2012-04-02
Aleklett och Höök skriver replik till Noreng på SvD
Kjell Aleklett och Mikael Höök från forskningsgruppen Globala energisystem vid Uppsala universitet har nu fått in ett svar på Norengs debattartikel från i fredags. Alekletts och Hööks replik har fått den smått tautologiska titeln "Risk för oljebrist är ett reellt hot". Läs den!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Rubriksättare är ett roligt släkte.
SvaraRaderaHands up för tautologi !
"Denna sammanställning av över 500 vetenskapliga studier fann överväldigande bevis för en produktionstopp innan 2030 och att det fanns en signifikant risk att toppnivån nås innan 2020"
SvaraRaderaVad har jag missat? Jag har ju läst att IEA sagt att den nåddes 2006, jag har för mig att Kjell Aleklett pratat om 2008 (kan minnas fel där) och Cornu pratar om att vi är på platåfasen. Det är den informationen jag har spridit och att det gjort så Ekonomin ser ut som den gör i världen just nu. Och att när produktionen sjunker så kommer läget förvärras ännu mer. Något har jag uppenbarligen missar med tanke på vilken tidsrymd Kjell nu nämner. Upplys mig gärna. Och vad tror ni är inte alla problem med Ekonomin i USA och Europa en följd av att oljeproduktionen inte växer och att dom länder som haft sin ekonomi i oordning endast blivit dom som står först i ledet när skeppet börjat sjunka?
Korrekt analys av det ekonomiska läget där. PIIGS-länderna hör till de EU-länder som har högst andel importerad fossil energi i sin energibalans.
RaderaMycket förvirring beror på att man talar om olika kategorier flytande kolväten. Konventionell lättflytande olja peakade 2005 och sjunker nu stadigt. "All liquids" inkluderar naturgaskondensat, etanol, olja från oljesand, tung olja etc. och denna totalsiffra ligger på en platå på ca 89 Mfat/dag. Det är dock svårt att säga vad nettotillskottet blir för de senare kategorierna, eftersom en hel del energi/olja krävs för själva utvinningen. Hur länge kan ökningen i icke-konventionella kolväten kompensera för decline i konventionell olja? Får man inte fart på Iraks utvinning så är det stopp nu, det är vad jag tror. Annars kan vi kanske driva tillväxten några år till.
Tack för svaret jag :).
Radera