2012-02-23

Kungahuset breddar sin genetiska bas

Så har då kungadömet Sverige fått en ny tronföljerska i morse och det är väl på sin plats att gratulera de nyblivna föräldrarna. Detta lilla spädbarn kommer snart att lyckligt ovetande om sin utstakade framtida roll kastas in i den svenska monarkins traditionella ceremoniel, närmast genom den vittnesbekräftelse som ska äga rum i morgon klockan tio.

Den nya prinsessans födelse inspirerade SvD:s P J Anders Linder att skriva sin troligen mest poetiska ledarartikel någonsin, där han talar om "känslovirveln av glädje och stolthet, högtidlighet, bävan och förvåning". Det är inte utan att man blir lite avundsjuk på rojalisterna som får sådana kickar av detta barns födelse. P J Anders Linder brer vidare på med sånt han anser ge positiva vibbar.
Monarkin följer med in i framtiden. En ny generation fogas till tidigare generationer i det svenska statsskickets långa kedja.
[...]
Nytt och gammalt flätas ihop.
Dock blir jag lite imponerad av prins Daniel, som träffade pressen blott några timmar efter nedkomsten iförd oklanderlig kostym och med slätkammat hår. Långt ifrån mitt eget lufsiga utseende på morgnarna efter att mina barn föddes. Å andra sidan behövde jag inte möta ett pressuppbåd, utan bara släkt och vänner. Prins Daniel uppvisade också en retorisk förmåga fullt i klass med sin svärfars när han sade att "Mina känslor är all over the place" - se hur bevandrad han är i världsspråket engelska!

Sveriges konditorier dammsugs nu på prinsesstårtor av undersåtar som vill fira den underbara händelsen. Vilken BNP-stimulans detta kan ge till Sveriges konditorer! Kanske till och med bättre än regeringens KROG-avdrag? För att inte tala om den BNP-stimulans som medierna får. För den som blir utan prinsesstårta idag kan jag tipsa om att det är spännande och lärorikt att baka sin prinsesstårta själv.

Många kungahus har avskaffats i detta demokratins tidevarv, men det kanske beror på att de europeiska kungahusen blivit försvagade av inavelsdepression. Europas kungahus är nämligen inbördes släkt på ett sätt som närmar sig nivån för den svenska vargstammen. Först på senare år har deras genetiska bas breddats.

Kronprinsessan Victoria har gift sig med en man som verkar vara fullständigt fri från allt kungligt blod. Denna breddade genetiska bas torde avsevärt förbättra kungahusets framtidsutsikter.

Även kronprinsessans fader, kung Carl XVI Gustaf, gifte sig som bekant med en kvinna som var av mer folkligt ursprung, även om Silvia Sommerlath på mödernet var utomäktenskaplig ättling till kung Alfons III av Portugal.

Dessförinnan var det dock inavel som gällde för det svenska kungahuset. Carl XVI Gustafs far prins Gustaf Adolf var gift med prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Hans farfar Gustaf VI Adolf var gift med prinsessan Margaret av Connaught och så vidare. Senast det innan Silvia kom in något icke-kungligt blod i det svenska kungahuset var väl med Jean Baptiste Bernadotte för snart 200 år sedan.

Även det norska kungahuset har breddat sin genetiska bas genom att kronprins Haakon gift sig med Mette-Marit - en kvinna av folket. Även där går dock breddningen av den genetiska basen ännu en generation bakåt då Haakons mor Sonja är dotter till en norsk skeppskapten. Från Kung Harald V och bakåt var det dock även i Norge inavel som gällde för kungahuset.

Även Danmarks drottning Margrethe II är gift med en ofrälse icke-kunglig, liksom kronprins Frederik. Detta efter många generationer av inavel.

Vi kan således konstatera att de skandinaviska kungahusen står på en genetiskt trygg bas inför framtiden, vilket man inte kan säga om den svensk-norska vargstammen.

19 kommentarer:

 1. För min del tänker jag fira dagen genom att köpa ett par kg ärtor till mitt matförråd (ni vet, prinsessan på ärtan).

  Mer nytta får jag nog inte av denna prinsessa. Hon blir myndig då det inte kommer att gå att köpa olja på marknaden och privatbilismen blir närmast utrotad. De flesta barn som föds idag kommer inte att ha körkort. Det blir en onödig lyx. Det gäller nog inte denna prinsessa som kommer att leva på apanaget - Sveriges största socialbidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att deras släkt räddade sverige ekonomiskt när de togs till Sverige. Det de får idag är väldigt dålig ränta.
   Eller tycker du att det är bättre att ge "löner" åt politiker vars största bidrag de senaste 20 åren har varit att köra landet i skiten.

   Radera
  2. Ät du din ärtsoppa, kanske kan du unna dig litet fläsk i soppan. Själv gläds jag åt den underbara nyheten att en liten prinsessa kommit till världen, en prinsessa som förhoppningsvis kommer att bli Sveriges drottning i framtiden. Vill också passa på att tacka vår kungafamilj för det arbete de gör för Sverige. Jag är övertygad om att de får "jobba" hårt för sitt apanage. Jag tror att få i Sverige blir så granskade och får tåla så många påhopp. Jag är också övertygad om att "Ärtsoppan" inte ens för en vecka skulle klara av att vara i vår kungafamiljs skor.

   Radera
 2. Och i grund och botten härstammar vi alla från Adam och Eva.
  Amen.

  SvaraRadera
 3. Du har fel om Margrethe II:s make - kunglig är han inte men inte heller "ofrälse" eftersom han är fransk greve.

  SvaraRadera
 4. Bra påpekande - rättat! Tur att någon håller reda på alla kungligheter och adel!

  SvaraRadera
 5. Jag har hört (vet ej om det stämmer) att Bernadotte löste Sveriges dåtida skulder för ett belopp som i dagens penningvärde överstiger Sveriges nuvarande statsskuld. Om det stämmer är apnaget en dålig direktavkastning. Någon som vet om det finns någon substans i detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.faktum.nu/2010/06/200-ar-med-bernadottes/#comment-383

   Radera
 6. Jag e in´t bitter..
  Eller hur ska jag tolka detta inlägg :-)
  Men det klart, jag ser inte kungahuset som en belastning för Sverige,
  tvärtom.

  //Sven

  SvaraRadera
 7. Tvärt om vad många tror nu i hjärntvättens tidevarv ger ofta för långväga förbindelser att oönskade egenskaper kommer upp till ytan, precis som vid för mycket för nära förbindelser.

  Du borde nog läsa på lite om avel och inavel. Fördjupa dig till exempel i häst- eller hundavel, samma regler gäller dig. Ofta stjälper en dålig egenskap flera goda. Better safe than sorry är väl ett (o)passande uttryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är nu detta för svammel? Att jämföra med avel av hästar och hundar?

   De negativa effekter som inavel ("parning av nära släktingar") i regel ger upphov till är en realitet hos människa och en mängd andra organismer. Inget att sträva efter, vare sig för kungligheter eller Svenne Banan i Hökarängen...

   De goda egenskaper du nämner, och som möligen kan riskeras vid "långväga förbindelser", är i så fall sådant som kan anses önskvärt i samband med riktad djuravel. Men vad har egenskaper som lydnad, aggresivitet, hoppförmåga, fetthalten i kotletterna, ullkvalitet mm mm att göra med den inavel som våra kungligheter ägnat sig åt?

   Svammel som sagt...

   Radera
  2. Som jag skrev, för mycket och för lite är inte bra. Så nej, svamlet stod nog du för i dina exempel och liknelser. Läs istället på om ämnet(Det är tydligen inte längre inkluderat i Svensk grundskola, anses väl stötande).

   /Feb 24, 2012 01:18 AM

   Radera
 8. Fronten för fria monarker2012-02-24 14:03

  Befria monarken och hens ättlingar från det systematiska slaveri som de är besatta i. Varje människa har rätt att leva så som hen önskar. Det som dessa människor behöver genomlida är inhumant och vidrigt det moderna samhället!

  SvaraRadera
 9. Hoppas att det inte blivit ytterligare en dyslektiker i vårt kungahus.

  SvaraRadera
 10. Kungahuset är värt varenda krona, det är att dom retar vänstern som är så underbart. Varenda krona genererar galla, magsyra och tandagnisslan hos sossar och kommunister! Vi får verkligen valuta för pengarna! Dom röda brigaderna går under i sitt eget hat och jag och kungen skrattar åt dom:)

  SvaraRadera
 11. Touché Flute, fick mig några riktigt glada skratt, men är upprörd över att valet av ny företrädare för Sverige sker i slutet rum en sängkammare, utan att det svenska får en chans att utöva sin demokratiska rätt av välja sexpartners med tanke på avkommans framtida betydelse.

  SvaraRadera
 12. PS. Rojalisterna för ofta fram en 1000 årig tradition att ärva sitt ämbete som regent. Nota bene att vår allra grymmaste diktator Gustav Wasa införde nuvarande ordning. De första 500 åren valde man faktiskt regent, något som vi också borde få göra. Folkets val kan man respektera men det är svårt att acceptera sängkammardemokrati i dessa tider!

  SvaraRadera
 13. Moderaterna gav tillbaka Haga till "kungligheterna". Nu får folk inte ens vara i närheten av byggnaden. "Arbetarpartiet", "demokrater". Visst. Vilka idioter! Fattar inte att jag röstade på dom. Och den skallige. Han är ju en ljugande smilfink. Man skäms med en sån partiledare.

  SvaraRadera
 14. Fast den inavlade vargstammen får man lov att skjuta av lite ibland(skyddsjakt?) utan straff.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.