2015-04-20

Alltmer desperat för grekiska staten

Idag kunde vi läsa att Greklands premiärminister Alexis Tsipras beordrat lokala myndigheter att deponera sina banktillgodohavanden hos Greklands centralbank. Grekiska staten är i desperat likviditetskris och behöver nu alla pengar de kan få tag på. Redan tidigare har de "lånat" pengar från pensionsfonder och andra delar av offentliga sektorn.

Grekland har 313 miljarder euro i skulder, som vi med säkerhet kan säga inte kommer att betalas tillbaks i sin helhet. Finansminister Yanis Varoufakis träffade i fredags juristen Lee Buchheit, som hjälpte Grekland att skriva ner sin statsskuld 2012. Man kan nog ana vad de diskuterade...

IMF har meddelat att de inte tänker låta Grekland skjuta på skuldbetalningarna till dem. Nästa betalning förfaller 12 maj - förra betalningen som var 9 april klarades med ett nödrop.

Det kan gå att skrapa ihop tillräcklig likviditet för att grekiska staten ska klara sig förbi 12 maj, men det blir inte lätt. Vi ska dock vara medvetna om att den grekiska regeringen har allt att vinna på att framställa situationen som så dålig som möjligt. Med sådan skrämseltaktik kan man försöka bättra på förhandlingsläget mot övriga euroländer. Finansminister Varoufakis varnar också för effekterna för övriga eurozonen av ett grekiskt utträde.

Redan nu görs säkerligen förberedelser för åtgärder att vidta vid ett grekiskt utträde ur euron. Exempelvis utreder ECB vad som skulle hända om Grekland börjar betala löner, pensioner med mera i skuldväxlar, som då de facto blir ett slags andra valuta i landet. ECB skulle då kunna ta det som ursäkt för att med hänvisning till regelbrott sparka ut Grekland ur euron. Om inte Grekland hinner före och lämnar euron själva.

Det ser alltmer ut som om det blir en statsbankrutt och utträde ur euron för Greklands del. Till och med Carl Bildt tar bladet från munnen nu när han inte längre är utrikesminister och säger att en grekisk statsbankrutt ser ut att vara oundviklig. Han borde veta, så insyltad som han är i maktens korridorer.

Så vad ska vi tro - när händer det och hur?

Datumet är svårt att säga - troligen kan grekiska staten fortsätta att skrapa ihop likviditet ett tag till genom att "råna" olika offentliga institutioner och statsägda företag. Som det ser ut nu kan Grekland klara sig över 12 maj, men kanske inte så länge till. Som sagt var så har dock grekiska staten allt att vinna på att som skrämseltaktik överdriva likviditetskrisen. Jag gissar att den grekiska regeringen inte kommer att låta sig sparkas ut ur euron av ECB, utan istället kommer att ta initiativet själva. På så sätt vinner de fördelen att de själva är förberedda men inga andra.

Tillvägagångssättet blir troligen att stänga alla bankkontor och stänga gränserna för valutarörelser, samtidigt som man deklarerar att man skriver ner statsskulden. Jämför hur det gick till när Cypern fick bankkris för drygt två år sedan. Då var dock eurozonens styrande de som dikterade villkoren - denna gång tror jag inte att det kommer att bli så, utan att den grekiska regeringen vill visa sig handlingskraftig och behålla initiativet själva. Att de visar handlingskraft är nämligen det enda som kan rädda dem undan den folkliga vrede som ofelbart kommer att utbryta när bankerna stänger. Som sagt är det också fördelaktigt för regeringen att vara förberedda medan övriga EU drabbas av en obehaglig överraskning.

De flesta förväntar sig nog att Grekland kommer att utnyttja någon långhelg till att göra statsbankrutt (spekulationerna gick om att det kunde ske under den ortodoxa påsken för drygt en vecka sedan), men det tror inte jag. 1 till 3 maj eller 30 maj till 1 juni skulle vara "passande" långhelger enligt denna teori. Snarare kommer man (tror jag), i syfte att behålla initiativet att låta beskedet komma vid någon helt överraskande tidpunkt, exempelvis en tisdagskväll i mitten av maj. En statsbankrutt och bankstängning är nämligen redan en så brutal chock för landet att det inte kommer att göra någon större skillnad om man håller stängt några vardagar istället för att utnyttja en helg.

En fördel för den grekiska regeringen att göra något överraskande vid en oväntad tidpunkt är förstås att man kommer att ställa till en rejäl oreda på övriga Europas finansmarknader och därmed kan säga "vad var det vi sade - ni skulle inte ha låtit det gå så här" och därmed också kunna skylla på en extern "fiende".

Carl Bildt uttrycker också oro för att Grekland ska bli en "failed state" (kollapsad stat) och det är inte utan att även jag hyser en oro för att det kan bli så. För vad kommer militären att göra? De kan rida på den folkliga vreden och ta över. Det vore minst sagt "intressant" med en kollapsad stat inom EU, något som skulle gå på tvärs mot alla EU-nomenklaturans stora ord om det goda och demokratiska Europa. Lägg till detta att Grekland är med i försvarssamarbetet NATO. Hur skulle NATO hantera en kollapsad stat bland sina medlemsländer?

10 kommentarer:

 1. Grekland kommer inte vara parten som initierar en grexit.

  Även vid en grexit och då den grekiska stats-€-skulden nollas så skulle Grekland fortfarande leva över sin förmåga eftersom de spenderar långt mer än vad de drar in.

  -"Men det är ju skuldbördan och räntebetalningarna som kostar, de blir de av med vid en grexit" säger någon. NEJ, för den "bördan" är redan minimerad.... "Greece currently does not pay much interest on its debt. The 2 percent of GDP interest payment compares with 1.8 percent in Germany and 2.3 percent in France. This low current interest burden is only possible because official creditors have allowed Greece an eight year respite before interest becomes payable. It is thus not possible to reduce the burden of the debt on the current Greek budget."

  Att fortsätta vara med i euro-samarbetet är FREE MONEY för Grekland, o sådant tackar man inte nej till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om det blir omöjligt för Grekland att vara kvar i eurosamarbetet, så vinner Grekland lite grann på att vara den som tar initiativet till att gå ur.
   Och det som just nu frestar på statsfinanserna är inte räntan, som du nämner och som är låg, utan att de måste betala tillbaka några av lånen då de löper ut.
   Och att de lever över sin förmåga är snart inte sant, då de även enligt din länk snart har ett primärt överskott i statsfinanserna och redan i år är skillnaden mellan utgifter och inkomster väldigt liten.

   Radera
 2. En fredag kväll efter stängningstid, då spärrar man alla ATMs och släcker ned alla internetbanker. Vanligt folk blir i kläm, de stora herrararna har då redan sett om sitt hus, eventuellt sköter saker och ting via London, precis som det fungerade på Cypern.

  För den konspiratoriskt lagde kan man fundera över varför svenska banker är så ivriga att tvinga folk att använda enbart kort i stället för kontanter bortsett från det enkla faktum att bankerna förtjänar mer på kortanvändandet och att folk gör mer oövertänkta impulsköp när de viftar med sina kort .....

  SvaraRadera
 3. Det är inte hållbart att olivplockare kör Hummerbilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem ska köra dessa bilar för att det ska vara hållbart?

   Radera
 4. Ett återinförande av drahmern kommer att bli Greklands räddning. Då kan landet åter bli den turistmagnet det fordom var. Det blir som att börja om från noll igen. Då kan grekerna lämna allt gammalt skit bakom sig och börja om på ny kula med nya förutsättningar. Ingen kan ta ifrån Grekland dess underbara sol, vackra stränder och härliga olivlundar!

  SvaraRadera
 5. Kan verkligen "vanligt folk" i Grekland vara så korkade att de har sina pengar i bankerna, det tror inte jag.

  SvaraRadera
 6. "Jag gissar att den grekiska regeringen inte kommer att låta sig sparkas ut ur euron av ECB, utan istället kommer att ta initiativet själva. På så sätt vinner de fördelen att de själva är förberedda men inga andra."

  Öh vilka är vid det här laget inte förberedda på en Grexit? Tror alla långivare vid det här laget är förberedda på det här scenariot.

  SvaraRadera
 7. Det bästa for GREKLAND är att lämna EU och NATO och börja samarbeta med RYSSLAND och KINA samt övriga BRICS länderna samt IRAN, SYRIEN, EGYPTEN och övriga fria världen.
  Grekiska folket måste inse att EU är helt bankruterat på tre sätt :
  1. EU är bankruterat EKONOMISKT,
  2. EU är bankruterat DEMOGRAFISKT,
  3. EU är bankruterat MORALISKT.
  Dät skulle bli bäst att öppna Ryska militärbaser i Grekland.
  Grekland skall oxo samarbeta med Bulgarien, Serbien, Ungern, Tjeckoslovakien, Serbiska-Bosnien, Cypern genom att skapa en stor grupp av europeiska länder som skall börja närmandet till RYSSLAND och KINA.
  -USA och deras vasal"stater" i EU gör alt för att omöjliggöra ekonomisk utveckling av Balkan-regionen. Tyskland är idag oxo bara en lydstat till Israel (USA).
  -EU oxo sprider ANTIKRISTEN LIVSYN, BLASFEMI och SYND.
  Vi kan inte tillåta att våran region förfaller med sjuka och dekadenta folk i väst.
  BALKAN MÅSTE SAMARBETA MED FRISKA FOLK I EUROASIEN OCH ÖST ! ! ! !

  SvaraRadera
 8. Svar Anonym 2015-04-22 08:42: Rappare.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.