2011-02-05

Ännu en mp-politiker kommer ut om oljan

I torsdags skrev miljöpartistiska oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Per Bolund en debattartikel i SvD om Stockholm efter peak oil. Bra gjort av ännu en miljöpartist att komma ut och säga den obehagliga sanningen. Fast det blev lite förvirrat i artikelns början.
Den samlade expertisen pekar på att om 5–20 år passeras Peak Oil världen över – den tidpunkt då världens efterfrågan på olja överstiger produktionsmöjligheterna.
Nej, den definitionen av peak oil är felaktig. Peak oil är tidpunkten för den största dagliga produktionen av olja. Därifrån är det sedan nedförsbacke och produktionen sjunker, om än kanske i vågor.

Sedan kan man undra om det där med "om 5-20 år". Det beror på hur man definierar "olja". Som jag konstaterade i november så säger nu till och med själva OECD-organet International Energy Agency (IEA) att konventionell olja toppade år 2006, se diagrammet nedan ur deras World Energy Outlook 2010.
Det mörkblå fältet sluttar som synes neråt höger, men man fyller för syns skull ut med det ljusblå fältet över oljefält som ännu inte utvecklats, eller till och med fält som man ännu inte har hittat!

Sedan tillkommer då okonventionell olja (t.ex. oljesand) och "natural gas liquids". Problemet med att börja blanda in dessa är att man blandar ihop begreppen så att det blir svårare att följa det faktiska skeendet att den "riktiga" oljan sinar. För det är en stor skillnad på konventionell olja och okonventionell olja. Okonventionell olja ger inte på långa vägar samma energiutbyte - för det går åt energi för att få fram oljan (exempelvis till transporter och uppbyggnad av infrastruktur). EROEI är viktigt - Energy Returned On Energy Invested. Det är en stor skillnad på att få fram 10-15 fat olja för varje fat insatsenergi och att få fram bara 3 fat. Även den kvarvarande konventionella oljan kan kosta betydligt mer (i energi och pengar) att få upp, då den till stora delar ligger på avlägsna platser utan utbyggd infrastruktur, eller djupt under havet som det ökända exemplet med BP:s Deepwater Horizon.

Men frånsett dessa mindre fel, så är det ändå viktigt att Bolund tar upp dessa frågor så att de hamnar även på politikernas bord. Nu väntar vi bara på att övriga partier ska ta av sig skygglapparna.

Från att erkänna peak oil återstår dock några steg för politikerna. De måste också förstå det predikament i vilket sjunkande oljetillgång försätter vårt nuvarande samhälle, och inte bara vifta bort problemet med fagert orealistiskt tal om exempelvis elbilar eller biobränslen. De måste sedan komma till att föreslå konkreta åtgårder som kan förbättra våra utsikter att klara oss igenom energikrisen utan att det blir en energikatastrof.

Bloggen Blott Sverige svenska preppers har har också kommenterat Bolunds debattartikel.

Läs även vad jag skrivit tidigare om peak oil (en hel massa).

9 kommentarer:

  1. Det är bra om fler politiker kommer ut ur förnekelsen även om jag är tveksam till att ens någon politiker förstår vad det egentligen handlar om - vilket ju blir uppenbart med citatet från just denna politiker. Antagligen tror mp att man kan lösa "problemet" med att bygga några fler vindmöllor.

    SvaraRadera
  2. Baaken och Colorado finns 500 billion barrel light sweet crude oil enligt L williams. Peakoil bs.
    Bara politik som gör att det inte får tas upp. 200 Dollar fatet snart då pipeline(sumid) i Iran förstörs.
    Gubben sa även att det skulle bli en konflikt om 4-5 månader i mellanöstern ihöstas. Men detta är bara en sideshow då det verkliga som händer ivärlden är att Dllarn o Euron kommer kollapsa med 50-70%innan hösten.

    SvaraRadera
  3. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3626


    Frihetskampen driver upp oljepriset
    Lördag 05 februari 2011 kl 11:40

    SvaraRadera
  4. Alltså, ekonomiekot lördag. Dom kom nästan in på peak-oil på slutet. Journalisten frågade vilken oljepris vi var tvungna att vänja sig oss vid.

    Medverkar gör Ulf Svahn, vd för Petroleuminstitutet och Martin Jansson, råvaruanalytiker på Handelsbanken och Vladislav Savic, Ekot.

    SvaraRadera
  5. DN tog upp peak oil idag. Undangömt(?) i motorbilagan. Ungefär som om det bara skulle innebära lite höre bensinpris... De skall dock ha en eloge för att de redovisar priserna i 2010 års penningvärde.

    http://www.dn.se/motor/nyheter/varning-for-rusande--oljepriser

    SvaraRadera
  6. Mycket fnys här inför biobränslen. Men vad är alternativet på lång sikt? Sjöfart på el? Det blir långa sladdar det... Domedagsprofeterna kan, liksom planekonomerna, inte hemma vid skrivbordet lösa världens problem. Det går inte.

    FredrikN

    SvaraRadera
  7. Den här fokuseringen på flytande bränslen är olycklig, men begriplig mot bakgrund att privatbilismen är som ett rött skynke för miljömupparna.

    Vad som helt faller bort är att mer än 85% av all energiproduktion är baserad på fossila energislag. Stora delar av världen plågas redan idag av elavbrott.

    SvaraRadera
  8. FredrikN:
    Sjöfarten kan lämpligen drivas med vind.
    Problemet är den energikris vi är på väg mot. Det kommer inte att finnas all den energi vi skulle önska, vare sig från oljan eller alternativen.

    Anonym 2011-02-05 16:18:
    Det finns inga såna mängder light sweet crude i Baaken och Coloradeo. Önsketänkande kallas det.

    SvaraRadera
  9. FredrikN: Att oljan måste ersättas med något är ett feltänk, eftersom det är omöjligt. Vi kommer troligen aldrig att få någon lika billig energi som oljan har varit, i alla fall inte i dom mängderna. Alltså måste vi inrikta oss på att skapa ett bra liv och ett bra samhälle utan så stora krav på energiinput.

    Och en del går ju också bara till att värma kråkorna, bildligt talat. Exvis vårt enorma transportberoende. Det vi vinner i välfärd på att importera potatis från Tyskland istället för att odla den själva är försumbart. Det vi vinner i välfärd på att bo i en förort från miljonprogrammet istället för att bo tätare hopklumpade nära centrum, och handla i en stormarknad utanför stan istället för i centrum, är också försumbart.

    Och hur som inte behövde värmas upp på konstlad väg kunde dom bygga i Canada redan på 70-talet minns jag.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.