2010-12-27

Vad var det jag sade om euron?

I januari i år skrev jag följande.
Men denna debatt om införandet av euron i Sverige kommer med största säkerhet att vara stendöd inom något år. Och begravd två meter under jorden. För eurosamarbetet kommer framöver att knaka så mycket att en anslutning till EMU inte kommer att te sig särskilt attraktiv. Dessutom kommer troligen EMU:s medlemmar om något år inte att ha möjlighet att ta in nya euroländer innan man har rett upp problemen i de nuvarande. Det kommer snarare att handla om att vissa länder börjar överväga att lämna eurosamarbetet.
Idag läser jag i SvD / E24 att "Just nu vill ingen ansluta sig till euron". Det handlar om en rad ledare för några av Sveriges största företag.
Årets skuldkris i eurozonen har avskräckt många som tidigare var positiva till ett svenskt valutabyte.
Vad var det jag sade?

Snart är det bara ett gäng eurorabiata folkpartister kvar som fortfarande förespråkar svenskt eurointräde. För vem vill dela valuta med BIGPIS-länderna? Euroländerna Tyskland och Holland kunde ju vara trevliga valutapartner, men Belgien, Irland, Grekland, Portugal, Italien, Spanien?

[Andra bloggar om , , , ]

6 kommentarer:

 1. Detta är inget bevis på att Eurosammarbetet är fel, det skulle vara att ge dessa fjantar för stor betydelse. Euron har alltid varit feltänkt.

  Däremot borde folk inse på allvar att dessa halvfigurer, är grovt överbetalda.

  Dessutom tror jag att man bör fundera över att folkomröstningar gagnar svenska medborgare mer än att låta politiker sköta de viktiga besluten.

  SvaraRadera
 2. Hör inte hit , men viktigt sprida:
  http://christianengstrom.wordpress.com/2010/12/23/foliehatten-av-for-sveriges-marionettregering/

  SvaraRadera
 3. Alltså: att ta en hoper länder med inbördes halvskral ekonomi och bunta ihop till en större enhet och därmed förvänta sig ett ekonomiskt mirakel är inte bara korkat, det är direkt debilt.

  Att se vissa näringslivstoppar göra avbön inför det uppenbara är iofs en smula underhållande men samtidigt mycket skrämmande då man betänker vilka skador dessa personer kan åsamka landet genom sitt oförstånd i vissa frågor. Merparten av dessa verkar inte förmögna att tänka längre än näsans räckvidd.

  Man undrar stilla när nästa avbön kan tänkas komma och i vilket ämne, arbetskraftsförsörjningen måhända ?

  SvaraRadera
 4. "Euroländerna Tyskland och Holland kunde ju vara trevliga valutapartner..." Tyskland har permanent exportöverskott, är det inte samma med Nederländerna? Skulle man bilda en sorts international för länder som bidrar till obalanser i den internationella handeln? Då kanske man kunde glömma det där med Europa och bjuda in Kina till samarbetet också? Om däremot flertalet medlemmar i EU kunde befrias från euron och den europeiska centralbanken (samt inhopp från IMF och utpressning från vårdslösa chefer inom det privata bankväsendet) kanske vi skulle få se det där ekonomiska uppsvinget som EU utlovat men misslyckats med att leverera?

  SvaraRadera
 5. Ja, då är det mycket bättre att ha vår nuvarande valuta, för den är ju stark som bara den. Eller? Aktuell växelkurs mot våra forna silvermynt är för närvarande 39:1. För 83 kronor får man alltså hosta upp 3250 kronor! Vilken valuta var nu den starkare?

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 6. Här i Estland har vi härliga dagar med en anorektisk ekonomisk politik och på lördag kommer kronan på verket i utdraget självmord -- vi inför euron!

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.