2010-08-07

Bankdöd i USA - mest småbanker

Bloggrannen Cornucopia tycker att ordningen är återställd när 22 (inte 23) USA-banker gick i stöpet under juli. Det förtjänar dock att påpekas att det handlar om relativt små banker.
Antalet (gula staplar) är förvisso en tangering av det tidigare rekordet från april i år, men räknar man den sammanlagda storleken (blå staplar) av de fallerade bankerna, så är det långt ifrån rekord. Det verkar alltså mest vara småbanker som går under för tillfället - inte så farligt alltså.

Däremot kan man se att USA:s ekonomi går knackigt. Senast igår rapporterades en oväntat stor minskning av jobben i USA. Siffran 131000 förlorade jobb är dock som jag påpekat förut fullständigt värdelös, eftersom den är justerad enligt BLS "black box". Mer intressant är arbetslöshetssiffran U3 på 9,5% och att den andel av befolkningen som räknas till arbetskraften fortsätter att sjunka.
Andelen av befolkningen som ingår i arbetskraften var 64,6 procent, ned från 64,7 procent månaden före.

Antal personer i arbetskraften som för närvarande kan ta ett arbete sjönk till 20,485 miljoner jämfört med 20,518 miljoner månaden före. Andelen av befolkningen som har ett jobb sjönk till 58,4 procent i juli, jämfört med 58,5 procent månaden före.
Läs även Mishs kommentar om "underemployment", alltså att folk visserligen har jobb, men inte så mycket som de önskar. Den mer "verkliga" arbetslöshetssiffran U6 ligger på 16,5%. Konsumenterna har varit en viktig del av USA:s ekonomi, men med dessa arbetslöshetssiffror kan de helt enkelt inte konsumera som förr. Jag och många andra har länge varnat för att USA:s ekonomi är på väg mot ett dubbeldopp och endast hålls uppe av statliga stödkryckor. Nu ser det alltså ut som om avmattningen har påbörjats. Som jag påpekade för några veckor sedan så ser det inte heller ut som om USA:s bostadsmarknad återhämtar sig. Och det lär den knappast göra de närmsta decennierna. Exemplet Japan avskräcker fortfarande, med nu två decennier av mestadels fallande fastighetspriser.

P.S. Jag är nu tillbaks från tre veckors bloggsemester till ett genomregnigt Stockholm. Har ännu inte varit ute på odlingslotten, men befarar att den mest liknar ett träsk fullt av mördarsniglar - vi får se imorgon bitti. Ska väl komma igång med att skriva här på bloggen igen, så jag åter kan ta mig upp på tio-i-topplistan på Bloggportalens kategori "Ekonomi, företagande och juridik" där jag just noterade att jag halkat ner till plats 11.

[Andra bloggar om , , , ]

8 kommentarer:

 1. Härligt att ha dej tillbaka!
  Hoppas att du kan fortsätta skriva på samma bra sätt som tidigare o att du får en bra avkastning från lotten.

  Hälsningar från ett ganska soligt skåne

  //Bert

  SvaraRadera
 2. Välkommen tillbaka får man väl önska. Du har en mycket bra blogg och en plats bland de tio är väl given.

  SvaraRadera
 3. Hej, vilken bra blogg.

  Har jag förstått dig rätt att du menar att när dubbeldippen i USA kommer så kommer den att bli mycket långvarig, flera decennier eller så? Menar du i så fall att detta antagligen kommer att sprida sig till Sverige och kommer bostadsmarknaden här gå samma öde till mötes? Ett långvarigt prisfall? Är det data längre tillbaka än 1900-talet som du bygger den prognosen på?

  Jenny Travis

  SvaraRadera
 4. Välkommen tillbaka!
  Mvh asker

  SvaraRadera
 5. Jaså, dags att komma tillbaka från sommarlovet nu? Du har nog haft fler lediga veckor än de flesta skolungdomar (särskilt den skara som måste läsa upp betyg i sommarskola). Jag hoppas du har fixat en schysst bränna!

  SvaraRadera
 6. Välkommen tillbaka! Äntligen! Vet du vad, jag tycker att du ska ha all heder för att du TAR DIG bloggsemester och inte låter bloggabstinens eller krav från att ligga på bloggtoppen hålla dig konstant uppkopplad. Det tyder på karaktär att kunna ta en paus emellanåt. Så fortsätt med det! Nu när du vilat upp dig är din hjärna förmodligen ännu klarare för nya infallsvinklar, det vinner du på i längden.

  Mvh!

  SvaraRadera
 7. Mer död åt bankerna!

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.