2010-12-18

Irland tänker mer på snö än banker

I svenska tidningar kunde man igår läsa att kreditvärderingsföretaget Moody's sänkte Irlands kreditbetyg med fem steg och att deras statsobligationer nu är nära skräpstatus. Men det var knappast toppnyheten i de irländska tidningarna, där man istället talar om vädret. För det är inte bara i Sverige det är rekordkallt just nu, utan kyla och snö har även drabbat den gröna ön hårt. Årets decembermånad ser ut att bli den kallaste på Irland sedan mätningarna började.

Om vi tycker att beredskapen för kraftiga snöfall och kyla är dålig här i Sverige, så är beredskapen på Irland närmast obefintlig. Jag minns de sista dagarna i december 2000, när jag var på Irlands västkust och ön drabbades av frystemperaturer och snöfall. Allt avstannade. Mina vänner berättade att sist det hade snöat så att snön låg kvar längre än några timmar var nån gång på 1980-talet. Nu är det alltså dags igen.

För en ö som ligger mitt i golfströmmen är väderperspektiven något annorlunda mot här. De 5-10 cm snö som väntades falla idag kallas "a considerable amount", temperaturen "bitterly cold" (någon minusgrad på dagarna, minus 5-9 på natten) och "the National Emergency Co-Ordination Centre" drar igång sin verksamhet.

Kylan börjar ge vissa problem. På vissa håll har man blivit tvungna att stänga ner vattenförsörjningen nattetid p.g.a. kylan. Dessutom håller lagren av vägsalt på att ta slut, även om man väntar en ny leverans mot slutet av nästa vecka. Det i kombination med att ingen har annat än sommardäck gör bilåkandet livsfarligt. Förvånansvärt nog har dock busstrafiken fungerat bra, med endast mindre störningar, och även tågen går som de ska.

Den kalla vintern kan också ställa till det för bönderna. På Irland är man vana vid att låta djuren gå ute året runt och kylan och snön kan skapa problem åtminstone för lammuppfödarna. Dyrare lammkött nästa år?

Irland har som bekant svåra problem i ekonomin och jag anser att det är kört för irländska staten. Kallt väder kostar och årets vinter kan göra Irlands ekonomi ännu sämre med oväntade kostnader på många håll.

[Andra bloggar om , , , , , ]

6 kommentarer:

 1. "Permanent Räddningsfond" Smaka på det ordet. Världens genom tidernas största Bankbailout. Världens genom tiderna största ekonomiska brott?
  Bäää Bäää

  SvaraRadera
 2. Har inte Moodys och andra s.k. institut för kreditvärdering gjort en del missar i det förflutna, vilket borde medföra viss skepsis mot vad de nu påstår?

  Kineserna har fixat ett eget institut och det nedvärderade USA. Det kanske är mer allvarlig?

  SvaraRadera
 3. Lehmann hade visst AAA i betyg (dvs bästa tänkbara) när de gick i konken...

  Flute, du vacklar väl inte i din CO2-tro?

  Jag vet skillnaden på väder och klimat, känner till NAO, men också koldioxidens logaritmiskt avtagande bidrag till växthuseffekten, men ändå, detta är ett gigantiskt bakslag för alarmisterna.

  MSM kan ej längre köra det onyanserade snacket om att det är värre än någonsin och att vi har 4 år på oss att rädda planeten, så förhoppningsvis får vi en mer nyanserad debatt efter denna vinter.

  Ska vi gissa att vi bottnar på -30 i Stockholm i början på februari?

  /Fredrik L

  SvaraRadera
 4. Professor Ingemar Nordin har skrivit ett mycket bra inlägg på http://www.theclimatescam.se/
  (där alla foliehattar/kättare köpta av oljeindustrin brukar hålla till) där han visar hur fel MetOffice har haft senaste tiden angående deras prognoser hur varm nästa vinter ska bli.

  Har den svenska vänstern haft rätt om någonting???

  /Fredrik L

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att Svenska Transportstyrelsen skall se över avtalen med de glada entreprenörer som skall hålla våra europavägar åkbara, ok att det råder sparfrossa på allt i hela landet - men vad kostar det inte med störda kommunikationer ?

  SvaraRadera
 6. Just det där med vägsaltet brukar vara en anglosaxisk paradgren - varje år brukar några engelska councils få slut på salt, men det brukar inte hända här. GP har dock rapporterat om att Göteborg har saltbrist och att den minsta dimensionen grus är slut.

  Skillnaden mot England och Irland är dock att här rullar det på rätt bra ändå, nu efter ett par veckor när alla vant sig. Blankis under snö, jahaja (fast ortopedakuten har bråda dagar så helt bekymmerslöst är det inte).

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.