2010-08-11

Hubbert 1949

Apropå det jag skrev tidigare idag om oljetoppen råkade jag snubbla över en tidig artikel publicerad i Science "Energy from Fossil Fuels" av Marion King Hubbert, där han redan 1949 skriver om ändligheten hos produktionen av fossila bränslen samt konsekvenserna av detta. Han tar även upp frågan om jordens totala befolkning.
One of the most disturbing ecological influences of recent millennia is the human species' proclivity for the capture of energy, resulting in a progressive increase of the human population.
Även Marion King Hubberts artikel i Science från 1956, där han första gången ritar upp sina kurvor med en produktionstopp, finns tillgänglig på nätet "Nuclear Energy and the Fossil Fuels". Figur 21 i artikeln placerar global peak oil runt år 2000. Inte så illa prognosticerat om det nu visar sig att det var 2008.

[Andra bloggar om , , ]

6 kommentarer:

 1. Dessutom var det väl peak conventional crude oil som han prognosticerade till år 2000, och jag tror utfallet blev 2001?

  SvaraRadera
 2. Är det konsensus på det? Och är det konsensus på 2008 som generellt oljekrön? Pentagon snackar ju om 2012?

  SvaraRadera
 3. Pentagon menar väl att reservkapaciteten tar slut ca 2012 om jag inte minns fel. Det betyder ju inte nödvändigtvis att produktionstoppen är just då. Om konsensus innebär att rapporter som är "peer reviewed" finns så "JA".

  Man får helt olika oljetoppar beronde på vilka typer av källor man inkluderar men 2008 är än så länge toppen för summan av alla oljetyper.

  SvaraRadera
 4. En helt igenom lysande rapport och teknisk analys av den gode Hubbert på en tid när datorn knappt var påtänkt.

  SvaraRadera
 5. Gissar att den stora befolkningsökningen inte är där oljekonsumption per invånare är som högst så kan man verkligen ta dessa grafer på fullt allvar?

  SvaraRadera
 6. Faktum kvarstår att mänsklighetens största problem är människor. Eftersom antalet människor ständigt ökar ökar och eftersom majoriteten av dem är "normalbegåvade" som Cornucopia brukar säga, så är det inte så konstigt att den s k utvecklingen ser ut som den gör.

  Om antalet människor drastiskt minskades med ca 5/6 så skulle människoartens möjlighet för överlevnad öka radikalt långsiktigt. Personligen har jag aldrig förstått vilket egenvärde ett högt antal människor har. Därför har jag heller aldrig haft som ambition att fortplanta mig.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.