2013-02-11

Italien går mot kontrollsamhället

Läsaren G C tipsade mig om att Italien har infört något som kallas "Il Redditometro", alltså "Inkomstmätaren". De deklarerade inkomsterna ska sedan matchas mot förväntade utgifter för hushållet. Stämmer det för illa blir det närmare kontroll. Man har delat in hushållen i elva typer (ensamstående, enbarnsfamilj o.s.v.) och fem geografiska områden. Totalt alltså 55 olika genomsnittliga utgiftstyper.

Myndigheterna ska även kunna samköra en mängd information från bland annat fastighetsregister, bilregister och till och med bankerna för att se hur stora utgifter och inkomster ett hushåll har.

Självklart har "Inkomstmätaren" kritiserats från många håll för att vara ett alltför allvarligt intrång i människors personliga integritet. Det talas även om att den bryter mot konstitutionen. Skattemyndigheterna har fullt upp med att förklara sig och försöka tona ner saken.

Hursomhelst en skrämmande utveckling. Visst bör man försöka komma åt skattefusk, men ett kontrollsamhälle är inte heller bra. Det jag sett av italienska myndigheter skulle (om jag hade bott i Italien) inte heller ge mig särskilt mycket förtroende att låta dem få alltför mycket information om mig.

"Fratello grande vi guarda" - "Storebror ser er"

"Il Redditometro" föreslogs från början av Berlusconis regering 2010 och idén har tagits över av Montis regering. Det är nu val i Italien om två veckor, så Berlusconi försöker i valdebatten att distansera sig från "Inkomstmätaren" och säger att den blivit något annat än vad han tänkt sig.

I valdebatten försöker Berlusconi även använda skandalen runt Banca Monte dei Paschi di Siena, som jag nämnde nyligen. Det börjar se jämnt ut i opinionsmätningarna - kommer vi att få se "Burlesconi" återvända till makten i Italien? Jag tror inte finansmarknaderna skulle gilla det!

1 kommentar:

  1. Sådan kontroll gör man redan i Sverige. Ungefär 80% dras här i skatt - vi är mer livegna än Ivar Lo Johanssons statare.

    Framför allt är det nog konkurrenterna inom media som inte gillar om B. kommer tillbaka som premiärminister. Det finns så många otäckingar de skulle kunna skrivit negativt om men inte gör det så att om media endast skriver negativt om en företeelse är det dags att fundera. Inte ens Berlusconi är så ond som han utmålats.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.