2015-04-29

Saudiarabien, Ryssland, oljepriset och gas

Bloggrannen Olja för blåbär skriver idag om hur Saudiarabien har ökat sin oljeproduktion till rekordnivå i mars. Detta trots att oljepriset då låg på 52-62 dollar per fat mot runt 120 dollar per fat vid senaste rekordnoteringen i april 2013. Saudierna verkar alltså på allvar försöka att svälta ut sina konkurrenter och då framförallt de som har högre produktionskostnader per fat, såsom USA:s skifferolja (som redan kraschat). Samtidigt straffar man också de investerare som eventuellt skulle vara sugna på att investera i den skifferoljebransch som nu är en förlustbransch.

En annan bloggranne, Den hälsosamme ekonomisten, noterar att ryska gasbolaget Gazproms vinst nästan är utraderad och "Gazproms försäljning minskat från 4 600 miljarder rubel till 3 099 miljarder rubel. Med hänsyn tagen till växelkursen är det ett tapp på 65 procent".

Gazprom producerar även olja, framförallt genom dotterbolaget Gazprom Neft och är Rysslands tredje största oljebolag. Vinsten för Gazprom Neft föll 32 procent förra året.

Största ryska oljebolaget Rosneft (till 70 procent statsägt) fick se sin vinst falla med 10 procent för 2014. Sista kvartalet ökade vinsten jämfört med tredje kvartalet, men det berodde på ett bokföringstrick där bolaget ignorerar valutakursrisker.

Näst största ryska oljebolaget Lukoils vinst föll med 39 procent förra året.

Även det statsägda oljetransportföretaget Transnefts vinst minskade förra året.

De ryska oljebolagens minskade vinster är självklart orsakade av att oljepriset fallit kraftigt. Rysslands oljeproduktion var 2014 den största sedan Sovjettiden med 10,58 miljoner fat per dag. Trots detta föll exporten med 5 procent. Samtidigt ökade oljeexporten till Kina med 43 procent - det blir då mindre olja över till oss i Europa.

Oljan och gasen påverkar Rysslands ekonomi starkt och landet är på väg mot recession. "Rysslands BNP beräknas - räknat i US-dollar - minska med 40 procent från 2011 till 2015" påpekar Den hälsosamme ekonomisten. Omkring hälften av Rysslands statsbudget finansieras av olja och gas. Att det går dåligt för Ryssland är för Saudiarabien en positiv bieffekt av låga oljepriser, då Ryssland är lierade med och vapenleverantör till bland annat ärkefienden Iran.

P.S. Johan och Robert som skriver bloggen Olja för blåbär har nyss gett ut en bok med samma namn. Jag har börjat läsa den och återkommer med en recension när jag läst färdigt, men redan nu kan jag säga att boken är att rekommendera för den som vill ha något lättläst om världens oljehistoria och nuvarande oljeknipa. Kanske en bra födelsedagspresent till dina tillväxttroende vänner?

9 kommentarer:

 1. Saudierna spelar ett högt spel, och har betydligt mer att förlora än tex Ryssland och USA. Man är granne med IS i norr och Jemen i söder. Ännu mer oroande för dem är att man har en ganska stor befolkning som man måste hålla nöjd. Sen ska man inte glömma att en stor del av befolkningen hjärntvättats av fundamentalistisk islam, och där IS säkert ses som hjältar av många. Skulle inte förvåna mig om Saudiarabiens arme lägger ner vapnen som Iraks arme ifall IS bestämmer sig för att göra en blixtattack lik den i Irak förra året.

  SvaraRadera
 2. När det gäller de så kallade IS, de är en rent produkt av CIA och MOSAD.
  De kämpas för amerikanska intressen i hela världen (t.ex SYRIEN).
  SÅ, DE KOMMER INTE ATT RÖRA SAUDIARABIEN och givetvis ISRAEL.
  Här på Balkanhalvön finns nu massor av SALAFISTER och IS anhängare (hela byar i Bosnien och den så kallade "KOSOVO STATEN".
  JUST IGÅR angrep salafister polisstation i staden Zvornik i serbiska delen av Bosnien och mördade en polis och skadade två andra (rent terordåd), MEN INTE ETT ORD OM DETTA I VÄST MEDIERNA. Angreparen skrek ALLAHUAGBAR medan han mördade poliserna.
  Angreparen kämpades också i SYRIEN mot president Assad och för amerikanska intressen.
  SALAFFISMEN kom till Balkan år 1991-92 med hjälp av USA (de kom med CIAs hjälp från Afganistan) och kämpades mot SERBERNA och mot KROATERNA i Bosnien.
  SALAFISTERNA är nu mycket starka hår på Balkanhalvön och USA kommer att aktivera de en dag (t ex om Tyskarna börjar att frigöra sig från USA-ockupation).
  OmTyskland blir igen fritt land så blir Tyskarna tvungna att tillsammans med Serbiska myndigheter agera och UTVISA SALAFISTERNA FRÅN EUROPA OCH FRÅN BALKAN.

  SvaraRadera
 3. Det kan finns en annan anledning till att Saudi måste öka produktionen: Att klara sin budget! Sist jag såg siffran så var den 70 dollar per fat, för att Saudiarabiens statsbudget ska gå ihop sig. Med dagens priser har man alltså ett underskott och behöver därför öka produktionen!(?).

  Kan det vara ett enkelt svar på en fråga många vill se komplexa sammanhang i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det senaste jag läste var att man ligger på 100 usd för break even, och har 4 års sparande i sin oljefond om priset ligger på 70 usd. Det var för drygt ett halvår sedan jag läste det, och om priset nu håller sig mellan 50-60 usd så kan man förmoda att reserverna räcker tre år, dvs är slut om två och ett halvt år.

   Problemet för opec generellt är att man inte är marginalproducent längre (skifferoljan kan snabbt ersätta en minskning av opecs oljekvoter), och därför kan man inte dra ner kvoterna för att hålla priset uppe. Skifferoljan ligger i sin tur från 30 usd och uppåt i produktionskostnad. Det vi ser nu är en stabiliseringsfas i priset där kostnaden för skifferolja kommer sätta priset på olja.

   Radera
 4. Saudi Arabia Is Burning Through Its Foreign Reserves at a Record Pace
  http://govtslaves.info/saudi-arabia-is-burning-through-its-foreign-reserves-at-a-record-pace/

  SvaraRadera
 5. Västvärldens försök att krossa Rysk ekonomi,både 1. genom tryck på RUBELN, 2. och genom att SÄNKA OLJEPRISET, har nu helt MISSLYCKAT !!!!!! -CNN säger att Ryssland är nu ISOLERAD !? Ha, ha ha, ha, ha.......
  Ryssland och Kina sammarbetar nu så bra att om två veckor ska de hålla gemensamma flott-övningar i (HÖR och HÄPNA) M E D E L H A V E T !!!!

  SvaraRadera
 6. @Anonym
  Japp, det är lite roligt att Flute, men framför allt Sveriges "största" finansbloggare Cornucopia, lyckas¨totalt missa så mycket (i Cornus fall är det rent medvetet "missande" - när det gäller Flute är jag mer osäker).

  * Såsom att de totalt missar valutakriget och att dollarn utmanas. 85% av världshandeln sker i dollar och då digitala dollar bara kan finnas på FED:s datorer i New York. Dollarhegemoni är ett censurerat ord hos Cornu (och hos Flute?)

  * Kinesernas skapande av ett alternativ till IMF och världsbanken och hur AIIB hotar dollarimperialismen (faktiskt Stalins ord på världsordningen efter Bretton Woods).

  * Hur Kina bygger ett nytt nätverk motsvarande SWIFT som kommer kringgå dollarn. Tänkt startas i september-oktober. Skrev om det här:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2015/03/31/haller-kina-pa-att-skapa-ett-nytt-internationellt-betalsystem-grundat-pa-keynes-bancor/

  Flute skriver fortfarande mycket som är vettigt. Cornu skriver nästintill bara bladder på sin blogg nu för tiden. Det som dock är lite misstänksamt är att både Flute och Cornu synkroniserat alltid missar samma saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte skriva om ALLT. Som du ser så hinner jag skriva 7-10 inlägg per månad och då måste jag prioritera vad jag skriver om. Mina prioriteringar är inte de samma som dina :-)
   Dollarhegemoni. Så, nu skrev jag det "censurerade" ordet :-) Visst är det så. Vi får se hur alternativen till SWIFT, IMF och Världsbanken fungerar, vilken genomslagskraft de får och hur det påverkar imperiets (USA:s) dollarimperialism.

   Radera
  2. Linkoln, du har rätt !
   Och här vill jag ocså nämna att hela västvärldens media-sysstem (mainstream media) är nu som Sovjetunionens TASS-Byrå och TV på 1978-1988-talet, dvs. helt oanvändbar.
   -Normalinteligenta människor kan inte informeras genom CNN,BBC, SVERIGES RADIO, SVT och liknande skräp.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.