2012-02-19

Iran stoppar oljeexport till EU

Så har Iran gjort verklighet av hotet från några veckor sedan att stoppa oljeexporten till EU. I onsdags stoppade Iran oljeexport till Frankrike, Grekland, Italien, Nederländerna, Portugal och Spanien och nu gäller stoppet även Storbritannien. EU har alltså skjutit sig självt i foten då de trodde att det var en lyckad åtgärd med sanktion mot Iran så att de inte skulle få exportera olja till EU från 1 juli. Problemet var bara att det var Iran som satt med trumf på hand och genom att stoppa oljeexporten i förtid skapar man problem för EU.

Priset på Brent-oljan har stigit den senaste tiden och är nu nära toppen från den "arabiska våren" för ett år sedan.
Får vi en rejäl spik uppåt för oljepriset kan det bli droppen för en världsekonomi som redan balanserar på kanten.

8 kommentarer:

 1. Ja, det har ju varslats om detta en tid. Egentligen borde ju EU vara jätteglada för att deras sanktioner mot iransk olja träder i kraft i förtid. Då kanske sanktionerna biter bättre :-)

  SvaraRadera
 2. Iran har inte bara trumf på hand, landet kör dessutom ett Chicken rece mot ett EU som har trubbel med bl a en vikande konjunktur på grund av ett allt högre oljepris.

  SvaraRadera
 3. Kina och Indien kommer köpa lite mer olja från Iran istället.

  Eg. borde vi ha strafftullar på Kinesiska och Indiska varor och tjänster som motdrag. Kina är ju en diktatur de med så jag förstår inte varför de har sådan gräddfil in på våra marknader.

  SvaraRadera
 4. Som Anonym 12:06 påpekar borde inte Irans exportstopp till Europa ha några långsiktiga konsekvenser på oljepriset. Indien, Kina med flera köper mer olja från Iran och lite mindre från andra länder...dessa andra länder kan då exportera mera till EU.

  Konsekvensen blir att varken världstillgången eller världsefterfrågan på olja ökar eller minskar: ingen förändring av oljepriset.

  Men sen finns det ju såklart en psykologisk aspekt...vi kanske får lite högre volatilitet på oljepriset i Europa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina ökar sin oljeimport med det som EU skulle köpt :)

   Radera
  2. Men det kan som sagt vara ett stort problem på kort sikt, och sydeuropeiska raffinaderier lär visst vara inställda på just iransk olja

   /Freddy

   Radera
 5. Och nu ska USA utestänga Iran från SWIFT-systemet också.
  Ett skott till i foten ?

  /Freddy

  SvaraRadera
 6. Det bästa Iran kan göra är att sluta exportera tvärt i ett par dagar. Oljepriset går upp till $150/fat, sen börjar de sälja igen för fulla muggar. :)

  Insikten att Peak Oil faktiskt är här, och att det här är slutet på årtionden av fest, är gripande. Hemsk, samtidigt spännande eftersom mina år av tjat om Peak Oil inte varit ogrundade.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.