2012-02-21

Varför Grekland inte är Baltikum

I morse beslutades om ett stödpaket till Grekland bankerna. Det är dock egentligen i princip samma gamla stödpaket från i somras som nu presenteras så att det låter som en nyhet. Dessutom rapporteras att skuldbytet med de privata fordringsägarna snart ska inledas, men det har vi ju hört länge nu.

Det är dock uppenbart att det är fullständigt orimligt att Grekland skulle kunna lyckas med målet att minska statsskulden till 120 procent av BNP till 2020. Det bygger nämligen på totalt orealistiska antaganden om BNP-utvecklingen. Greklands BNP faller vad jag kan se i en årstakt på cirka 7 procent, och att detta fall plötsligt skulle tvärbromsa verkar inte sannolikt. Därmed fortsätter Grekland att vara ett bottenlöst hål och det nuvarande paketet på 136 miljarder euro (vilket förresten är mer än 60 procent av Greklands årliga BNP) kommer inte att räcka till. Pengarna går dock inte till grekerna utan största delen går vidare till europeiska banker som varit korkade nog att låna ut till Grekland. Dessa bankdirektörer måste ha väldigt bra kontakter inom EU-eliten för att lyckas få igenom detta. Jag är trött på detta genomkorrumperade EU. Tyvärr går media på propagandan från EU-styret och beskriver det fortfarande som att det är Grekland som räddas, när det inte alls är så. Grekland och grekerna körs ner i skiten för att bankdirektörerna ska kunna få ut sina feta löner. Allt detta betalas i slutändan av EU:s skattebetalare. Privatisera vinsterna, socialisera förlusterna.

Läs även vad bloggrannen Cornucopia skriver om saken.

Nej, Grekland behöver skriva ner sina skulder rejält och troligen också lämna euron. Vi har sett att den isländska modellen fungerade. Vissa påpekar att de baltiska länderna lyckades klara sig ur sin svåra kris och ändå hålla kvar sina fasta valutakurser till euron. Det finns dock en avgörande skillnad. Vid krisens början hade Litauen, Lettland och Estland betydligt lägre statsskulder än vad Grekland hade.
Därför var det ingen katastrof att de ett tag hade stora underskott i statsfinanserna. Det enda som hände (statsfinansiellt sett) var att Lettlands och Litauens statsskulder steg till "svensk" nivå vad gäller andel av BNP. Där tycks de för övrigt ha stabiliserat sig. Grekland hade redan i krisens början en så hög statsskuld i förhållande till BNP att även små höjningar av räntenivån gav stora effekter på statsfinanserna och de hamnade därför snabbt i en dödsspiral.

Lägg därtill att det grekiska samhället och statsapparaten verkar vara fullständigt dysfunktionella, med grasserande korruption samt obefintligt förtroende och skattemoral.

Nu ska det bli mycket intressant att se vad resultatet blir i det val som planeras i Grekland i vår. Jonas Sjöstedt nämner att opinionsmätningarna visar att nuvarande största regeringspartierna Pasok och Nea Demokratia har tappat stort och att de tre radikala vänsterpartierna gått starkt framåt och ser ut att kunna få uppåt 40 procent av rösterna tillsammans. Om det nu genomförs ett val (och inte istället en militärkupp) så ser det ut att kunna leda till en regering och ett parlament i Grekland som lär vara mycket mer motsträviga mot EU-bankirernas och deras köpta politikers krav.

Vår svenske finansminister Anders Borg är förresten antingen dumnaiv eller en lögnare när han idag säger att Grekland inte längre är ett hot mot Europas återhämtning. Han borde veta bättre med den information, kunskap och kontakter han har. Alltså gissar jag att det han säger är ren lögnpropaganda.

12 kommentarer:

 1. SÅ HÄR är det: Anders Borg är inte finansminister, som hans visitkort säger, utan propagandaminister med ansvar för statspropagandan på det ekonomiska området. Lena Ek är inte miljöminister utan propagandaminister med ansvar för miljörelaterad propaganda. Det var ju tidigare Andreas Carlgren som hade den positionen men de fick byta ut honom eftersom han olyckligtvis ALLTID ser ut som att han vet att han ljuger, oavsett vad han säger och oavsett om han de facto ljuger för tillfället. En sådan propagandaminister kan man ju inte ha så honom fick de smuggla ut bakvägen. Men det finns fler: Eskil Erlandssons ansvarsområde är exempelvis propaganda kring nedläggningen av det svenska jordbruket. Överkucku Reinfeldt är som bekant överstepropagandaminister och han är lite som Carlgrens raka motsats: han ser ut som att han talar sanning OAVSETT hur mycket han ljuger! Han är SJUKT skicklig!

  Så vad följer då av detta svammel? Jo: det är ingen mening att lyssna på vad politiker säger, allra minst ministrar, för det de säger saknar koppling till verkligheten. Om det ändå vore så väl att man kunde utgå ifrån att sanningen var precis det motsatta mot vad politikern säger så vore det väl gott och väl, men någon sådan koppling finns alltså inte heller. Det är tillochmed så illa att politikern SKULLE kunna tala sanning, om det var det som gagnade saken mest.

  Nej, Anders Borg är varken dum eller naiv men han ÄR propagandaminister!

  SvaraRadera
  Svar
  1. xakt så upplever jag saken oxå! det är bara lögner och svek. folket är till för staten och inte tvärtom som det borde vara.

   lagbas

   Radera
 2. 03:40 RE:
  Bra observationer & härlig kommentar!

  SvaraRadera
 3. Borg säger ju att Grekland numera är grekernas problem och att genom att rädda bankerna som Flute skriver så har man köpt övriga EU en tidsfrist. Så säger han inte rakt ut men lyssna en gång till på vad han säger. Det tycker jag är så ärlig en politiker kan vara i detta läget.

  SvaraRadera
 4. Helt rätt Anonym kl.11:34
  Det Borg säger tydligt (men inlindat):

  - Murarna mot övriga Europa är nu i princip på plats. Grekland kan inte längre skapa finansiellt kaos i Europa vid betalningsinställelse. Övriga Europa är nu redo för att grekland ställer in betalningarna.

  - Den grekiska tragedin kommer att fortsätta. Med eller utan stödpaket kommer grekland att vara kört för lång tid framöver. De kommer att få större problem är många riktigt inser, grekiska staten kommer att skälva i sina grundvalar. Ett tips är att inte boka semester till Grekland.

  SvaraRadera
 5. Bagdad Bob var en korgosse jämfört med ej valda tjänstemän inom eu-nomenklaturan.
  Det hela skulle vara skrattretande om ej vore för de fundamentalt allvarliga konsekvenser för europas befolkning som detta inkompetenta vanstyre har resulterat i.
  För att få slut på eländet hänger mycket på hur människorna i grekland kommer att reagera. Gissningsvis blir oroligeterna ohanterliga.
  Tanken infinner sig vilka möjligheter europas befolkning framöver kommer ha för att ställa bobenklaturan till svars för de beslut man tagit från det ögonblick att stod klart för alla, inclusive dom själva, att grunderna som gemenskapen vilar på ej är korrekt anpassade. I grekland kommer det ej att orsaka några problem, processen kommer att bli kort med de politiker som orsakat, speciellt, senaste åtstramningarna.
  nils

  SvaraRadera
 6. Bra inlägg Flute. Vi behöver lite perspektiv på den finanskris som vi är mitt uppe i och den energikris som väntar runt hörnet. Ingen talar idag om att Island som nation vägrade att betala de brittiska bankerna när landet ställde in sina betalningar. Och av din graf så var de baltiska länderna aldrig så illa ute som de efterföljande PIIGS länderna. Den ekonomiska aktiviteten (låneekonomin) i de baltiska länderna hade aldrig riktigt kommit igång efter Sovjets kollaps. En sagolik tur för dessa länder.
  Så länge vi har tillräckligt med olja och annan energi är det ingen ko på isen för EU (eller USA). Vissa länder kommer säkert att falla ifrån och bli satta under tvångsförvaltning. För EU:s stora länder gäller det bara att bygga "brandväggar" mot de länder som är illa ute p g a vårdslös utlåning av det omhuldade bankväsendet.
  Vi glömmer ofta bort de kopplingar som finns mellan finansbolagen på Wall Str, FED och de stora tyska, franska och brittiska bankerna. En ohelig allians där den som fritt kan skapa obegränsat med kapital överlever. Som sagt denna globala finanskris kommer att fortsätta ända tills den reala ekonomin gör sig påmind och börjar hacka i brist på råvaror i första hand olja och annan energi. När det gäller Borg som vet han säkert hur illa ställt det är både för Euron och för den svenska ekonomin och kronan. Det är lätt att glömma bort att Sverige som nation tillhör ett av de mest skuldsatta länderna i världen om man räknar inte bara statsskulden utan även hushållens och företagens skulder. Borg vet att risken är stor att dessa skulder förr eller senare hamnar i hans knä och slutligen på oss skattebetalare. Men varför oroa medborgarna?

  SvaraRadera
 7. Det är inte bara ministrar som ljuger. Även livsmedelsverket ljuger för att vi ska bli tjocka och sjuka och behöva köpa en massa mediciner och göda margarintillverkare. Det bästa är att göra precis tvärtemot vad någon expert säger. Det finns inte längre någon moral.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte experter som det är problemet på det är de som kallas experter av media som är de det är fel på.
   De som syslar med forskning brukar veta vad de pratar om men det de säger är knappt så enkelt som media behöver. Världen är ytterst komplex och det går åt helvete när man förenklar och fördummar för att inte befolkningen och politiker ska känna sig dumma.
   Det som behövs är ändring i samhället där det är helt naturligt att man inte vet allt och alltså frågar de som vet i stället för att känna sig dum som det politiskt korrekta är.

   Radera
 8. äntligen är det självklara självklart,
  1. man försätter ett land i enorm skuld som aldrig går att betala tillbaka
  2. man börjar ställa krav på landet så som att sälja statligt ägd mark och tillgångar
  3. man köper in sig med fin rabatt i tillgångarna
  4. man fortsätter att låna pengar till landet med landets 100 ton guld som säkerhet.
  5. man trycker upp marknadsräntorna vilket får landet att gå i konkurs
  wooopsfilllydooo!!!! så har man förvandlat skattebetalares pengar till 100 ton guld som man kan behålla själv.

  SvaraRadera
 9. En annan viktig drivkraft som inte nämnts är:
  De Baltiska staternas starka vilja att tillhöra Europa,
  så att man slipper ryssen.

  SvaraRadera
 10. Märkligt hur olika folk tolkar det som Borg säger. Jag kan omöjligt se det på annat sätt än det som kommentatorerna 11.34 och 11.45 kommer fram till: Grekland får klara sig själva nu när de inte kan stjälpa hela euron.
  Vill man ha kvar euron är det den enda rimliga vägen att gå.
  / Olof

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.