2012-11-06

Två politiker och en tomte

Idag var det en intressant riksdagsdebatt med anledning av en interpellation från Jonas Sjöstedt (V) till finansminister Anders Borg (M). Frågan löd "Avser finansministern att vidta några åtgärder för att förbereda Sverige för ett eventuellt sammanbrott av euron?"

Lyssna på interpellationsdebatten på Riksdagens hemsida. I debatten deltog förutom de två skarpa och kunniga politikerna Anders Borg och Jonas Sjöstedt även tomten Carl B Hamilton (FP). Lyssna själva och avgör vem som säger vettiga saker och vem som inte gör det.

Idag var det även en stor strejk och demonstrationer i Grekland, med anledning av att parlamentet imorgon ska rösta om sparpaket. Ett sparpaket som är ett villkor för nästa låneutbetalning från trojkan.

Apropå Grekland hade Aftonbladet igår en intressant ledare om Grekland, som berättar om en sak jag skrivit lite om nyligen, nämligen hur nazisterna i Gyllene Gryning (χρυσή αυγή) infiltrerar samhället.
Det är i det här desperata läget nazisterna i Gyllene Gryning tågar in på gator och torg. När alla andra har svikit är det bara fascisterna kvar. De delar ut mat - men bara till greker. De ordnar en arbetsförmedling - men bara för grekerna.
[...]
Deras arbetsförmedling innebär att de åker ut till företag och pekar ut invandrare, sedan "övertalar" de arbetsgivarna att i stället anställa greker.

Deras säkerhetsarbete går ut på att de helt enkelt slår sönder migranter och människor som kan misstänkas vara homosexuella, vänstersympatisörer eller av judisk härkomst. De infiltrerar polisen, i the Guardian vittnar flera om polisens stöd för nazisterna.
I SvD idag finns en recension av tre nyutkomna böcker om euron och skuldkrisen. Det gäller "Det skulle bli så bra. Euron och hotet mot demokratin" av Björn Elmbrant, "Eurokrisen" av Stefan de Vylder och "Kris. Texter om den europeiska krisen" av fyra författare från Portugal, Grekland, Spanien och Italien. Recensenten anser att de Vylders bok definitivt är den mest läsvärda.
Med nationalekonomisk logik förklarar han varför Grekland aldrig borde ha fått något räddningspaket överhuvudtaget och varför EU:s finanspakt är "något av det allra dummaste EU:s ledare har tänkt ut".
Läsvärd idag är också Andreas Cervenkas krönika om Godzilla-bankerna "Too-big-to-be-snäll".
En paradoxal effekt av finanskrisen är att de största bankerna bara blivit ännu större och risken i systemet därmed ännu mer koncentrerad.
[...]
Bankerna är alltså inte bara too-big-to-fail utan även too-big-to-manage.
Till sist noterar jag att Björn Forsberg har startat en blogg med namnet "I gränslandet". Han är författare till de utmärkta böckerna "Tillväxtens sista dagar" och "Omställningens tid" (recension av den senare kommer snart här på bloggen). Idag har han skrivit om "Europa Blues" och kopplingar mellan oljan och skuldkrisen.

8 kommentarer:

 1. Hej Flute

  Du skriver om mycket intressanta saker, och utan att ge dig in i detta med egna åsikter som kan äventyra trovärdighet.

  Obekväma sanningar är mycket viktigt att de förs upp till ytan utan fördömmanden.

  Att Grekland förändras är bara det första landet offret på en väg som man beslutat om i rum utan fönster och insyn.

  Vi kommer att få se mer av det här men tydligen har den Spanska regeringen fattat vad som pågår och vill däreför inte få nya pengar av EU.

  Vi lever nu i en tid av stora förändringar, och där det som igår var en sanning kommer i morgon att visa sig varit en lögn.

  Orglasse

  SvaraRadera
 2. Hej Flute

  Jag älskar Carl B Hamilton, ja du läste rätt, varja gång jag lyssnat på honom känner jag mig så klok och insiktsfull.

  MVH/Lars

  SvaraRadera
 3. Å fy fan vad ledsamt att se en sån jävla...ja, tomte, som Hamilton. Lika nödvändig i debatten som ett reklamavbrott i en Hitchcockfilm.

  Borg och Sjöstedt är båda för smarta för att vara politiker, de är nog medvetna om svagheter i sina egna partiers politik men ännu lojala, får se hur länge till. (Lite som Palme, såg precis Palmefilmen och han borde nog dragit sig ur lite tidigare, fan vad han led av att försvara sitt partis mer stolliga personer och göranden.)

  SvaraRadera
 4. Hamilton är enbart pinsam numera, han har doktorerat på nåt i tidernas begynnelse, men han har absolut noll koll på verkligheten. Man ser till att ha en extrastor skämskudde i närheten varenda gång han öppnar munnen.

  SvaraRadera
 5. God dag
  Om 2 företag konkurerar och det ena företaget har 4 gånger högre lön vad händer då?
  Det vet Sverige och eu politiker dom är inga idioter det är därför politikerna håller på med att sänka eu det är en medveten politik för att lågavlönade löner måste sänkas kraftigt. Det ända som kan stoppa den utväcklingen är en stark ledare och murar mot dom fattiga länderna. Det kommer snart och det är vad alla som inte vill ha en sådan utväklig måste jobba för. Hjälp till att rädda eu från deras politiker.
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 6. God Kväll
  Hamiltons inflytande över svensk politik är naturligtvis inte större än en cirkusclowns. Därför kan man gott kosta på sig ett skratt över denna tragikomiska figur.

  SvaraRadera
 7. Tack Flute för detta inlägg och tips! Jag måste säga att jag blev väldigt förvånad av vänsterpartistens skärpa. Han fullständigt förgör ju Borg och Hamilton i den här debatten. Jag har aldrig ens övervägt att röst på vänsterpartiet men om nu denna debatt skulle vara representativ så kanske man borde ge dem en chans.

  Borg anklagar Sjöstedt gång på gång för att vara svart-vit, när det uppenbarligen är han själv som är svart-vit i sitt tänkande. Euron är naturligtvis inte ensam orsak till krisen, men den hjälper sannerligen inte.

  Och Hamilton... herregud. Jag saknar ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Jonas Sjöstedt är skärpt, det har jag sett långt innan han blev partiordförande. Debatten är definitivt representativ för Sjöstedt.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.