2013-04-09

Nordkorea: misstag är största risken

Som jag skrev nyligen så framstår tonen från Nordkoreas ledning som alltmer desperat. Idag har Kim Jong Un låtit mer hotfull än tidigare då han varnat utlänningar i Sydkorea. Ett missiltest är också planerat till imorgon onsdag.

Den upptrappade situationen ökar risken för att någon av sidorna begår ett misstag som snabbt kan eskalera till krig. Ett nordkoreanskt fartyg som uppträder alltför hotfullt skulle exempelvis kunna beskjutas av sydkoreanerna.

En intressant fråga är varför Nordkorea och dess unge ledare Kim Jong Un uppträder så hotfullt och desperat just nu. Eftersom nordkoreansk inrikespolitik är höljd i dunkel och eventuella maktkamper och intriger fullständigt hemliga vet vi inget. Pågår en maktkamp mellan olika fraktioner inom Nordkoreas elit och måste Kim Jong Un därför bevisa sin styrka? Jag spekulerade förut i att bristen på konstgödsel kan vara en stressfaktor för det nordkoreanska styret. Eller finns det någon annan svaghet i det nordkoreanska samhället just nu som inte syns för omvärlden?

Frågan är också hur långt Nordkorea kan trappa upp hoten ytterligare. Jag noterar att Nordkorea har sagt upp vapenstilleståndet (något fredsavtal nåddes aldrig efter Koreakriget, utan bara ett stillestånd). De har stängt ner samarbetszonen Kaesong. De planerar ett missiltest. De varnar utlänningar. Dock syns vad jag förstår ännu inga trupprörelser som skulle kunna tolkas som krigsförberedelser.

Kan Nordkorea trappa upp hotbilden ytterligare utan att Sydkorea och USA säger stopp på något mer handgripligt vis? Kommer de istället att backa? Hur kommer Kina att agera? Om Kina skulle tröttna och exempelvis stänga gränsen och handeln skulle det kunna få Nordkorea att antingen bli ännu mer desperata eller få dem att backa. Vi ska inte heller glömma att Kina nyligen har fått nya styrande som kanske kan ändra linjen gentemot Nordkorea.

8 kommentarer:

 1. Enligt Marc Faber vet alla i Asien att Nordkorea bråkar på order av Kina. Anledningen är enligt Faber att Kina vill testa omvärldens reaktioner, eftersom de själva planerar att göra något liknande om några år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mkt intressant. Har du någon länk till artikel/intervju med Faber där han pratar om detta?

   Radera
  2. Klockrent, det har jag själv trott hela tiden. Nu får Kina intressant information om Sydkoreas, Japans och USAs reaktioner och kapacitet.

   Radera
  3. Intressant. Har tänkt i samma banor, men slagit det ur hågen för det verkar alltför konspirationsteoretiskt. Mot bakgrund av Kinas skrammel med Japan över Senkaku-öarna, kan man ju fundera över om man funnit direktkonfrontation som en alltför farlig strategi. Stormakterna ägnade sig ju t ex åt proxy-wars under kalla kriget, eftersom en direktkonfrontation hade varit förödande. Här skulle man kunna utnyttja DPRK för att skicka signaler.
   Det som talar emot detta är väl att DPRK främst sökt konfrontation med USA och inte med Japan.

   Radera
 2. http://marcfaberchannel.blogspot.se/2013/04/marc-faber-china-is-using-north-korea.html

  SvaraRadera
 3. Det är USA som inte vill skriva på en fredsavtal. Det är USA som provocerar. De har haft krigsövningar sedan 1 mars(övning 2 pågår nu). De har använt B2 bombare för att väcka koreanernas ryggmärgsreaktioner för vad detta gjorde för dem under kriget. De har övat bombningar med stealthplan som kan ta kärnvapen. Det är USA som infört atombomber på halvön trots NKs protester. Det enda landet som har fått FN sanktioner för uppskjutning av en satellit är NK. Och detta för att amatörer påstår att bärraketen skulle vara en långdistanraket. Detta är dock helt motbevisat av experter. Och detta borde ju USA veta då de skickat upp flest satelliter. De som tror på kogödsel teorin kan jag bara dystert beklaga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som vi får ge upp på Flute när det gäller Nordkorea, förmedlar bara usa-propaganda helt okritiskt.
   Skulle väl aldrig läsa detta:
   http://www.counterpunch.org/2013/04/10/north-koreas-justifiable-anger/

   Radera
 4. Det är ett enormt flexande av muskler över HELA världen, även vi är "ombedda" att reagera.
  Vart tar det vägen tror du FLUTE? Ni andra?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.