2013-02-14

Det värsta testet kommer nu

ECB-chefen Mario Draghi 22 januari 2013:
"De mörkaste molnen över euroområdet har avlägsnat sig."

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble december 2012:
"Jag tror att det värsta är över"
"Det finns flera ljus vid horisonten"

Verkligheten 14 februari 2013:
BNP föll mer än väntat i eurozonen som helhet under fjärde kvartalet 2012 och eftersom det var andra kvartalet i rad så är nu eurozonen officiellt i recession. Eurozonens BNP föll med 0,6 procent jämfört med kvartalet innan, vilket var mer än väntade 0,4 procent. Jämfört med samma kvartal 2011 föll BNP med 0,9 procent, mer än väntade 0,7 procent.

Värst var väl att även de stora euroländerna Tyskland och Frankrike drabbades av större BNP-fall än väntat, 0,6 respektive 0,3 procent jämfört med kvartalet innan. De flesta bedömare räknar emellertid med att det nu inte blir två kvartal i rad med sjunkande BNP för Tyskland, utan att ekonomin ska repa sig innevarande kvartal. Kanske Tyskland håller ut, men det ser inte bra ut för eurozonen som helhet. Dock var exporten en av de bitar av BNP som drabbades hårdast i Tyskland, vilket inte är bra för den exportberoende tyska ekonomin.

För Frankrike reviderades dessutom första och andra kvartalet 2012 ner till en krympning på 0,1 procent var, så landet var alltså i en svag recession då.

Även för Italien gick det sämre än väntat - 0,9 procents krympning jämfört med kvartalet innan och en nedgång på 2,7 procent jämfört med samma kvartal 2011. Italiens ekonomi har nu krympt sex kvartal i rad, vilket ger en längre recession än 2008-2009, om än inte lika stark. Inför valet 24-25 februari lovar alla de tre huvudkonkurrenterna skattesänkningar för att försöka sparka igång Italiens ekonomi.

Den största krympningen noterades från Portugal med minus 1,8 procent. Spaniens BNP krympte 0,7 procent.

I eurozonen var det endast Estlands och Slovakiens ekonomier som växte. Vi har ännu inte fått siffror för Irland, Grekland, Luxemburg, Malta och Slovenien, men dessa länder är små.

Det är nu det verkliga testet för eurozonen och dess räddningsinsatser kommer. Tidigare har det åtminstone funnits tillväxt i eurozonens starka länder och räddningarna av Grekland, Irland och Portugal har kunnat genomföras, men hur ska det gå när även Tysklands och Frankrikes ekonomi börjar hacka? Orkar de då hjälpa skuldkrisdrabbade länder? Dessutom blir det väl förr eller senare tvunget med något slags räddning av Spanien. Jag tror att Draghi och Schäuble har varit alldeles för snabba med att blåsa faran över.

Tittar vi utanför eurozonen så krympte Storbritanniens BNP med 0,3 procent sista kvartalet 2012, och nu börjar oron för fortsatt nedgång och recession.

Ser vi längre bort, så sjönk Japans bruttonationalprodukt med 0,1 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal och 0,4 procent i beräknad årstakt. Eftersom BNP tredje kvartalet sjönk med 1,0 procent är alltså nu även Japan officiellt i recession. Det blir nog svårt för Abes regering att få till den inflation de önskar sig.

12 kommentarer:

 1. Ett lands överskott är ett annat lands underskott, i det långa loppet är det ohållbart.

  SvaraRadera
 2. Man kan väl alltid trycka mer pengar? Mest pengar vinner! ;)

  SvaraRadera
 3. fool me once shame on you fool me twice shame on me

  Hur länge ska vi låta dårarna hållas !!!???

  8 st "vise" män...utvalda av Barroso

  Är det inte enklast att erkänna att vi vill lida ? Är det verkligen någon som tror på teatern ?

  SvaraRadera
 4. Om nu all makt utgår från folket genom politiken, och som nu som EU har blivit, ett politikerprojekt som folket inte vill ha, vad händer då när demokratin kommer ifatt, med den arbetslösheten som södra europa har, inte behöver man en einstein för att förstå, vad komma kan.

  SvaraRadera
 5. Hej på er ni alla kloka som läser dessa mycket mer intressanta bloggar där uppgifter finns som saknas i de styrda censurerade allmänna media vi har i detta land.

  Ni är ett fåtal kloka skribenter och läsare. Ni vet vart det är på väg. Ni ser den nedåtgående kurvan som nu pågår. Slippery sloop säger man i västerlandet.

  Vad kommer efter det här då? Jo själva kollapsen där det vi har vant oss med bara försvinner. Om detta behövs skrivas långa artiklar - men samhället som ni känner det försvinner i fem olika faser. Läs Club Orlov där det förklaras bra för er om inte Flute själv vill göra det.

  Sista fasen blir nedsläckning. Man stänger ner alla former av information så fårskallarna skall hålla sig lugna. Även transporter och sådant försvinner hela samhället blir tyst. Det är då kriget kommer.

  Gerald Celente skriver och säger att när politiken och politikerna börjar sitta löst själva då tar de sina folk ut i KRIG. Det låter väl bra med ett Svenskt försvar som klarar att försvara STOCKHOLM en vecka.

  Resten av landet kan plundras av de med mest muskler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att ha någon som helst kunskap om försvar eller försvarspolitik så tycker jag att för 42 miljarder på årsbasis låter som rätt så mycket pengar det också, nog skulle vi väl kunna få ett starkt försvar även för den summan, används pengarna på bästa sätt.

   Radera
  2. Nerstängningen av information har väl pågått rätt länge ? Har ersatts av lögner och propaganda
   Krigandet är också redan i full gång, mellanöstern och afrika, där det finns nåt att plundra.
   Sverige kan klara sig på att det inte finns nåt värt att plundra i ett just-in-time-samhälle utan olja. En massa oanvändbara fordon, iphones som håller nåt år, folk har varken guld eller pengar hemma, osv
   Kanske kan vara värt ha kontroll över våra vattenkraftverk ?

   Radera
  3. Jag tror inte det är nån slump att det europeiska land med sundast ekonomi och samhälle är det enda landet i europa med fungerande demokrati - Schweiz.

   Fast frågan är vart man skall dra. Europa får allt mer knasreligösa muslimer (1/3 av muslimerna i england vill införa shairalagar som exempel) och i USA återfinns som motpol de knasigaste kristna som världen någonsin skådat.

   Kombinerar man det med att USA och Europas ekonomier och samhällen är på väg att krasha ekonomiskt kommer det inte bli grannt. De nya öst- och väst-Rom som vittrar sönder måste te sig likt hur det såg ut för en 1700 år sen.

   Radera
 6. Det är bra för biosfären att BNP minskar. Det är lätt att glömma i all "eländesrapportering". För våra barn och barnbarn är en ekonomisk kollaps det bästa som kan hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krig brukar vara sådär för miljön men Mp kanske kan lägga in en motion om miljövänlige CO2-kompenserade bomber?

   Radera
 7. Man kan väl alltid trycka mer pengar? Mest pengar vinner! ;) tackar jag för!

  SvaraRadera
 8. The European Union & Soviet Union similarities - 2013
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-KIc7jLx8RA#!

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.