2011-02-01

Kinas bubbla växer snabbt

Igår kunde man läsa i DI att Kinas kredittillväxt måste hållas under 16 procent i årstakt för att kontrollera inflationen, enligt storbanken HSBC. Detta kan jämföras med att hushållens krediter i Sverige växer i en årstakt av cirka 8 procent och det ser ut som om vi har en bubbla här. Vad ska man då säga om Kina? Just kredittillväxt brukar vara en sak som utmärker finansiella bubblor.

72-regeln ger att en tillväxttakt på 16 procent innebär en fördubbling på ungefär fyra och ett halvt år. Knappast sunt.

HSBC skriver om olika åtgärder som borde genomföras för att strypa kredittillväxten i Kina.
HSBC skriver sammanfattningsvis att trots mer aggressiva åtstramningar "räknar vi med att Kina kommer att växa i en takt om nästan 9 procent det här året. Oron över att aggressiva åtstramningar skulle orsaka en hård landning är obefogad".
Förr eller senare måste bubblan spricka, men det blir knappast de styrandes tafatta strypningsförsök som orsakar det, utan snarast någon "oväntad" händelse.

Läs vad jag skrev förra veckan om den kinesiska bubblan.
Läs även bloggrannen Kvantitativt om hur Kina kan exportera inflation.
Läs även SvD:s Ola Wong idag om Pekings bomarknad.

5 kommentarer:

  1. Svårt att med säkerhet säga att detta är en bubbla.

    Om man rör sig från ett läge där egendom "inte finns" i termer av belåningsbara företeelser och rör sig mot en viss grad av belåning, när blir det en bubbla?

    Hernando de Soto pekar på bristen på klart och entydigt redovisade äganderätter och problemen med en tillvaro där inget kan belånas, dött kapital.

    När ett område får dessa egenskaper, tydliga äganderätter, när uppstår då bubblan, vid vilken grad av belåning i systemet?

    SvaraRadera
  2. Klart det är en bubbla Kina har. Inflationen av matpriserna har redan börjat där den vanliga medelklassen bara har råd att köpa grundläggande kost. Som sallad och andra grönsaker. Plus alla nya mega spök städer som byggs bara för att de kan byggas.

    Likt mycket annat så tror ju svenskarna blint på media och ska därför nu bli kineser för Kina är ju det förlovade landet. Lycka till med det.

    SvaraRadera
  3. re Jont:

    jag måste skratta, att påstå att den kinesiska medelklassen skulle ha svårt med att köpa annan kost än grönsaker är hyfsat okunnigt. Se här http://www.nextgenerationfood.com/news/chinas-increased-meat-demand/ eller här http://www.guardian.co.uk/environment/2008/may/30/food.china1
    Anonym 06:43 är på rätt spår, att belåna sig för att köpa hus är ett helt nytt beteende i Kina och fortfarande så är det vanligast att man köper hus, bil etc med sparade medel. Vi å andra sidan har haft årtionden med amorteringsfritt och motsatt förhållande råder, knappast någon köper obelånat. För övrigt är ökningen på matpriser främst orsakat av FED QEx och har inte mycket med någon bubbla i Kina att göra.

    SvaraRadera
  4. När det växer såpass snabbt som i Kina brukar det leda till obalanser i ekonomin. Det syns redan på många av de saker jag nämne i förra inlägget om Kina.

    SvaraRadera
  5. Intressant blogg. Du får dock tänka på att både kinesiska inkomster och produktivitet stiger kraftigt. Således är inte deras kredittillväxt på samma sätt ofinansierad som i västvärlden där vår produktivitet stiger betydligt långsammare.

    Håller dock med om att Kina kan vara en bubbla. Du får även tänka på att bolånetaket är ganska lågt satta i Kina. De som faller är med andra ord spekulanter och inte banker. Problemet i väst är att banken mer eller mindre äger husen.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.