2015-11-26

Migrationsverket lånar personal från andra myndigheter

Den 19 oktober skrev jag ett förslag om att Migrationsverket skulle låna personal från andra myndigheter - jag föreslog då främst Arbetsförmedlingens till stor del värdelösa men kostsamma verksamhet som ett givet område att ta personal från.
Arbetsförmedlingens handläggare har ju god erfarenhet av att handlägga arbetslöshetsärenden, så efter en kortare omställningsperiod för inlärning av regelverk borde de snabbt kunna göra nytta på Migrationsverket.
Idag läser jag på Migrationsverkets hemsida att Migrationsverket lånar personal från andra myndigheter:
Cirka 100 är redan inlånade och ytterligare fler är på väg, främst till besluts- och handläggartjänster.
[...]
Ett 20-tal myndigheter har tillfrågats om de kan låna ut personal.
Precis som jag skrev i oktober så borde personal från andra myndigheter snabbare än "medelsvensson" kunna komma in i jobbet på Migrationsverket - så här skriver de:
Idén är att annan myndighetspersonal redan har grundläggande kunskaper om hur det är att arbeta på en myndighet, i till exempel frågor om rättsäkerhet och sekretess. Antagandet är därför att ”startsträckan” för den inlånade personalen blir kortare.
Än så länge sker personalutlåningen på frivillig basis och vad jag kan se är utlåningen inte lika radikal som mitt förslag.

5 kommentarer:

 1. Intressant att det helt plötsligt finns MINST 100 tjänster som inte längre behövs hos andra myndigheter. Vad har i så fall dessa gjort under alla år? Räknat gem?

  Kanske kommer de från Alkoholsortimentsnämnden, Konstfack, e-Hälsonämnden, Konstnärsnämnden, Myndigheten för tillgängliga medier eller varför inte från Nordiska Afrikainstitutet?

  Personligen gissar jag på att personalen kommer tas från polis, vård och omsorg. Frivilligt? Yeah, sure... men om du inte erbjuder dig så är du rasistnazist.

  SvaraRadera
 2. Låna oxo byggarbetarna !
  De ska behövas förr MOSKEBYGGANDET !

  SvaraRadera
 3. Hur mycket extra personal behövs kan man ju då fråga sig?

  Vi gör en liten enkel personaluppskattning. Vi bryter ner hela den här röran till att bara omfatta den administrativa delen av att få in asylanten i "systemet" med minsta möjliga identitet- och bakgrundskontroll.

  Jag har ingen aning om hur lång tid dettta tar i verkligheten, men jag kan jämföra med att jag i förra veckan förnyade mitt pass: Det tog 30 minuter i luckan, och då fanns jag redan i systemet, ostraffad svensk medborgare sedan 50 år.

  Jag antar att en asylhandläggare som är jäkligt stressad borde klara av att få in en asylant i systemet på två timmar, vilket ger oss 4 st på en arbetsdag. Tar det kortare tid än så, så vete fan om jag vågar bo kvar i Sverige.

  Nåväl, säg att det kommer 2000 asylanter om dagen, varje handläggare klarar 4 st, det ger oss ett personalbehov på 500 (!) handläggare. Motsvarar ett större svenskt företag, också med all kringadministration och infrastruktur som det innebär. Och detta ENBART för att utföra en enda liten minimal specifik arbetsuppgift i hela den här soppan.

  Frågor på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska också avgöra:
   - ÄR inlämnade papper förfalskningar.
   - Är personen den han säger sig vara.
   - Är personen från det land/Stamm/Folkgrupp som han säger sig tillhöra.

   Radera
 4. "Idén är att annan myndighetspersonal redan har grundläggande kunskaper om hur det är att arbeta på en myndighet, i till exempel frågor om rättsäkerhet och sekretess."

  Ej förvånad att Migrationsverket inte ens kan stava till rättssäkerhet :-)

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.