2013-04-24

Under tiden monterar Ungern ner sin demokrati

Medan världens medieögon fokuserar på EU-länder med ekonomiska problem, eller Italiens oförmåga att få ihop en regering, så fortsätter Ungern att montera ner sin demokrati. EU-parlamentet och EU-kommissionen kommer visserligen med lama protester då och då, men än så länge har de inte gjort verklighet av de återkommande hoten om sanktioner mot Ungern. Därför fortsätter Viktor Orbán och hans parti Fidesz att driva igenom lagar av högst tveksamt slag, vilket de kan göra eftersom partiet har över två tredjedels majoritet i parlamentet.

Jag en del om Ungern i början av 2012 och slutet av 2011 i samband med deras första ändringar av konstitutionen.

Den senaste omgången ändringar av grundlagen - den fjärde omgången på 15 månader - innehåller bland annat förbud mot politisk reklam i privata teve- och radiokanaler (alltså bara tillåtet i de statliga kanalerna) vilket fått EU att åter hota med sanktioner. Ett intressant inslag i den nya lagen är att regeringen får rätt att ta ut eventuella böter som åläggs landet från EU för brott mot EU:s lagar som en direkt skatt från medborgarna.

Förbudet mot politisk reklam i annat än statliga medier är förstås en förberedelse inför det parlamentsval som enligt planen ska hållas 2014 - allt för att Fidesz ska kunna behålla makten.

Vissa anser att Ungern nu har passerat gränsen för att inte längre vara en demokrati då de även antagit en lag som inskränker konstitutionsdomstolens möjligheter att motsätta sig nya lagar.

26 kommentarer:

 1. Har inte följt Ungern, men med över 50% av rösterna så har ju Fidesz sitt folks stöd. Det är ju mer än man kan säga om EU.

  Jag tycker inte att det du skriver eller de sidor du länkar till är så uttömmande eller objektiva att man kan dra slutsatsen att Ungerns demokrati nedmonteras.

  Att man t.ex. inte låter privata TV-kanaler sända politisk reklam kan ju likaväl tolkas som att de är måna om att alla politiska parter har samma möjlighet att göra reklam för sina budskap - att man inte skall kunna köpa till sig politisk makt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara instämma, flute agerar nyttig idiot åt EU här.

   Radera
  2. Från wikipedia:
   "SVT:s styrelseordförande utses av Sveriges regering, något som ibland kritiseras. Även övriga styrelsemedlemmar utses indirekt av regeringen genom Förvaltningsstiftelsen för SVT, SR och UR."

   Även övriga riksdagspartier är representerade i Förvaltningsstiftelsen i enlighet med partiets mandat i Riksdagen.
   På den tiden då jag såg på SvT, såg jag aldrig något reportage om partier utanför parlamentet om de inte beskrevs som (och i vissa fall var) extrema. Det tyder på att SvT användes för att befästa de etablerade partiernas väljarstöd. Jag kan inte föreställa mig att en regeringskontrollerad TV-station någonsin skulle kunna ge alla partier samma möjligheter att vinna röster.

   Radera
  3. Du hr helt rätt. I förra valet så censurerade tex tv4 Sd:s reklam. Att helt förbjuda reklam är mer demokratiskt än att tillåta att vissa partier har tillgång till den kanalen. När det gäller författningsdomstolen så ska man ha i åtanke att Sverige inte ens har en sådan.
   Så även om Ungern nu blir lite mindre demokratiskt än förut, så går man från en mycket högre nivå än Sverige.
   När man har avskaffat författningsdomstolen och bara tillåter media att utrycka en åsikt så är man nere på samma nivå som Sverige, och då kan det vara läge att skriva sådana här inlägg.

   Radera
  4. Var det regeringen som bestämde att tv 4 inte fick sända Sd's reklam? Nej just det. Det är en enorm skillnad på att i lag förbjuda politisk reklam, och att låta ett privat företag själv bestämma vad som ska visas på deras tv-kanal. Antar att du vill att staten skulle tvinga tv 4 att visa reklamen?

   För bara några år sen låg Ungern på samma nivå som Sverige i reportrar utan gränsers pressfrihetsindex men sedan dess har det gått utför. Du kan titta på nästan vilket index som helst som "mäter" olika aspekter av demokratin för att inse att nedmonteringen har gått mycket längre i Ungern än i Sverige.

   Radera
 2. Att notera är att Sverige inte ens har en konstitutionsdomstol.

  SvaraRadera
 3. Jag måste hålla med "Anonym" om att lagen om att politiska partier är styrda till den statliga radio och tv-kanalerna för sin valpropaganda ej kan i sig hota demokratin. Jag är då mera nyfiken på Ungerns regerings planer på att koppla bort centralbanken från BIS och IMS inflytande. Detta var ett modigt beslut som man inte kan se som ett hot mot demokratin utan mera ett hot mot BIS och IMF's makt över våra länder som i hög grad är en faktor som ligger bakom vår nerrustning av välfärden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med helt och hållet. Och det är väl också en av de saker de fått skarpast kritik ifrån bankokratins EU för. Därför är det väldigt intressant, för vad ex. statlig skuldfri valuta kan göra mot IMF och BIS förstår alla insatta.

   Radera
 4. Den sista artikeln som länkas menar ju på att enda rätta vägen för Ungern är att välja EU:s form av demokrati. EU och dess demokratiutövande har ju fått viss kritik på den här bloggen tidigare och känns kanske inte som en förebild i sammanhanget. Så vilken definition av demokrati menar du att Ungern monterar ner Flute?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du skrev precis vad jag tänkte...
   Vad är demokrati?
   Förr var alla politiker socialister...
   Nu skall alla vara demokrater, men jag tycker allt att allt ser ut som förr ändå....

   Radera
  2. Vad skrev du när regeringen ändrade grundlagen utan någon folklig debatt. Sverige är enligt den nya grundlagen inte en svensk kultur utan en mångkultur.

   Radera
  3. Så här skrev jag när Sveriges grundlag ändrades:
   "Jag kan inte säga annat än att det är korkat att göra en sådan skrivning i grundlagen. Grundlagen är något som ska gälla i många decennier. Mycket kan förändras på några decennier som fullständigt ritar om den politiska kartan. Tänk efter lite. Det var bara 20 år sedan Östtyskland inlemmades i Tyskland. Det var bara 19 år sedan Estland, Lettland och Litauen erkändes som självständiga stater av dåvarande Sovjetunionen. Det var bara 15 år sedan Sverige anslöt sig till Europeiska unionen. Hur ser Europas politiska karta ut om 10 eller 15 år? Mycket kan hända under den tiden. Att då ta för givet att EU fortfarande kommer att vara något önskvärt för Sverige att vara medlem i är naivt. Troligen kommer det även då på många vis att vara en fördel för Sverige att vara medlem, men det är långt ifrån säkert. EU kanske inte längre finns då, i alla fall inte i nuvarande form."

   Radera
  4. RB:
   Även efter ändringen i Regeringsformen år 2010 står ingenting om varken svensk kultur eller mångkultur i den och det gjorde inte det innan heller. Våra andra grundlagar successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen nämner inte heller något om svensk kultur eller mångkultur. Läs på fakta innan du slänger ur dig sådana uttalanden!

   Radera
  5. Vad menar du - slänger ur mig uttalanden? Vad har du gjort nu? Gjort sök på orden svensk kultur och mångkultur utan att få napp?
   Eller - kanske "tagit del - inte förstått"
   Trodde du kunde bättre än så.
   Jag uppmanar den intresserade att läsa inkl. Flute att läsa den nya grundlagen och förstå vad den innebär - och det är lagstiftad mångkultur!

   ”Etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla en egen kultur och samfundsliv SKA främjas.”
   (Versala SKA min ändring). Man asfalterar här och på fler ställen för förintelsen av svensk befolkning och kultur.
   OT (en kultur som vår mångkulturelle statsminister inte anser existera annan än som barbari). Den andra statsministerkandidaten Mona Sahlins förnedrande uttalande om svensk kultur må ses mot bakgrunden att hennes dotters far är från Sydamerika och att dottern äktat en afrikan. Ja, ja mångkultur på högsta nivå).

   Men Flute skriver nervärderande om ett av få länder (Ungern) där staten tvärt emot kulturmarxismen värnar sitt folk och sin kultur.

   Radera
  6. RB: Förlåt om jag uttryckte mig lite klumpigt!
   Nej, jag sökte på "kultur", men hakade inte upp mig på den mening du tar upp - jag ser den inte som något problem. Den förändring som har gjorts av den mening du tar upp är för det första att man lagt till "Samiska folkets och" i början, samt att "bör" bytts ut mot "ska". Men, som något befäl sade när jag gjorde lumpen "bör är nästan ska" - man har bara skärpt den tidigare formuleringen något.
   Så två frågor till dig, RB:
   Hur definierar du "svensk kultur"?
   På vilket sätt skulle denna mening i Regeringsformen leda till "förintelsen av svensk befolkning"?

   Radera
  7. Eftersom det inte officiellt finns något etniskt svenskt blir förstås hur de som fått sin kultur godkänd definierar dem.

   Hur definieras samisk och de andra erkända minoriterernas kultur?

   Radera
  8. Hoppas verkligen att flute någon dag väljer att leva som han lär och bosätter sig i ett "kulturområde"

   Det naiva pk-överslätandet påminner om Woody Allen :

   “I'm not afraid to die, I just don't want to be there when it happens"

   Radera
  9. RB, säg högt:
   Jag tillhör en minoritet.
   Jag tillhör en minoritet.
   Jag tillhör ... (5x)

   Vi andra tillhör också minoriteter, fast några av oss har accepterat det känslomässigt. När vi inser det känns världen mycket hemskare och farligare, men det är först då vi kan göra den bättre.

   Radera
 5. Känns ännu viktigare att fundera över hur mycket "demokrati" vi själva har kvar...

  Ännu kan vi rösta...men att rösta politiker som hela tiden gör tvärt emot det de ursprungligen lovade... är som när en hund äter sina egna spyor.

  Känns som vi hela tiden sitter och petar med "verbala formuleringar"..för den som gillar det som Sverige en gång har varit..kan ju fundera över vad hen är beredd att stå upp för...

  En dåre och hans land går snar skilda vägar

  /DemoKretin

  SvaraRadera
 6. Och nu lite historia...

  Medan vi fortfarande har ett val ;-)

  SvaraRadera
 7. @ Flute. Dina frågor till mig antyder att du verkligen är en kulturmarxist (då skall du svara-hur definierar du kulturmarxist? ).
  Jag svarar med motfråga. Hur definierar Flute Kurdisk kultur, Masajisk kultur, norsk, dansk elleru vilken kultur som helst. I svenska statens lagstiftning skall alla kulturer försvaras i Sverige förutom den svenska.

  SvaraRadera
 8. Same vs Svensk

  Hmmm med kulturlogik så vill jag bli villaägare och tvinga de som har hus att dela med sig och erkänna mig som en av dem ...allt fullt betalt på de ursprungliga villaägarnas bekostnad...

  Ge bort ditt hem någon annan behöver det bättre..skuldsätt din barn..var god på deras bekostnad

  SvaraRadera
 9. Flute: Skit i trollen. Fortsätt du att fokusera på det viktiga - ekonomin, pengarna, demokratin. Pajasarna som får allt till att handla om oss invandrare, "kulturmarxism", mångkultur och andra Breivik-ämnen kan läsa SD-Kuriren i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsikter är en sak..men de blir inte intressanta förrän de förankras i erfarenhet

   Varför inte dela med dig av dina erfarenheter ?

   Radera
  2. "Troll", "Breivik-ämnen", yada yada... Som vanligt spyr multikultiextremisterna tillmälen och dynga över varje normalt funtad person som yttrar sig. Endast ohämmad vansinnesinvandring och totalt förnekande av den pågående katastrofen är tydligen acceptabel för det fullständigt vansinniga PK-etablissemanget och dess försvarare.

   Grattis, ni kommer själva få ruttna i den vidriga soppa ni själva kokat. Ni har verkligen lyckats öppna helvetets portar på vid gavel!

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.