Konsumentpriserna steg med "bara" 4,9% i årstakt under januari. Bankernas utestående lån steg med svindlande 18,5% på ett år och penningmängden M2 med likaledes svindlande 17,2% på ett år. Dock var detta en aning lägre än analytiker väntat sig, men det handlar som bekant om Kina, där all statistik måste tolkas med en nypa salt, då den samtidigt delvis är officiell propaganda. Eftersom det tidigare sagts att man Kina bör hålla kredittillväxten under 16% i årstakt för att kontrollera inflationen, kan man nog räkna med att Kina tvingas strama åt ännu mer.
"Det är oundvikligt för centralbanken att fortsätta höja styrräntorna i framtiden" Det uppgav den regeringsstyrda tankesmedjan State Information Center (SIC) på tisdagen, även om uppgifterna lämnades före statistiksläppet.Även här gissar jag att åtgärderna mot den kinesiska bubblan kommer att vara enligt centralbankernas vanliga princip "ett steg efter".
Reservkraven för bankerna kan stiga till cirka 23 procent, vilket kan jämföras med dagens 19 procent, enligt SIC.
Och likt alla "statistik-producenter" (typ SCB) har Kina ändrat beräkningen av KPI.
SvaraRaderaDvs. de föröker dölja den verkliga inflationen.
http://www.zerohedge.com/article/china-lowers-weighting-surging-food-prices-cpi
/PL
Om reservkravet är 19 % idag och 23 % om ett år så är det ingen bubbelekonomi vi ser. Då är det en sansad ekonomi.
SvaraRaderaOm vi får ett BNP-fall i Kina om ett år kan Kina nämligen sänka reservkravet till 8 % (lika med Sverige) och därmed 2.5 dubbla den totala penningmängden.
Kinas kan INTE haverera med ett reservkrav om 19-23 %! Börjar landet gå dåligt kan man 2.5 dubbla penningmängden över en natt.
Läs på lite om ekonomi innan du skriver dina inlägg.
Om den kinesiska utlåningen stiger med enbart 18 % så är det låga siffror!
SvaraRaderaDen genomsnittlige kinesiska arbetaren har idag en sparkvot om 40-50 % av disponibel inkomst! Löneökning i Kina uppgår till 15-20 % per år.
Inlåningen till bankerna ökar alltså snabbare än utlåningen!! Detta visar inte minst de ständigt stigande reservkraven, man pratar nu om reservkrav om 23 %!!
Med sådana här siffror ligger Kina minst 15 år bort från allt som ens kan liknas vid en bubbla! Tillgångarna ökar explosionsartat snabbare än skulderna.
Anonym 2011-02-16 22:45:
SvaraRaderaTitta lite på andra detaljer i Kinas ekonomi. Kanske är bubbla inte riktigt rätt term, men det växer alldeles för fort för att vara sunt - vad ska vi kalla det för då?
Från Wikipedia:
En finansbubbla eller finansiell bubbla är en situation när det pris som personer betalar för finansiella tillgångar, till exempel aktier eller fastigheter, överstiger det reella värdet på tillgången ifråga, d.v.s. det värde som tillgången har om man ser till de inkomster som tillgången realistiskt sett kan generera.
Ursäkta, men hur exakt ska Kina kunna öka penningmängden med 150%? Bara genom att sänka reservkravet? Men ska penningmängden öka krävs dessutom att utlåningen ökar. För pengar är lån i dagens samhälle, eller hur? För att utlåningen ska öka krävs att det finns företag eller privatpersoner som är villiga att öka sina lån samt banker som är villiga att öka sin utlåning.
Att säga att Kinas ekonomi inte kan haverera låter alldeles för självsäkert.
Anonym 2011-02-16 22:49:
Visst ökar även inlåningen snabbt i Kina. Men det finns delar av det kinesiska samhället som har bubblor, exempelvis fastighetspriser och aktier.
Kina är till stor del beroende av att omvärlden köper billiga varor därifrån, gärna på kredit. Och kineserna blir därmed sittande med en massa skuldpapper från USA och Europa...
Är inte Kinas banker till största delen ägda av staten?
SvaraRaderaTill Flute och övriga kommentatorer,
SvaraRaderaDet finns absolut bekymmer för Kina på kort och medellång sikt. Att penningmängden och utlåningen exploderat är till stora delar bakspällan av "Stimulanspartyt 2008", som först nu kyls av. Att CPI skjutit i höjden beror (som PLs länk visar) till stora delar på stigande matpriser och inte en allmän bubbla. (Dock handlar omräkningen inte så mycket om manipulation som Kinas Nationella Statistikbyrås desperata kamp att hinna ikapp skiftande konsumtionsmönster). Högt M2 leder heller inte per automatik till kris (Japan har alltid levt med ett skyhögt M2, de sparar mycket helt enkelt).
Dock är stigande bostadspriser och andelen dåliga lån något att hålla ögat på. Kinas statliga banker ruvar på enorma mängder taskiga lån, som man förr eller senare måste bli av med. Till Kinas fördel kan sägas att de är medvetna om problemen och faktiskt åtgärdar dem... Om detta är tillräckligt i förhållande till problemens storlek är väl lite av en gissningslek.
Bra inlägg! Allt för få i Sverige diskuterar Kinas ekonomi. Håller själv på att starta upp en blogg där detta ämne får mycket fokus (peb.bloggo.nu), men den är i startgroparna.