2013-02-12

Krympande oljeexport

Martin Saar tipsade om en läsvärd artikel på CrudeOilPeak.Info om den globala oljeexporten. Sedan 2005/2006 (troligen peak oil exports) har den totala mängden tillgänglig exportolja i världen sjunkit med omkring 5 procent. För något år sedan såg det ännu sämre ut, men de senaste 1½ åren har exportoljan ökat något. Artikeln tar även en titt på importen och man ser hur de asiatiska länderna kapar åt sig allt mer av oljan.
Titta på originalartikeln för mer detaljerade diagram.

7 kommentarer:

 1. Man gör allt idag för att hålla igång systemet men det är oundvikligt på väg mot krasch.

  Propagandan i USA om deras olje och gas produktion är så löjlig att den inte ens ska bemötas.

  Priset på olja som idag är Brent 118 och WTI 97
  är på nivåer där väst världens industri sakta försvinner.

  Baltic Dry index som visar på sjöfartens ekonomiska situation har gått från urusel till katastrof. Snart kommer de stora konkurserna inom rederi näringen. Det är för dyrt med bunker olja och för lite gods på fartygen.

  Bensin och diesel priserna i Europa och USA gör att folk kör mindre och därmed blir det också färre turer till de stora affärerna i centren utanför städerna. Färre jobb.

  När man kör mindre blir det färre mil på bilarna som då håller längre. Minskad bilförsäljning. Minskad åtgång av bildäck osv.

  Vad vi nu har framför oss är en ekonomisk katastrof som blir mångdubbelt värre än krisen 2008 - 2009 för nu är räntevapnet inte tillgängligt - detta då räntan redan är nästan noll för bankerna. Det går inte att stimulera ekonomin med billiga lån om då inte bankerna ska sänka sin vinstnivå.

  Är det någon som tror att banker tar ett ansvar?

  2013 blir ett spännande år

  SvaraRadera
 2. Hur Är din syn på den sk. Shaleoil? Vissa anser att detta Kommer att flytta peeken många år framåt. Speciellt om fler länder drar igång shaleutvinning.
  Tore

  SvaraRadera
 3. Shaleoil är inget att räkna med

  SvaraRadera
 4. Det lustiga är att IEA sätter stort hopp till shaleoil och menar att USA´s oljeimport kommer att upphöra och landet istället blir exportör.
  Frågan är hur man kommer fram till detta?
  Tore

  SvaraRadera
 5. Shaleoil eller tightoil, som Kjell Aleklett föredrar att kalla företelsen, är en börshype av oanade mått. Och utvinningen från Bakken och flera andra söderborrade områden har redan visat på minskad produktion. Aleklett kommer att redovisa läget för tight oil på ett seminarium i anslutning till ASPO Sveriges årsmöte den 3:e mars.
  http://www.asposverige.se/2013/02/kallelse-till-arsmote-den-3-mars-2013/

  Annars vill jag ge Anonym en eloge för en mkt bra beskrivning av det ekonomiska läget!

  SvaraRadera
 6. Är då EIA en samling oupplysta individer som svävar i det blå?
  Jag menar, det här med shale har blivit ett nationellt intresse på högsta nivå vad Jag kan läsa. Jag tar inte ställning med det Jag vet nu som grund men av rent intresse vill Jag veta mer om vad som egentligen pågår.
  Tore

  SvaraRadera
 7. Frågan är om man inte drar fel slutsatser angåeende "peak export". Det kan ju lika gärna vara "peak import". I Sverige har tex bensinförbrukningen hos nyreggade bilar minskat med 15% sedan 2005 och det kommer ju sakta att slå igenom i bränslekonsumtionen (utan att ändra körmönster eller ekonomi i övrigt).
  Vidare ökar ju trx kolkraft och gaskraft kraftigt i Kina och USA vilket minskar oljeförbrukning för elproduktion. I resten av världen så är olja mycket viktigare för elproduktion än i Sverige.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.