2012-02-10

Grekland och Eurodisco

Efter torsdagens uppgörelse i den grekiska regeringen kommer nu baksmällan. Redan igår noterade jag ett antal politiska avhopp i Grekland och idag meddelas att högerextremistiska partiet Laos hoppar av samlingsregeringen och biträdande utrikesminister Marilisa Xenogiannakopoulou (Pasok) också lämnar regeringen.

I Aten var det molotovcocktails och tårgas vid dagens demonstration på Syntagmatorget. Även om det just nu har lugnat ner sig på denna generalstrejkens första dag planeras en större demonstration mot åtstramningspaketet på söndag, då parlamentet ska rösta om det. Fråga 1: Klarar parlamentsledamöterna att stå emot trycket från befolkningen och rösta igenom paketet? Fråga 2: Om parlamentet röstar igenom paketet, blir det då en explosion i Grekland nästa vecka?

Det är tufft för vanligt folk i Grekland just nu och särskilt för de fattigaste. Det är kö till soppköken. Fattiga människor utan framtidshopp kan lätt ta sig för att göra desperata saker. Jag tror att de styrande går helt fel väg i Grekland. Maximilön vore fortfarande bättre än sänkt minimilön.

Hur kommer det nu att gå för det stolta europrojektet? Kommer Portugal, Irland, Italien, Spanien och Belgien att "smittas" av Grekland? Hur kommer EU-bankerna att klara detta? Det blir mest obesvarade frågor, vilket finansmarknaderna inte brukar gilla.

Nå, för att förtränga dessa euro-tankar tar vi denna fredagkväll och lyssnar på lite eurodisco från 1979. "Gotta Go Home" med Boney M.

Deras extravaganta scenkostymer påminner på något sätt om euron - mycket fasad och lite substans. Hjärnan bakom denna eurodiscogrupp var låtskrivaren Frank Farian. Boney M körde playback och den främsta orsaken att se deras framträdanden var de vilda danser som Bobby Farrell utförde, samt förstås kostymerna.

Om ni tycker att ni känner igen låten fastän ni är för unga för att ha upplevt 1970-talet beror det på att temat (oo-oo-oo-oo-oo-oo-oo-oo-oo-oo-oo-oo) nyligen samplats och använts i låten "Barbra Streisand" av Duck Sauce.

Frank Farians och Boney M:s "Gotta Go Home" är dock även den i sin tur stulen från låten "Hallo Bimmelbahn" från 1973 med tyska gruppen Nighttrain, vars bandledare Heinz Huth faktiskt komponerade låten själv.

Härmed får jag önska er alla en trevlig helg.

8 kommentarer:

 1. Vore kul att höra lite hur du resonerar kring det här med maximilön. Du har egentligen bara skrivit att det bara drabbar "rika" och ökar statens inkomster.

  Jag antar att du då har en åsikt om när man är rik - jag undrar är det inkomst eller förmögenhet som definierar detta? Var går gränsen och vem sätter den?

  Undrar även lite om hur du tänker då du tror att detta förslag skulle öka statens intäkter då det är stor risk att a) personer i fråga helt enkelt arbetar mindre och b) om deras värdeskapande är flyttbart till andra personer så skulle de då skattas till lägre marginalskatt (givet prog.skattesystem).

  Jag antar sedan att de flesta som tycker detta är ett bra förslag ser att denna gräns för konfiskering går någonstans lite över den egna inkomstnivån. Eller är ni själva villiga att arbeta gratis?

  SvaraRadera
 2. Maximilön är en utmärkt ide, ny minimilön i grekland skall enlig trojkan vara 500 EUR mån, pensioner 300 EUR, så säg 800 EUR i maximilön. Ansvar tas runt soppköken, svinräntan går till ECB. Alla nöjda och glada (kanske inte mätta dock.)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar idén om maximilön. Som du skriver kan svältande människor göra vad som helst, har inget att förlora. Som det blir nu är riskerna för upplopp med många skadade och döda överhängande. Jag skulle vilja se aktiemäklare och bankdirektörer gå ut och kasta sten på polisen för att dom får sänkt lön.
  Stefan

  SvaraRadera
 4. Maxilön har man i Polen, där betalar du ingen skatt på inkomster upp till en viss gräns vilket gör att du plockar ut resten av lönen i annat än pengar.
  D.v.s alla höginkomstagare försvinner.Låter barnflickan få halva lönen, skriver sig utomlands......m.m

  SvaraRadera
 5. Skattesmitande och maxilön är inte samma sak.

  SvaraRadera
 6. Tycker du att alla i Sverige ska ha rätt till sjukvård? Just nu har landstinget i Västerbotten dragit ner på ambulanser & akutvårdsplatser med risk för människors liv! Kolla gärna in på Doroteaupprorets blogg & säg vad du tycker. http://doroteaupproret.wordpress.com

  SvaraRadera
 7. Skattesmitande och maxilön e inte samma grej

  SvaraRadera
 8. För att vara cynisk, det är bra att byggander brännts ned och affärer plundrats i Athen. Återuppbyggnaden kommer att höja Gerklands BNP en aning .....

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.