2015-04-16

Ökenstaden Las Vegas vatten

Jag skrev nyligen om Kaliforniens torka, som är värre i år än förra året, men det är inte bara Kalifornien som drabbats, utan även andra delar av sydvästra USA. I höstas nämnde jag Las Vegas, miljonstaden i öknen som får sitt vatten från Lake Mead och det är värt att upprepa vad jag skrev då.
Lake Mead vid Las Vegas, Nordamerikas största vattenmagasin, som däms upp av Hooverdammen, är nu på 39 procent av sin kapacitet, vilket är den lägsta nivån sedan den fylldes upp efter färdigställandet 1935. Uppströms därifrån ligger ett annat jättemagasin, Lake Powell som däms upp av Glen Canyon Dam, och den är nu nere på 51 procent av sin kapacitet.

Det råkar vara så att dessa enorma vattenmagasin skapades under vad som visade sig vara den våtaste perioden i området de senaste tusen åren. Detta visas av studier av årsringar på gamla träd, forskningsresultat som ännu inte fanns när jättedammarna byggdes i Coloradofloden.
Den senaste vintern var det gott om snö i Klippiga bergen och avrinningen låg på 96 procent av det historiska genomsnittet, men på grund av de föregående torkåren har alltså Lake Powell och Lake Mead bara kommit upp till de låga nivåerna 51 respektive 39 procent av kapaciteten. Så sent som i Oktober 2011 låg Lake Powell på 70 procent av kapaciteten. Även här krävs alltså vintrar med över genomsnittlig snömängd för att fylla på vattenmagasinen.

Det är inte bara södra Kalifornien som drabbas av minskad vattenmängd i Coloradofloden och dess dammar, utan även Arizona och Nevada med storstäder såsom Phoenix och Las Vegas.

Sydvästra USA har under de senaste århundradena haft en ovanligt nederbördsrik period historiskt sett, vilket har gjort att detta område kunnat blomstra. Om det nu återgår till historiskt sett mer normala nederbördsmängder förändras hela livsbetingelserna där. Det har funnits liknande nederbördsrika perioder även tidigare, då indiankulturer såsom Anasazi blomstrat för att sedan falla samman under den efterföljande torrperioden.
Nu uppmärksammar ZeroHedge att vattennivån i Lake Mead är ännu lägre än vid samma tid förra året, eftersom det inte kommit mer snö, utan snarare lika lite eller mindre. Följande diagram kommer från bloggen The Burning Platform.
Det pågår (stora och dyra) projekt för att pumpa upp vatten från djupare nivåer i Lake Mead, men det hjälper bara på några års sikt. På lång sikt måste nederbördsmängderna under vintern öka.
När vattennivån i Lake Mead når ner till 1075 fot över havet kommer delstaterna Nevada och Arizona att börja få vattenbrist. Det påstås ännu inte se ut som om det kommer att bli vattenbrist i år, men det finns den signifikant risk att det kan bli brist 2016 eller 2017. Fast såvitt jag kan se av diagrammet ovan (klicka på det för att förstora det) finns en överhängande risk att Lake Mead går under 1075 fot över havet redan i år.

Men alla dessa problem med vattenbrist löser sig säkerligen genom mer kreditdriven ekonomisk tillväxt.

8 kommentarer:

 1. Det ser inte så lovande ut för de varma delstaterna det är ställen i texas där folk får flytta på grund av torkan. såg en dokumentär från VICE där de bl.a intervjuade människor i Texas om torkan och växthuseffekten. De flesta där är i total förnekelse att växthuseffekten existerar eller att den skulle vara orsakad av mänskligheten.
  Senare i avsnittet följer de med några religiösa folk som står och spelar instrument och kastar ut frön(eller något liknande) från en klippa för att gud ska ge dem regn. Ironi på hög nivå ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna bild av religiösa varelser som försöker blidka gudarna att ge dem regn är en ögonblicksbild av oss själva från stenåldern. Det var så vi skapades och hade med en sådan livsstil även haft kvar en frisk (=ej överbefolkad) och uthållig natur att leva i.
   Men detta räckte inte för oss, vi var tvungna att ta reda på "naturens hemligheter" för att själva kunna ta för oss därifrån efter eget huvud. Och denna avvikelse från naturens väg ser vi resultatet av i dagens industriella värld och har väl ännu inte förstått de fulla konsekvenserna av eftersom vi driver på allt hårdare i samma riktning.

   Vårt stora problem är omöjligt att lösa: Vi är fortfarande stenåldersmänniskor men i en tekniskt avancerad maskinvärld som bara kan hanteras av rationellt tänkande varelser (=som förstår naturens lagar) och som även kan besluta och agera därefter, dvs först och främst att förstå naturens gränser.

   Vi ser inte den mycket större ironin i vårt eget agerande - att vi tror oss förstå verkligheten och handlar i denna falska tro.
   /Robban

   Radera
 2. Global uppvärmning borde innebära ökad avdunstning från världshaven, alltså mer regn. Var faller detta regn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stor del av allt vatten på denna planet finns bundet i atmosfären och mer ju varmare den blir.
   /Robban

   Radera
  2. Då byggs det alltså upp en stor mängd vatten i luften ovan oss. Torka på jorden och vatten i himlen. Plötsligt slår det mig att jag känner igen detta med en väldig mängd vatten som samlas ovanför oss.
   1:a Mosebok
   Och Gud sade: »Varde mitt i vattnet ett fäste som skiljer vatten från vatten.» 7Och Gud gjorde fästet, och skilde vattnet under fästet från vattnet ovan fästet; och det skedde så. 8Och Gud kallade fästet himmel.

   Radera
  3. Om vi tar om det hela från början så innebär ökad avdunstning inte automatiskt mer regn, beroende på att varm luft kan hålla mer fukt (=förångat vatten) än kall luft. Detta innebär att en enskild vattenmolekyl kommer att tillbringa längre tid i atmosfären innan den faller ner som regn.
   Det handlar om att uppfatta det dynamiska i dylika förlopp, dvs din bild av "en väldig mängd vatten som samlas ovanför oss" är lika gammalmodig som idén att pengar, samlade på hög, har något verkligt värde.

   Sen kan jag korrigera mina tidigare uppgifter: En mycket liten del (endast 0.001 %) av planetens vatten finns som vattenånga i atmosfären, men denna minimala andel är ändå ca 13.000 kkm stor och skulle, om den föll ner nu, resultera i en nederbörd på 25 mm, jämnt fördelad över planetens yta,

   Sen kan tilläggas att solen förångar, på en enda dag, ca 1350 kkm vatten från planetens yta, bara så att man förstår att vi är ganska små, alltså.
   Och denna energiöverföring är också en del av planetens temperaturreglerande förmåga, dvs en påverkan på vattencykeln kommer också att förändra jordens medeltemperatur (=den handlar om mycket mer än bara CO2)
   /Robban

   Radera
 3. Att pumpa upp vatten förbevattning är det tydligaste exemplet jag vet på mänsklig dårskap.

  1) man har en naturligt källa. Vattnet strömmar ut av egen kraft. I öknen får man då en oas.

  2) man pumpar upp vatten och sänker därmed grundvatten nivån.
  I Egypten och i Kina har jag hört att man nu pumpar upp fossilt vatten från 1000 metersnivån.

  3) Det naturliga flödet av vatten upphör. Det vatten man tidigare fick gratis får nu nu betala dyrt för. Detta måste pågå i evig tid, eller så får man betala tillbaka genom att pumpa upp mindre vatten än vad som tillförs av naturen. Alltså: man måste leva med öken i många kanske 100-tals år innan man är tillbaka där man startade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen förstår människan inte att något tar slut om man vill ha mer än som finns av detta "något". Denna mänskliga dårskap gäller f ö allt vi sysslar med. Vi visar ju dagligen att vi inte godtar att något kan ta slut och det beror möjligen på att vi är uppvuxna i en värld som fanns för länge sedan och då framstod som oändlig men som idag visar sig väldigt begränsad (utan att vi förstår det).
   Vi har med denna gamla, naturliga och naiva föreställning om världen helt orubbad byggt och sedan flyttat in denna moderna värld. Och med denna förlegade föreställning inbillar vi oss nu också att vi kan komma förbi dessa naturgivna hinder m h a teknik. Vi är helt enkelt inte mottagliga för logiska argument och förstår då heller inte varför/att det kommer att gå åt h-e. Och det är ju alltid något.
   /Robban

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.