2012-05-22

Ansiktsbok

Facebooks börsintroduktion i fredags markerar som jag ser det den slutgiltiga excessen i aktiespekulation. Börsvärdet på drygt 100 miljarder dollar i fredags gjorde det till den största börsintroduktionen i USA:s historia.

Introduktionskursen var satt till 38 dollar och aktien steg som högst till 42 dollar i fredags, för att sluta dagen på 38,27. Igår föll dock Facebook-aktien som en sten redan i öppningen och slutade måndagen på 34,03 - en nedgång på hela 11 procent från i fredags! Detta trots att dagen präglades av stigande börs i USA, där börsindexet S&P 500 steg med 1,6 procent, Nasdaq-börsen med 1,5 procent, Google med 2,3 procent, Apple med 5,8 procent och Microsoft med 1,6 procent. Men marknaden gillade alltså inte Facebook, som totalt fallit med 19 procent sedan högsta kursen i fredags, vilket får anses som att aktiekursen faktiskt kraschat.

ZeroHedge tipsar om en bunt mycket "intressanta" siffror om Facebook.
Trenderna ser inte särskilt bra ut. Antalet nya användare ökar inte längre lika snabbt och inte heller antalet aktiva användare. Senaste kvartalet föll inkomsterna.

Värderingen får anses vara löjligt hög. Hur ska Facebook någonsin kunna uppnå ens en bråkdel av den avkastning som aktiekursen implicerar? Man har redan smått otroliga nästan en sjundedel av jordens befolkning som användare, vilket mycket optimistiskt räknat bara skulle kunna öka till högst det dubbla. Man har lovat att det kommer att vara gratis. Vad ska man tjäna pengar på? Reklam? Vem ska betala all denna ytterligare reklam? Tilläggstjänster? Vill användarna verkligen betala för dem och isåfall hur mycket (lite)? Jag vill i alla fall inte betala.

Det ser för övrigt ut som om det redan nästa vecka kommer att vara möjligt att blanka Facebook.

Ska tillägga att jag tycker mycket om Facebook som företeelse, men företagets värdering och affärsplaner verkar oerhört tveksamma.

5 kommentarer:

 1. Min 10-årige styvson konstaterade att jag gjort en "facebook" för ett halvår sedan; jag hade somnat i sängen med boken över ansiktet...
  /Mats L/ASPO Sverige

  SvaraRadera
 2. Säger inte värderingen en del om hur meningsfullt fejan är för användarna? Fejan värderas till cirka tio kronor per skalle väl, väldigt lite iaf, och hur många timmar hänger den genomsnittlige skallen på fejan på ett år? Nej, att hänga på fejan är verkligen inte mycket värt, inte i något avseende. Nej, att du "tycker mycket om Facebook som företeelse" ser inte så bra ut.

  SvaraRadera
 3. Facebook har ca 900 miljoner användare och värderas till ca 600 miljarder kronor idag. Det blir nästan 700 kr per användare. Olika användare värderas olika såklart, se ditt eget dagsaktuella värde som Facebookanvändare:

  https://goprivate.abine.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var värd $68 trots att jag aldrig är där.

   Radera
 4. Jag kom på att fejans värde är mindre än det senaste socialbidraget till bankerna som har lånat ut till Grekland.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.