2015-05-04

Färre vill ha pengar i grekiska banker

Som jag har skrivit tidigare så blir läget alltmer desperat för grekiska staten. Det gäller även de grekiska bankerna. Följande diagram över tillgodohavanden hos grekiska banker säger allt (observera att diagrammets y-axel inte börjar på noll).
Den kraftiga nedgången 2009-2012 gick i en jämn men långsam takt. Denna trend bröts 2012 och sedan låg summan av pengarna på grekiska bankkonton tämligen still fram till slutet av 2014, då en katastrofal dykning påbörjades - något som närmast ser ut som en uttagsanstormning.

Förutom att de greker som kan flyttar ut sina pengar ur landet torde nedgången bero på att Greklands ekonomi gått dåligt och både privatpersoner och företag har mindre pengar och många har tvingats att leva av sina sparpengar.

12 kommentarer:

 1. Intressant, undrar om och när vi far se samma scenario hemma i sverige när kredit/bo/bubblan kollapsar.

  SvaraRadera
 2. Visst det är dumt att ha pengar på banken i någon EU, NATO land. ALLA DE LÄNDERNA HAR INGEN FRAMTID ! Hade just läst på ZERO HEDGE att Australien inför nu (hör och häpna) SKATTEN PÅ SPARANDE (förväxla inte med skatten på räntan).
  Det bästa for GREKLAND är att lämna EU och NATO och börja samarbeta med RYSSLAND och KINA samt övriga BRICS länderna samt IRAN, SYRIEN, EGYPTEN och övriga fria världen.
  Grekiska folket måste inse att EU är helt bankruterat på tre sätt :
  1. EU är bankruterat EKONOMISKT,
  2. EU är bankruterat DEMOGRAFISKT,
  3. EU är bankruterat MORALISKT.
  Dät skulle bli bäst att öppna Ryska militärbaser i Grekland.
  Grekland skall oxo samarbeta med Bulgarien, Serbien, Ungern, Tjeckoslovakien, Serbiska-Bosnien, Cypern genom att skapa en stor grupp av europeiska länder som skall börja närmandet till RYSSLAND och KINA.
  -USA och deras vasal"stater" i EU gör alt för att omöjliggöra ekonomisk utveckling av Balkan-regionen. Tyskland är idag oxo bara en lydstat till Israel (USA).
  -EU oxo sprider ANTIKRISTEN LIVSYN, BLASFEMI och SYND.
  Vi kan inte tillåta att våran region förfaller med sjuka och dekadenta folk i väst.
  BALKAN MÅSTE SAMARBETA MED FRISKA FOLK I EUROASIEN OCH ÖST ! ! ! !
  Hälsningar från Balkan !!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beställer samma knark som den här killen här ovan. ;)

   Radera
  2. JA, RYSSARNA SNART ÖPPNAR EN MILITÄRBAS PÅ CYPERN.

   Radera
  3. FINNS DET BARA VERSALER PÅ RYSKA TANGENTBORD?

   Radera
  4. Serbiska tangentbord, tror jag. Det är nog samme man som brukar kommentera här ibland.

   Radera
  5. Tja, Iran och Syrien har ju gjort sig kända som öppna och fria länder. Det är klart att man vill hänga ihop med dessa länder (ironi)

   Radera
 3. JA......HAR MAN INGA VETTIGA ARGUMENT OCH MOTARGUMENT SÅ ANFALLER MAN PÅ "LÅGT" PRIMITIVT SÄTT !!!

  Visst, Amerikanska tårtan smakar bättre, men även Ryska bajsen är mer hälsosamt av denne.

  SvaraRadera
 4. @Min tanke i en tanke

  Kollar man in Libyen, och Irak så bombade USA dessa länder till stenåldern för att skapa "demokrati" där (den som nu är puckad nog för att gå på det).. Visst de var diktaturer men inte alls i klass med diktaturen i t.ex Saudiarabien eller andra lydstater till USA som gör vad de blir tillsagda.

  Vill man blunda hårt (vilket jag tror är din egentliga tanke) kan man bortse från att alla länder som USA hoppat på eller hotar - Somalia, Irak, Iran, Libyen, Syrien, Ryssland, Nordkorea etc har en sak gemensamt - de hade slutat använda dollar och de flestas centralbanker var inte slutna till BIS.

  Antar att det är så du, liksom USA, definierar "demokrati" - alla länder som INTE använder dollar och knäböjer för dollarimperialismen är diktaturer som måste göras om till ett månlandskap för att bli demokratiska. Att några miljoner människor dör är "värt priset", såsom USA:s utrikesminister uttryckte det när hon fick frågan om det var värt priset att en halv miljon ungar dog i Irak som följd av sanktionerna på 90-talet.
  https://youtu.be/RM0uvgHKZe8

  Själv har jag lite svårt att se att man kan bomba ihjäl ett land till "demokrati" och lika svårt att se att dollarhegemonin har något med demokrati att göra.

  SvaraRadera
 5. Ekonomiprofessor Michael Hudson har ett intressant perspektiv på hur Grekland skulle kunna förhålla sig till de "skulder" de satts i till de internationella bankerna. Går lite djupare:

  USA säger till Ukraina att Ukrainas skulder till Ryssland är "Odious Debts" (kolla wiki) och att Ukraina kan skita i att betala dem. Grekland skulle kunna hävda samma sak. Hela skiten är byggt på bedrägeri och utsugning av länder av en liten finansparasitelit så varför helt enkelt inte bara kalla dem "odious" (vete fan vad det blir på svenska) och skita i att betala dem.
  http://michael-hudson.com/2015/03/odious-debts/

  SvaraRadera
 6. @Min tanke i en tanke
  Om man skickar en kommentar på PRESS TV (Iransk TV) eller RT (Rysk TV) så blir kommentarerna synliga på deras hemsidor även om de är kritiska mot deras länder.
  På SVERIGES RADIO hemsida, FÖRSVINNER kommentar inom ca 3 minuter om den är minst kritisk mot EU, NATO, USA, ISRAEL, SATANISTISKE-LGTB-LOBBY......
  SÅ JA, MINA VÄNNER... IRANSKA MEDIER ÄR MYCKET BÄTTRE ÄN SVENSKA !
  Ert land förfaller.....se bara resultater i internationela skoltester. Era ungdomar tog ju sista platser.

  SvaraRadera
 7. Jag kan tänka mig att sätta in lite pengar i en grekisk bank om jag får ränta. Här i Sverige verkar det vara noll procent ränta (minus avgifter) som gäller trots att inflationen uppskattningsvis är större än så.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.