan blir det brist på olja och skenande priser

  SvaraRadera
 3. Såg att största bryggeriet inte fick importera någon råvara så nu är det slut på öl.

  Revolutionen är nära - gissar veckor kvar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Hej Flute! Tack för att du rapporter så ingående och sakligt om utveckingen i Venezuela. När man inte hinner läsa nyhetsflödet och de viktiga detaljerna missas/utelämnas i gammelmedia, fångar du upp det utmärkt och kokar ner det i korta men detaljrika inlägg! :)

  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
 5. Nästa land att falla förefaller bli Nigeria. Kan få betydligt allvarligare konsekvenser med tanke på att antalet invånare är 6x fler än i Venezuela, dvs 180 miljoner. Förvånansvärt lite skriverier om detta i svensk media.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.