2011-02-17

Kötider för hyreslägenheter i Stockholm och Linköping

Jag tittade in på Stockholms bostadsförmedling, där man kan se statistik över kötid på förmedlade lägenheter.
Tittar man på hela sta'n för 2010 ser det ut så här. (Klicka på diagrammen nedan för att förstora dem.)

4-6 års kötid verkar det ta för de flesta att få en lägenhet, även om en hel del får det redan efter 2-4 år. Tittar man på olika stadsdelar ser det såklart ganska olika ut.

För innerstaden ser det ut så här.
Betydligt svårare alltså. Det ser ut som om man får räkna med 8 års kötid för att få sin lägenhet i innerstan. Inget att räkna med för den som har bråttom, alltså. Men det är ingen mänsklig rättighet att bo i innerstan. Stockholm är en storstad, så man får räkna med att bo en bra bit ut från centrum.

Lite längre ut, i så kallad närförort, ser det ut så här.
4-6 år för att få sin lägenhet. Betydligt lättare, alltså, men ändå inget för den som just har fått ett jobb i Stockholm och ska flytta hit.

Tittar vi lite längre ut börjar det lätta. Ni kan se karta över områdena här. Västra ytterstadens (Vällingby, Hässelby med flera) kötider ser ut så här.
Här verkar det inte vara alltför svårt att få en lägenhet på 2-4 år, beroende på vilka krav man ställer. I Södra ytterstaden (Farsta, Bagarmossen m.fl.) och Sydvästra ytterstaden (Skärholmen m.fl.) är det en aning svårare, nästan som i närförort.

I Södra Järva (Tensta, Rinkeby m.fl.) ser det ut så här.
På 2-4 år kan man få en lägenhet där, och sänker man kraven ser man att det förmedlats nästan 40 lägenheter till folk med bara upp till två års kötid. I Norra Järva (Akalla, Kista m.fl.) är det lite svårare.

Tittar vi på genomsnittstiderna mer detaljerat ser vi att det finns flera områden i kranskommunerna där det verkar ganska lätt att få en hyreslägenhet på kort tid. Enrummare i Huvudsta (i Solna) har man de senaste tolv månaderna fått med i genomsnitt bara 0,7 års kötid. Trerummare i Tureberg (Sollentuna) efter i genomsnitt 1,3 års kötid. Tureberg är ett riktigt bra alternativ, då pendeltåget går snabbt in till city.

Så det är inte alls omöjligt att få tag på lägenhet i Stockholm, men man får ta de nackdelar det innebär att bo i en miljonstad, t.ex. långa pendlingsavstånd.

Tittar vi istället på en mindre stad såsom Linköping, så har det kommunala bostadsföretaget Stångåstaden ett kösystem på webben. I Ullevi (Skäggetorp) går det att få en lägenhet utan att ha någon särskild kötid, cirka fem kilometer från centrum och med gångavstånd till Skäggetorps köpcentrum. Jag har faktiskt bott i Skäggetorp för många år sedan, så jag kan intyga att det är helt ok.

Trots att det går så lätt att få tag på en hyreslägenhet i Linköping, kostar köpebostäderna rätt mycket där också, om än inte i klass med Stockholm. En tvårummare på 43 m2 och månadsavgift 2148 kronor i centrumnära Tannefors har ett utropspris på runt 700 000 kronor. Men framförallt, trots att det går lätt att hitta en hyreslägenhet i Linköping, så har småhuspriserna i Östergötlands län stigit med 168% nominellt eller 123% realt från 1995 till 2010 (enligt SCB). Hur förklarar ni det med bostadsbrist?

19 kommentarer:

  1. Om du tittar lite djupare på statistiken så ser du att väldigt många av lägenheterna med korta kötider är någon form av speciallägenheter (senior, undgom etc) alternativt nybyggnation där hyrorna i princip är marknadshyror vilket innebär att man faktiskt kan skönja en fungerande hyresmarknad för dem. Jag tycker att Attefall har många bra synpunkter i sin debattartikel i GP; http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.552965-hyresratten-har-en-framtid-i-innerstaden

    SvaraRadera
  2. Jag tycker mig ha märkt att efter årskiftet har mäklare (ex. mäklarsamfundet) och banker trummat in bostadsbrist som främsta argument för att bostadspriserna är höga och så skall förbli. Jämför det med tidigare då argumenten var ex. "ekonomiska fundamenta" som förklarade bostadspriserna.

    OM det är bostadsbristen som motiverar dessa höga priser, varför har fritidshus sitigit lika mycket (i procent) i ex. Åre?
    Följer fritidshus räntan medan villor och bostadsrätter följer andra lagar? Nä, svaret är ju så klart att båda priserna är gödda med billiga krediter.

    /PL

    SvaraRadera
  3. Jag pratade med min mor om de idag så utskällda miljonprojekten. Hon sade att det var 5 års kö för att få en bostad och billigt var det inte heller. Den sk bostadsbristen mynnar i att "alla" ska bo i ett mysigt kvarter med sekelskifteshus, inrett enligt Lulu Carter (heter hon så?) och nära centrum (där allt händer, men ändå lugnt och fint) och nära arbetet. Boendet är vår överlägset största statussymbol. Glöm vilket arbete du har, vilka ideella insatser du gör osv. Bostaden är ALLT. OBS jag har förståelse för detta, men det innebär inte att det finns en bostadsbrist. Det är en bostadsbrist på "normbostäder" som beskrivs i TV-serier och tidningar mm

    SvaraRadera
  4. Ett annat skäl till de ökande bostadpriserna är att människor känner sig tvungna att nästan till varje pris undvika områden med alltför stor andel invandrare. Speciellt om de har barn. I de svenska områdena dominerar bostadrätter och priserna drivs upp.

    SvaraRadera
  5. Mycket intressant att jämföra prisökningar i områden som inte är storstadsregioner.
    Situationen vi har idag är givetvis påverkad från många håll. Personligen så tror jag att marknaden drivs av förväntan och att ingen vill sälja med förlust. Så länge någon annan kan ta över bostaden med den färska månadskostnaden blir det högre priser. Sen har man i över tio år kunnat bo sig rikt vilket i ännu högre faktor ursäktar att man belånar sig extremt...

    En tanke som slog mig var att vänta i 2-4 år eller 6 månader på en hyresrätt kan vara omöjligt om man ska börja jobba inom 1 månad. Hur ska man bo då??

    SvaraRadera
  6. 2011-02-18 10:28
    Om det är så att du har eftertraktad kompetens så fixar jobbet en bostad till dig på andrahandsmarknaden. Du får jobb och boende i ett par år som ger dig chansen att hitta något eget.

    Om jobbet inte hjälper dig med boende så var du nog inte eftertraktad nog. Ett tips är att föreslå för arbetsgivaren en sån lösning.

    Här i ligger också stockholms största problem. Varför säga upp ett hyreskontrakt när du under obegränsad tid kan hyra ut lägenheten till ett företag när det iom att det är ett företag som hyr är helt ok att ta vilka astronomiska hyror som helst?

    SvaraRadera
  7. ALLA lägenheter i västerort med mer än tre rum har 10+ års kötid. Det fanns iofs TVÅ lägenheter med bara 8 års kötid.

    det är smålägenheterna för ungdommar som har genomströmning. iofs seniorlägenheterna med av naturliga anledningar. dom dör av.

    Så vill man ha två barn med eget rum måste man bli ihop med någon som har lägenheten eller vänta i 10 år innan man skaffar dom.

    SvaraRadera
  8. Sen finns det en del rivningskontrakt som drar ner kötiden.

    Om man jämför vakansgraden när det gäller kommersiella fastigheter så är denna betydligt högre, här fungerar marknaden något bättre.

    Marknadshyror anser jag vore ok om man såg till att det fanns 5-10% vakansgrad i bostadsbeståndet så hyresvärdarna fick konkurera om kunderna. Detta skulle sätta stopp för den svarta hyresmarknaden i Stockholm, vilken vi ioförsej bidrar till en kortare kötid för dom som köar nu.

    Vidare har jag alltid ansett att bostadsbidraget måste bort innan vi inför marknadshyror då detta bidrag i förlängningen hamnar direkt i hyresvärdens fickor.

    /Björnen

    SvaraRadera
  9. marknadshyror resulterar bara i att hyresvärdarna jämför sina priser med bubbelpriserna på bostadsrätter. efter det kan det tom vara billigare att låna 3 miljoner.

    marknadshyror är en ideologisk våt dröm för idioter.

    inför förbud för att äga lägenheter man inte bor i borde vara effektivare.

    SvaraRadera
  10. 2-4 år för att få en lägenhet i västra ytterstaden är skitsnack. Visst, med 2 års kötid kan du få en nyproducerad 4:a med hyra på 13000kr/mån. För 1:or-2:or som vanliga unga människor har råd med så är det ca 6 års kötid nu.

    SvaraRadera
  11. 2-4 års kötid i västra ytterstaden är snittet för vanliga 4:or, dvs ej nyprod, senior eller andra specialare. Det kan vem som helst kolla upp som har ett konto på bostad.stockholm.se

    Det går mycket myter om kötider bland dom som inte fått någon lägenhet. Mest för att man vill förmedla hur omöjligt det är att få en lägenhet.

    SvaraRadera
  12. 2011-02-18 19:40

    Vad baserar du det på? Kötiden för dom som anmält intresse på lägenheter? Det är inte ovanligt att dom första 6-7 med längst kötid drar sig ur eftersom dom ändå har kötid nog för att vara kräsna.

    SvaraRadera
  13. Och om man redan har en lägenhet och behöver annat så finns det en bytesmarknad. Problemet är för dom som behöver en hyresrätt imorgon.

    SvaraRadera
  14. 19:40 Ok, så om man anser att de två första sökandena ansökt bara för att de inte har något bättre för sig så är fortarande mina 4 år vatten värt och jag ligger på ca 130 i köplats.

    jag är säker på att 100 sökande kommer säga nej till ett stort boende .....

    SvaraRadera
  15. Kötiden för hyreslägenhet är väl dock här framräknad från Stockholms stads bostadskö?

    Då är det inte konstigt att kötiden blir så lång som den är. Utbud och Efterfrågan gäller även hyresrätter, efterfrågan är i princip ALLA Stockholmare eftersom "det aldrig skadar" att stå i en bostadskö. Utbudet är dock i princip enbart de stora kommunala bostadsbolagen.

    Tittar man istället på den genomsnittliga kötiden för hyreslägenhet hos de privata fastighetsbolagen i Stockholm så torde kötiden vara avsevärt kortare, eftersom efterfrågan är mindre.

    I Stockholm finns ju över 30 bostadsbolag med egna interna bostadsköer, hur lång är kötiden hos dem? Förmodligen avsevärt kortare än hos Stockholms Stads Bostadskö.

    SvaraRadera
  16. Alla köer är inte öppna för alla att ställa sig i. Frågan är ocksåom man måste betla avgift till samtliga köer man vill stå i. blir ju en del i årskostnad.

    SvaraRadera
  17. Blocket.se idag.

    Lägenheter Stockholms län. Uthyres 822 st. Önskas hyra 1 973 st. 2,4 sökande per bostad.

    Lägenheter Stockholms kommun. Uthyres 455 st. Önskas hyra 1 486st. 3,27 sökande per bostad.

    Bostadsbrist? Iofs var det bostadsbrist för drygt 10 år sedan också när jag började följa bostadsmarknaden (HR och BR) men det har blivit MYCKET värre de senaste åren. Detta i kombination med billiga krediter = sjukt höga bostadspriser!

    SvaraRadera
  18. Om jag minns rätt så bjöd jag 70.000 kr för en gammal tvåa i centrala Norrköping år 1986, och en nybyggd tvåa bjöds ut för 100.000 kr. Det var ungefär lika mycket som en ny liten respektive mellanstor bil. Jag tyckte det var mycket dyrt, hyrde i stället en lägenhet för ca 1000 kr/månad.
    Inte kunde jag föreställa mig vilken prisutveckling vi skulle få uppleva, särskilt inte i ett sådant bakvatten som Norrköping.

    Per J.

    SvaraRadera
  19. Jag försöker få tag i en hyresrätt och jag kan intyga att det är svårt. Jag kollade över förmedlade lägenheter 2011 och de har i flertalet fall gått till personer som har en kötid sedan 2005 eller tidigare och det oavsett var lägenheten ligger. Själv har jag stått sedan 2006 och när jag har anmält intresse på lägenheter har jag som bäst hamnat på 10:e plats. Jag har blivit kallad till visningar men har känt mig chanslös och inte tackat ja efter eftersom det ändå inte är så troligt att alla före tackar nej. När jag fick min nuvarande lägenhet var det inga större problem men det har hänt mycket sedan dess.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.