2011-02-19

Mängdrabatt på lån?

Igår kunde man läsa att Skandiabanken och statliga SBAB har intressanta och nyskapande principer för utlåningsvillkoren.
Hos Skandiabanken får bostadsköpare som lånar mer än 2 miljoner kronor av banken 0,3 procentenheter i ränterabatt. Väljer Skandiabankens kunder att amortera, betala av lånet över tiden, förloras delar av rabatten så fort lånet understiger 2 miljoner kronor. Vid lån under 1 miljon kronor finns ingen rabatt alls.
Jag trodde i min enfald att det skulle vara så att ju mer en privatperson lånar, desto större risk att h*n inte lyckas betala tillbaka på lånet, men så ser det tydligen inte ut i Skandiabankens och SBAB:s värld. Men räntan kanske inte längre är relaterad till risk. Alla andra som säljer saker ger ju mängdrabatt, så varför inte på bolån?
SBAB har ett liknande upplägg. Billigast är det att låna 65 procent av bostadens värde hos den statliga bojätten. Sedan minskar rabatten gradvis i relation till lånets storlek. Hos SBAB kan räntan bli cirka en kvarts procentenhet högre om lånet är mindre än 65 procent av priset på bostaden, ett system som banken försvarar.
Att SBAB har konstigheter för sig skrev jag om häromdagen, men detta tar nog priset. De fyra storbankerna däremot ägnar sig tydligen inte åt sånt här, och tycker inte att SBAB:s princip är bra.
Men ingen av de storbankerna, SEB, Handelsbanken, Nordea eller Swedbank, säger sig ge en lägre ränta till den som tar stora lån. Det skulle ge fel signaler och uppmuntra till ett felaktigt risktagande menar bankerna.
Vad gäller SBAB så får som bekant även de anställda större chans till bonus ju mer de lånar ut, så möjligheten att kunna locka med lägre ränta om kunden lånar mer passar perfekt för de anställda. Föreningen av bolånetorsk och bonussökare blir fantastisk.

DN:s Virve Hedenborg tycker liksom jag att det är en dum idé att straffa den som amorterar och Folkpartiets ekonomiske talesman Carl B Hamilton tycker att SBAB:s upplägg är klandervärt.
I stället borde ränterabatten gå till kunder som accepterar en amorteringsplan, tycker Hamilton, ledamot i riksdagens finansutskott.
Som sagt, dags för ansvariga politiker att ta SBAB hårt i örat. Ge dem sedan fullständigt ändrade riktlinjer också, så att de inte längre ska vara pådrivande för lättare lånevillkor, utan istället vara pådrivande för ansvarsfull utlåning. Då kanske vi kan få ett slut på denna skyddade verkstad för bolåneexperiment som statliga SBAB blivit.

Såna här absurda företeelser bekräftar att den svenska bostadsmarknaden är osund.

20 kommentarer:

  1. Det är nog tyvärr precis som du skriver att bankerna inte alls räknar på risk utan enbart på transaktionskostnad. Större lån betyder lägre transaktionskostnad per utlånad krona, vilke logisk sett ger lägre ränta. Allt enligt kortsiktighetens regler...
    Q

    SvaraRadera
  2. Jag minns att Skandiabanken hade mängdrabatt redan för flera år sedan när jag var kund i banken. Själv bytte jag dock bank i samband med husköp eftersom de hårdnackat vägrade låna ut mer än 85% av köpeskillingen, trots att jag endast skulle låna 1,5 miljoner. På min nya bank fick jag utan vidare ett lönelöfte om 4 miljoner och det var inga problem att låna 110% av köpeskillingen (huset var i behov av renovering). :)

    Känns inte som att Skandiabanken bör vara den bank som hamnar i skottgluggen först i detta sammanhang. SEB och Swedbank är sju resor värre när det gäller mängdrabatter. Skillnaden är att lån från SBAB och Skandiabanken ej är förhandlingsbara utan strikt följer en öppen mall. Det känns betydligt schysstare än de andra bankernas dolda system av köpslående med varje enskild låntagare.

    SvaraRadera
  3. Offtopic

    Flute, du som är GRYMT duktig på makro och trender: Kan inte du skriva en artikel om de svenska tjänstepensionsbolagen (AMF, Skandia, SPP etc etc)

    Du om någon borde väl kunna analysera igenom respektive bolags nyckeltal avseende solvensgrad och återbetalningsräntor. Solvensen har väl i detta fall en enorm avgörande betydelse för spararnas framtida pension från tjänstepensionen?

    Tjänstepensionsbolagen är en djungel, kan inte du göra en artikel om tjänstepensionsbolagens nyckeltal och presentera några intressanta kommentarer och jämförelse mellan bolagen. Så att man får ett hum om vilket bolag som på pappret har störst reserver och klarar en framtida krasch bäst.

    Antar att om man har 40 år kvar till pensionen så gäller det att redan idag sätta pengarna i det tjänstepensionsföretag med bäst nyckeltal. Men vilket är det? Dina tankar Flute?

    SvaraRadera
  4. Anonym 2011-02-19 22:16:
    Pensionsbolagen får stora problem i en lågräntevärld. Mer än så har jag inte analyserat. Jag vet inte om jag har ork och intresse att sitta och jämföra bolagen.

    SvaraRadera
  5. Makro e kul2011-02-19 23:16

    SBABs system är väl inte så konstigt? I nästan alla branscher funkar det så att ju mer du köper, desto större rabatt får du. Så att rabatten ökar med lånets storlek tycker jag inte alls är märkligt.

    Sedan måste man såklart ha en nedtrappning av rabatten när belåningsgraden överstiger en viss nivå. Hos SBAB bedömer man att bäst avkastning/risk-kvot får banken vid 65%.

    Om dom hade satt 30% så hade säkert inte DI/DN/Aftonbladet eller diverse ekonomibloggare förfasat sig så...

    Hur tycker du ett bra upplägg bör se ut Flute? Störst rabatt vid 1% belåningsgrad och sedan (o)linjär minskning av den i takt med att lånet blir större?

    SvaraRadera
  6. Flute,

    Konstig inställning. Först konstaterar du att världens står inför en ekonomisk nedgång samt att pensionsbolagen kommer att få det svårt.

    Men någon analys av de olika pensionsbolagen och deras stabilitet vill du inte göra?

    Tror man att världen är påväg nedåt är väl det mycket intressant att hitta det tjänstepensionsbolag med störst reserver så att man maximerar sin chans att få behålla sin pension.

    Skriva att världen kommer gå under kan väl alla, att hitta de tjänstepensionsbolag som klarar krisen är dock få förunnat ...

    SvaraRadera
  7. Haha nån som inte orkar göra jobbet själv. Såg att samma kommentar om pensionsbolagen fanns på flera bloggar.
    Bäst är att spara en slant själv och inte lita på andra. Kanske lite guld som försäkring...

    SvaraRadera
  8. Den som är satt i skuld är inte fri2011-02-20 07:55

    Bankerna vill att du skall ha stora lån. Amortering är dåligt för då minskar deras förtjänst. Inte så konstigt att de ger fördelar till de som sätter sig riktigt mycket i skuld.

    Och som en annan kommentar skrev är en av skillnaderna mellan SBAB och övriga banker att SBAB spelar med öppna kort om sånt här.

    SvaraRadera
  9. Givet att lånet har ett positivt riskdiskonterat väntevärde för banken, så försöker givetvis banken ge incitament till låntagaren att maximera lånet så mycket som det bara går.

    Alla storbanker gör likadant via "individuell förhandling", men uppstickar-bankerna är de enda som har en standardiserad process för det.

    Det här är en av alla fina fördelar man får av att ha en avreglerad kreditmarknad

    /Realisten

    SvaraRadera
  10. Men snälla rara, vad är problemet?

    Låntagare betraktar ni som lallande fånar som inte inser sitt eget bästa utan är i stort behov av en överrock i form av regelverk.

    Svenska kreditförluster av dignitet gällande fastigheter kommer uteslutande från den kommersiella sektorn, inte från privatpersoner.

    Kommersiella krediter är inte på något vis föremål för diskussion då det anses att det handlar om professionella parter som gör förståndiga affärer med varandra.

    Intressera er för rätt saker.

    SvaraRadera
  11. "Kommersiella krediter är inte på något vis föremål för diskussion då det anses att det handlar om professionella parter som gör förståndiga affärer med varandra."


    LOL!

    /Darius

    SvaraRadera
  12. Rätt uppfattat, Darius.

    Det var djupt ironiskt skrivet.

    SvaraRadera
  13. Banker vet att de kan ta vilka risker som helst, det fungerade i Baltikum och det kommer fungera i Sverige.

    Pensionsbolagen är tvingade till mer riskfyllda investeringar pga nollräntan, skulle våra pensioner ligga i räntepapper skulle vi backa med inflationen hela tiden och ett enormt gnäll uppstå.

    Svenskar vill ha nollräntor och hög pension, de förstår inte att den ena påverkar den andra.

    Sorgligt kortsiktigt tänkande av privatpersoner.

    SvaraRadera
  14. Inget konstigt med mängdrabatt på låneräntan. Detta har t.ex. Landshypotek också. Storkunder har vanligtvis rabatt inom de flesta områden, t.ex. courtage på aktieaffärer, inköp av varor o.s.v.

    Skogsägare

    SvaraRadera
  15. SBAB gör det möjligt för människor att köpa bostad, när andra banker inte gör det. SBAB visar vägen för de andra bankerna och kanske någon gång framöver, när de följer efter, för de vill ju inte förlora marknadssegment, så har SEB-chefen 80000 kr/månaden. Konkurrens på rätt sätt gynnar kunden och slimmar företagen.

    SvaraRadera
  16. @Anonym 2011-02-21 10:38:
    "SBAB gör det möjligt för människor att köpa bostad, när andra banker inte gör det. "

    Det enda SBAB åstadkommer genom att göra det lättare för alla att låna pengar, är att driva upp priserna och öka riskerna. Hur svårt kan det vara att förstå?

    Det blir inte lättare att köpa för någon, bara dyrare.

    Det skiljer sig bara på ytan från subprime och Clintons "National Homeownership Strategy" som orsakade bubblan i USA.

    SvaraRadera
  17. haha, SBAB ses som någon slags socialistisk välgörare. Bidrag åt massan i from av nollräntor!

    Även en nerdekad alkis ska kunna bo fint via lån hos SBAB. Den svenska vänstern har tappat förståndet helt nu.

    SvaraRadera
  18. Neoliberal Agenda2011-02-22 01:15

    Att centralbanken kan skapa ett oändligt utbud av krediter är felet. Och problemet är att ytterst få förstår att låga räntor är något dåligt. Det finns ingen fri lunch.

    Det går inte en dag nu utan att man får hem brev från något kreditinstitut. Idag var det Avida Finans.

    "Vad sägs om 30 000 reservpengar?
    Vi säger hellre Ja, även när du fått Nej av andra ...
    blah blah ... Eventuella betalningsanmärkningar hör ju till hitorien"


    I fredags var det Bluestep, i torsdags Lendo osv. Så där håller de på - månad efter månad. De ger inte upp, vilket tyder på att det är en hel del som faktiskt tar lån...

    Vi är inne i en gigantisk lånebubbla. Allt pekar på det: rekordlåga räntor, glödhet bostadsmarknad, kopiös mängd reklam kreditinstitut, hushållen lånar som aldrig förr, rekord "tillväxt" det senaste kvartalet...

    När kommer kraschen?

    SvaraRadera
  19. Dont blame the market when there is no free market. Problemet är att centralbanker kan skapa oändligt med krediter och att bankernas förluster socialiseras av regeringar. DET är knappast en fri marknad. Hur ofta blir hasses bilfirma räddad när det går lite dåligt?

    Nej bort med centralbanker och gör som island som låter sina banker konka utan att folket ska betala en spänn! Inte förrän då fungerar bankväsendet någorlunda.

    SvaraRadera
  20. Det gläder mig att se att flera här har insett att Riksbanken måste bort, avskaffas, upphöra att existera. En folkomröstning om att avskaffa centralbanken? Fixar du det, Flute?

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.