2013-04-04

Desperat Nordkorea

Retoriken och den militära uppladdningen hettar till runt Nordkorea. USA stärker sin militära närvaro i västra Stilla havet, bland annat på Guam. Nordkorea talar om en "explosion" de närmsta dagarna, men retoriken motsvaras inte av några synliga militära förberedelser. Därför är det fortfarande ganska lugnt i grannlandet Sydkorea, som är vana vid en stökig oberäknelig granne i norr. Talet om en attack mot USA verkar ännu mer orimligt givet Nordkoreas högst begränsade kapacitet.

Som jag skrivit förut så har Nordkorea visserligen utfört några provsprängningar av kärnladdningar och provskjutit stora missiler, men de har ännu inget användbart kärnvapensystem. Vad de möjligtvis skulle kunna göra är att utföra en självmordsattack med en kärnladdning på en ubåt. Apropå det rapporterar Sydkoreas militär att de tappat kontakten med två nordkoreanska ubåtar.

Det är dock högst tveksamt om Nordkorea skulle gå så långt som till verklig militär attack, då de isåfall troligen skulle få se sin militära kapacitet fullständigt utplånad inom några timmar och se fram emot en kollaps av sitt totalitära system. USA har placerat B2-bombare, F22-flygplan samt B52-bombare i Sydkorea och utfört övningar. För att förekomma eventuella missiler från Nordkorea har USA även flyttat en radarplattform med kapacitet att följa ballistiska missiler närmare Koreahalvön.

Men varför är Nordkoreas ledning så desperata just nu att de tar till militär retorik i högt tonläge? Det kan bero på en allvarlig bristsituation i landet. Nordkorea saknar nämligen gödsel inför vårbruket i år. Fram till 2007 gav Sydkorea varje år 300 000 ton konstgödsel till grannen i norr, men gör inte längre det. Nordkorea har hittills klarat sig på de lager som fanns kvar samt hjälp från Kina, men nu har de inget gödsel kvar och situationen vad gäller Nordkoreas livsmedelsförsörjning kan bli desperat i år.

Det diplomatiska förhållandet mellan Nordkorea och Kina är nu också i bottenläge, då Kina verkar ha tröttnat på dem. Detta kan också vara en delförklaring till att Nordkoreas ledarskap nu är så desperat. Nordkorea är nämligen beroende av viss handel med Kina för att klara sin försörjning.

Så ser vi nu slutet på Nordkorea? Är landet på väg att kollapsa? Nej, det verkar ännu inte så, även om läget är allvarligt. Men det är definitivt värt att följa, då en kollaps av Nordkorea skulle ha en enorm inverkan på Sydkorea. Om Nordkoreas ledarskap börjar inse att deras läge är kört kan de också bli alltmer desperata och göra alltmer vansinniga saker.

14 kommentarer:

 1. Ett bevis på att det är mer retorik än färdiga planer vad gäller missiler mot USA är Nordkoreas egna bilder på missilbanor.

  SvaraRadera
 2. Det som faktiskt gör USA oroliga är möjligheten att NK detonerar ett kärnvapen på hög höjd över USA. EMP'n skulle isf kunna göra en hel del skada på amerikanska kommunikations- och kraftnät.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappas något som gör USA oroliga. Nordkorea saknar tekniken för att kunna göra det. De har missiler, ja. De har sprängt några kärnladdningar, ja. Men de har inte lyckats sätta ihop dem med ett kontrollsystem som gör att de kan skickas till USA.

   Radera
  2. Dessutom är de kärnladdningar som Nordkorea hittills har sprängt inte tillnärmelsevis i den storleksordning som skulle behövas.

   Radera
 3. En teori kan ju vara att ledarna i Nordkorea skräms av utvecklingen i arabländerna. USA verkar ju vara rätt så inblandade i vad som sker där. Lägg därtill att dom räknas till "ondskans axelmakter". Detta kan ju göra att De vill förekomma och visa sig starkare än dom är. Dom påminner om min katt som skjuter rygg och får tjock svans när en hund kommer för nära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan möjlighet är ju att Juche-ledarna vill åstadkomma något slags herostratisk ryktbarhet genom att avsluta sin tid vid makten genom att med berått mod kasta sig in i bödelns USA:s armar.

   Radera
 4. Något som slår mig när jag läser tidningsrapporteringen är hur tvärsäkert folk uttalar sig, experter såväl som mannen på gatan.
  Det är sant (och lättbedömt; antagligen är det därför många svarar på den frågan istället) att det inte vore rationellt av Nordkorea att inleda eller eskalera en militär konflikt med USA och Sydkorea. Men är det samma sak som att säga sig veta nästan säkert att de kommer att bete sig förnuftigt? Verkligen inte.
  I själva verket är Nordkorea, såvitt man kan bedöma, både intellektuellt isolerat och genomsyrat av exceptionellt känslostark och verklighetsfrämmande propaganda. Befolkningen svälter. Diktatorn är ny, ung och oerfaren. Resurser sinar (tex konstgödsel). Det känns verkligen inte som omständigheter som garanterar sansade rationella långsiktiga beslut...
  Dessutom vet vi nästan ingenting om maktspelet bakom rubrikerna. Tror delar av militärledningen att unge Kim är gudomlig? Kan man tjafsa emot på interna möten sålänge ingen utomstående hör, eller är propagandan internaliserad? Vilka är de reella makthavarna, och hur tänker de? Vi vet helt enkelt inte.
  Vad kommer Nordkorea faktiskt att göra? Inte en susning.

  SvaraRadera
 5. Bra grävt om konstgödslet. En intressant aspekt på konflikten.

  SvaraRadera
 6. Men varför i hela världen köper Flute den här storyn om Nordkoreansk aggression ?
  Har det nånsin varit mer uppenbart att USA håller på med nåt aggressivt fuffens ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja samma tanke slog mig, en avledare. Vad har jenkarna på gång nu, mera dollar till försvaret? Tror inte det, det är nog något annat.

   Radera
  2. Lite kött på benen här:
   http://www.counterpunch.org/2013/04/05/missed-opportunities-in-north-korea/

   Radera
 7. Intressant med kogödeln tycker ngn men fundera lite på vad NK lyckats med under år av isolering. Kronan på verket kanske är deras lyckade uppskjutning av en satellit. Så kogödsel kanske inte är deras största problem.(ev en västlig planterad nyhet)Om man av ngn anledning kan tänka objektivt så finner man att USA och SK för närvarande tränar hur man bäst prickar NK med undergångsvapen. Om Norge gjorde det mot oss så skulle iallafall jag skita i byxorna. Att sedan USA vägrat att skriva på ett fredsavtal förstör väll de flestas världsbild om det elaka landet NK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isoleringen är som i fallet med så många andra kommunistregimer vara huvudsakligen självpåtagen. Vad har man lyckats med i Nordkorea? http://www.expressen.se/nyheter/bilderna-nordkorea-ville-stoppa/

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.