2011-02-17

Oansvarigt statligt SBAB

Idag kan man läsa i Aftonbladet att SBAB:s chefsekonom Tomas Pousette säger att SBAB skulle kunna sänka räntan om ägaren staten skulle ställa lägre vinstkrav på bolaget.
Eftersom SBAB är marknadsledande skulle en räntesänkning öka trycket på övriga banker att följa efter.
Nej, nej, nej! Hushållens lån växer redan i en årstakt av runt åtta procent, så vi behöver inte elda på mer. SBAB verkar ha blivit något slags skyddad verkstad för utlåningsexperiment. Bolaget drar nytta av det faktum att det är statsägt för att kunna låna billigare än konkurrenterna. Man verkar inte alls bry sig om effekterna. Bara man lyckas låna ut så mycket som möjligt till så låg ränta som möjligt, så har man uppfyllt sitt uppdrag. Citat från hemsidans avdelning för frågor och svar.
Behöver du låna mer än 85% av slutpriset kan vi erbjuda ett lån som löser de allra flesta lånebehov.
Ingen bostadsbubbla här inte! Inga dumma lånebegränsningar så som den stygga Finansinspektionen vill ha!

Häromdagen skrev SBAB:s chefsekonom i en debattartikel i Expressen att
Regeringen borde öka byggande i stället för att skjuta över ansvaret för boprisökningarna på riksbanken, skriver Tomas Pousette.
Men det handlar inte om bostadsbrist - det handlar om för stor tillgång till billiga krediter! Som jag sagt förut har vi bland de högsta bostadsytorna per person i hela EU här i Sverige. Dessutom ser det ut att vara en byggprisbubbla, så byggbranschen behöver idag definitivt inga statliga stimulanser.

SBAB borde snarast privatiseras, så vi blir av med deras oansvariga agerande på lånemarknaden. SEB:s Annika Falkengren är upprörd över att SBAB "tricksar med bolånen för att ta kunder som vill låna mer än 85 procent", vilket är uppenbart av citatet ovan från deras hemsida.

Dessutom kunde man nyligen läsa att SBAB fortsätter att ge bonus till de anställda baserat på hur mycket pengar de lånat ut, vilket de fick kritik för redan för ett år sedan! Finansinspektionen och Finansdepartementet har uppmanat banker och bolåneinstitut att ta ansvar för utvecklingen för att undvika en bubbla, men det tycks statliga SBAB strunta i. Ansvariga statsråd Peter Norman och Anders Borg borde ta dem i örat och läxa upp dem.

Om man inte i dagsläget vill privatisera SBAB så borde Staten som ägare ge SBAB i uppdrag att föregå med gott exempel. Idag känns det istället som att det är de fyra storbankerna som går före vad gäller att strama upp kreditgivningen. I dagsläget finns ingen orsak att ha ett statligt bolåneinstitut som har i uppdrag att vara pådrivande för lånevillkoren, då dessa redan drivits på till absurda nivåer (amorteringsfritt, låga krav på kontantinsats osv).

19 kommentarer:

  1. Både här och hos Cornucopia kan man läsa att det minsann inte råder någon bostadsbrist i Stockholm. Det är skrattretande. Jag skulle gärna bo i Stockholm men det är inte aktuellt eftersom jag
    a) inte är intresserad av att köpa ett dyrt svart hyreskontrakt.
    b) inte vill köpa en kraftigt överprisad bostad för 60.000 kr/m2.
    Det är de två alternativ man har.
    Jag tror knappast jag är den ende i landet som gärna skulle flytta till Stockholm om det fanns möjlighet att göra det. Alltså finns det en tydlig bostadsbrist som inte visar sig i statistiken eller bland räknelekar utifrån olika diagram.

    SvaraRadera
  2. SBAB har aldrig haft kreditförluster överstigande 10 punkter av stocken, detta trots vilt pågående finanskris.

    Hur kan man kalla det oansvarig kreditgivning?

    SvaraRadera
  3. Det där med byggprisbubbla och byggbranschen är värt en egen visa.
    De har i minst 60 år drivit upp priserna på byggproduktion långt över vad som är rimligt. Jämför bara med kontinenten.
    Det är en cancersvulst i samhället som ingen lyckats göra något åt. För tunga särintressen helt enkelt och för mycket pengar för de inblandade.
    Staten och vi alla betalar och har så gjort hela tiden.

    SvaraRadera
  4. Anonym 16:53.
    Undertecknad fick en av de 10 170 st lägenheterna Stockholms bostadsförmedling förmedlade förra året.
    Alltså utan att "köpa" bostadsrätt eller genom att köpa dyrt svartkontrakt.
    De flesta "får" faktiskt en lägenhet efter 2-4 år.
    Men du kanske också tycker du har rätt att bo på Östermalm?

    SvaraRadera
  5. Talar vi villabrist, bostadsrättsbrist eller något så speciellt som hyresrättsbrist?

    SvaraRadera
  6. Upprepar kommentaren från igår;

    Följ länken nedan.

    Jag blir mkt förvånad av 2 anledningar.

    1. Nivån som en bankekonom pratar på till riksdagspolitiker. Alltså inte en lokalpolitiker med en hobby utan våra toppnamn inom politiken som styr Sverige.

    2. En bankman som så tydligt ber om hjälp av politiker att sluta "tvinga" hans bransch att fortsätta göra det de tjänar pengar på: Låna ut pengar. Säkerligen känner sig storbankerna så illa tvungna att leka följa John med SBAB.


    http://hcm.handelsbanken.se/struktureradeprodukter/Start/Andra-vanstermenyn/Kapitalskyddsbloggen/Jan-Haggstrom/Har-Sverige-en-bostadsbubbla/

    MVH/Eric

    SvaraRadera
  7. Anonym 2011-02-17 17:18:
    Hittills har inte det inte varit särskilt stora kreditförluster i Sverige, men vänta bara tills bubblan spricker.
    Det är oansvarigt att driva på kreditgivningen till hushållen så att den ökar i en årstakt av 8%.

    SvaraRadera
  8. Eric:
    Jag såg din länk redan igår, men hann inte nämna något om den. Tack för det superintressanta tipset! Kommentar kommer...

    SvaraRadera
  9. Menade inte att stressa :) Ville mest dela med mig till alla intresserade, väldigt intressant presentation för att komma från en chefsekonom på SHB.

    Skrev för övrigt nyligen på ett 1:a handskontrakt på en 4:a i stan (Otrolig tur varken svartkontrakt eller bostadskön).

    Sålde Brf för 9 mån sedan, får bli så ett tag nu även om vi egentligen vill skaffa hus/radhus på sikt.

    SvaraRadera
  10. Eric, den där SHB presentationen var föredömligt tydlig.
    Grafen på sid 7 var väldigt talande, han skulle bara ha dristat sig till att dra ut kurvorna 2 år till för att göra den övertydlig, men det kanske Flute kan hjälpa till med :-)

    TU

    SvaraRadera
  11. 17:18> Det var bland det dummaste jag hört. Om du menar finanskrisen 2008-2009 så slog den ju aldrig till i Sverige då vi inte hade haft en lika kraftig bobubbla som tex USA. Den har vi byggt sedan dess. Om man skulle resonera så så kan man ju elda på i all oändlighet med argumentet, det har ju inte smällt hittils..

    SvaraRadera
  12. @Eric bra länktips.
    @flute ser fram emot kommentar med intresse.

    SvaraRadera
  13. I likhet med anonym 2011-02-17 20:28 sålde jag (med familj) vår BR i innerstockholm för 6-7 månader sedan och nu hyr vi i 2:a hand och inväntar det oundvikliga.

    //e2

    SvaraRadera
  14. Bra med låga räntor, då har man råd att amortera mer!

    Skogsägare

    SvaraRadera
  15. 17:18: Inga kreditförluster?
    Tacka riksbanken för det:

    * Räntesänkning på 95%.
    * 300 miljarder i extraordinära åtgärder för att säkra bankernas bostadsutlåning.

    SBAB verkar sakna all vett och sans. Eller i all fall tydliga mandat. Om man skall ha ett statligt bolåneinstitut så borde de försöka skapa stabilitet och inte motarbeta finansinspektionen, regeringen och riksbanken. SBAB skulle ha ett existensberättigande om de erbjöd ENBART längre lån, men då med fördelaktig ränta och amorteringskrav. Absolut inte kombinationen låg kontantinsats och korta bindningstider. Helt sjukt att vi har en en statligt ägd aktör som ÖKAR riskerna på bankmarknaden.

    Kan inte bli kvitt en gnagande misstanke om att SBAB skapades enbart för att en viss person ville få förmånliga lån till Övre Torp..

    SvaraRadera
  16. "SBAB skulle kunna sänka räntan"

    Men är det inte precis tvärtom mot vad riksbanken försöker åstadkomma genom att höja räntan. SBAB försöker alltså sabotera Ingves genom att sänka bostadsräntorna. Med föjden att riksbanken kanske behöver höja räntan ännu mer för att få effekt vilket drabbar industrin. SBAB är som ett virus, avskaffa eländet omedelbart.

    SvaraRadera
  17. Ha, ha! Kolla in det här. Och lyssna gärna på den gråa nordeakillen. Det kanske har med hans personlighet att göra eller så vet han vad som väntar ... Han talar om att priserna stabiliseras, men sedan pratar ändå om prisfall. Den andra snubben är ju något mer klarsynt.

    http://di.se/DiTV/2011/2/18/Bostadsbubblan---vart-tog-den-vagen/?sr=6&tr=284692&rlt=0

    SvaraRadera
  18. Passa nu på att sälj eran stockholmslya innan bubblan hinner spricka. Flytta in i en av alla tomma hyreslägenheter som finns överallt.
    //

    SvaraRadera
  19. I artikeln får man känslan av att SBAB skulle gå emot FI om de lånar ut mer än 85% än värdet. Skulle de bevilja bolån över 85% går de emot FI. Om de däremot kompletterar bolån på 85% med blancolån (lån utan säkerhet) finns det ingenting att klaga på. Det är en allmän missuppfattning att bolånetaket innebär krav på kontantinsats på 15%. Så är inte fallet. Bolånetaket har inte alls som syfte att man ska betala 15% i kontantinsats. Bolånetakets syfte är att det ska bli en fördyring i händelse av att man lånar mycket. Och en fördyring blir det ju med blancolån. Räntan är högre och amorteringen är tuffare.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.