Arbetslösheten väntas sjunka från 8,4 procent 2010 till 7,3 procent 2011 och 6,6 procent 2012.Detta antar jag innebär att SEB förväntar sig att sysselsättningsandelen kommer att öka.
Detta med euforisk berusning bådar inte gott. Det är när saker växer alltför fort som stora misstag görs, då folk lätt dras med i "pyramidspelet". För människan är ett flockdjur och de flesta (utom smarta ekonomibloggare och ekonomibloggsläsare förstås) är inte särskilt kritiska när de översköljs av en ström av goda nyheter. Häromdagen kunde vi läsa att enligt SEB:s Boprisindikator för februari tror nu fler hushåll än tidigare att bostadspriserna ska fortsätta att stiga. Det skrevs i slutet av 2010 en hel del i media om svensk bostadsbubbla, men nu tycks det vara glömt.
Inte bara privatpersoner dras med i euforin, utan den drabbar i hög grad även företag som satsar på ökande marknader, men där ökningen inte är hållbar i längden.
Frågan är hur länge ekonomin i lilla exportberoende Sverige kan fortsätta att rusa så här. En sättning för världsekonomin kan snabbt sätt stopp för det. Sättningen kan exempelvis orsakas av att verkligheten hinner ikapp USA, att den kinesiska bubblan spricker eller av alltför höga priser på råvaror såsom olja eller livsmedel.
DN skriver idag om att
Ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter har fått fler stockholmare att ta miljonlån och många av dem skulle i normala fall inte ha beviljats lån. Det kan handla om totalt 25–35 miljarder kronor.Finansinspektionen verkar lite överraskad över att få en fråga om detta, men lovar att utreda saken.
Just ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter är en av de faktorer som eldat på den svenska bostadsmarknaden. Många f.d. hyresgäster har övertalats (eufori igen) att bli bostadsägare, fastän de från början inte planerat det. Minskat utbud på hyresrätter har också gjort det mer attraktivt att köpa en bostad.
Bloggrannen Makrofjanten har idag räknat på implikationerna för bostadspriserna av några olika scenarier - lägre realränta, högre andel bunden ränta, marknadens riskvärdering av bankerna, högre kapitalkrav på bankerna, samt en kombination av dessa fyra. Detta med anledning av den fundamentala boprisanalys som jag kritiserade för några veckor sedan. Makrofjanten tycker att jag "hänföll till slut mest i lite löst tyckande". Jag har inte som han satt mig ner och tagit fram räkneexempel, utan bara pekat ut saker i Frisells och Yazdis boprisanalys som jag inte håller med om. Det är väl då det blir "löst tyckande". Jag orkar och hinner tyvärr inte ta fram räkneexempel på allt som jag skriver om - det är väl sånt man har bloggrannar till. Hursomhelst kommer Makrofjanten fram till ett enligt honom mest troligt scenario med ett boprisfall på 13%. Där är dock den prishöjande effekten av lägre realränta inräknad, vilket man kan fundera över. Går det så bra för Sveriges ekonomi kan man anta att räntorna höjs. Dessutom ser vi nu som sagt priseffekterna av överlag högre råvarupriser - är det någon annan än jag som reagerat på att exempelvis priset på ost stigit kraftigt nyligen?
Skulle den euforiska berusningen övergå i ekonomisk baksmälla kan man titta på lite lärdomar från Danmarks för några år sedan spräckta bostadsbubbla, som är som en light-version av Irlands kris. Igår gick danska Amagerbanken i konkurs som den tionde banken i sviterna av bostadsbubblan. Och det kommer att ta tid att bota baksmällan, som även drabbar danska staten.
Men för den danska staten är stöten än värre. Staten garanterade hösten 2010 obligationer för 13,5 miljarder danska kronor. Hur staten kunde gå med på dessa garantier i en bank vars balansräkning några månader senare visade sig vara ett svart hål, är något som danska ekonomer kräver svar på.Stora, men dock inte livsfarligt stora statliga bankåtaganden. Cirka 11,5% av Danmarks BNP, vilket ändå är rättså lite jämfört med Irland, där statsbudgeten bara under 2010 gick back med över 30% av BNP på grund av bankernas svarta hål.
[...]
Den danska staten har gjort motsvarande åtaganden i andra danska banker för 198 miljarder danska kronor, enligt Jyllands-Posten. Oron för att fler banker ska gå samma öde till mötes som Amagerbanken liksom tidigare Roskilde Bank, Capinordic Bank, Eik Bank och sex andra mindre banker är stor.
jotack, Cornu hade ett intressant inlägg kring Rädsla och Risk beteende tidigare idag. Denna eufori är nog ett tecken på en sista desperat strutsmentalitet - "Hoppas det går över", "om vi säger det tillräckligt många gånger så blir det nog sant" osv.
SvaraRaderaJag tror US klappar igen snart, tillsammans med minskad takt i Kina och demokratiutveckling i Mellanöstern/Nordafrika - så blir oljepriset inte att leka med.
Då kommer dubbeldippen, jag tror den både blir stor och lång, ingen munter framtid att skåda i...
Det är bra, då hinner vi sälja vår lägenhet till någon euforisk stackare...
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaJa, anonym du har rätt !
SvaraRaderaSocialdemokraterna har fördärvat landet !
Visst ! Socialdemokraterna är ett slags kommunister. De är rena fiender till Gud ! De är i djavulens tjenst !
SvaraRaderaVi kommer får en boom och en bust.De låga räntorna leder till en osund kreditexpansion som kommer sluta i en krasch.
SvaraRaderaRiksbanken borde snabbast möjligt höja räntan och utlösa en lågkonjunktur.
Tyvärr finns det noll insikt om problemet med för låga räntor. Föreläsning och rap-versionen
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaVad tror du idag, Flute, om storlek och tidsperspektiv på ett boprisras?
SvaraRaderaPlanerar att sälja huset i vår och hyra boende ett tag. Hoppas kunna spara en slant under tiden, men det blir inga hela hus av det på många år, om priserna skulle gå ned, säg 30 %.
I den riktiga världen så ångar priserna på. Här har vi en
SvaraRaderaetta om 35 kvm på södermalm som står i 2'060'000 kr i skrivandes stund. Och då har det bara börjat.
Följer budgivningar på hemnet noga. Någon avmattning synes inte och det kan ni själva verifiera på hemnet. Tvärtom är det högtryck just nu. Och har vart det i stort sett sen första kvartalet 2009.
/Leo
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaFlute, skriv gärna lite om vad hände med Ariel Sharon, Israelisk statsminister. Dog han.
SvaraRaderaPå Wikipedia står att han vegeterar fortfarande.
Usch fan. Vad hemskt ! (Detta med Ariel Sharon)
SvaraRaderaNär du nämnde Israel, vet någon kanske vad hände med den gasledningen som sprängdes på lördags i Egypten?
SvaraRaderaÄr den fortfarande avbruten eller de har släppt gas till Judarna.
STOCKHOLMSINDROM
SvaraRaderaWIKIPEDIA
SvaraRaderaAriel Sharon (hebreiska: אריאל שרון, också känt för sitt diminutiv Arik, אַריק) (född Ariel Scheinermann (אריאל שיינרמן) den 27 februari 1928 i Kfar Malal i NF-mandatet Palestina (nuvarande Israel), är en israelisk politiker, landets premiärminister 2001-2006. En stroke som han drabbades av den 4 januari 2006 gjorde honom oförmögen att utöva ämbetet och Ehud Olmert tog då över som israelisk premiärminister. Sharon föll i koma och ligger nu i vegetativt tillstånd.
Hoppas Geroge W. Bush avlider på samma sätt.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaTack för en fin blogg men tkr du drar fel slutsatser ibland.
SvaraRaderaAtt så många svenskar tror att bopriser kommer gå upp är inte liktydigt med att de inte förstår att vi är i en bostandsbubbla. Många lixom jag själv förstår den men tror ändå att priserna kommer gå upp pga att jag inte tror att medelsvensson förstår
Läs denna rapport, sid 07 och framåt.
SvaraRaderahttp://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/fastighetsagarna_/pressrelease/download/resource_attached_pdf_document/579276
Inte ens fastighetsmäklare vill hoppa på bostadsrättståget längre:
SvaraRaderahttp://www.blocket.se/vi/32134339.htm