2015-11-24

Det tar tid att utreda byggbranschen...

Bloggrannen Bobubbla frågar sig idag vart utredningen om de skenande byggkostnaderna tog vägen, som skulle ha varit klar 1 oktober i år. Utredningen handlar om den bristande konkurrensen inom bygg- och byggmaterialsektorn, som driver upp byggkostnaderna i Sverige. Svaret får man enkelt via en sökning på sou.gov.se. Då hittar man detta dokument om förlängd tid för utredningen.
Beslut vid regeringssammanträde den 10 september 2015.
Förlängd tid för uppdraget

Regeringen beslutade den 28 maj 2014 kommittédirektiv om att se över förutsättningarna för att främja konkurrensen på byggmarknaden (dir. 2014:75). Enligt utredningens direktiv skulle uppdraget redovisas senast den 1 oktober 2015.

Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska i stället redovisas senast den 1 december 2015.
Vi kan alltså inom en vecka se fram emot utredningens resultat. Det kan bli spännande läsning...

3 kommentarer:

 1. Jag lovar att konkurrensen finns inom byggbranschen. Det som gör att byggkostnaderna ökar är till största del beroende på dålig planering samt att många erfarna byggprojektledare har gått i pension och nya nyexaminerade får ta över rollen. (Vilket skapar mycket problem)
  En annan faktor för de ökande kostnaderna är faktiskt de ökade personalkostnaderna. Byggnads (alltså fakcket) har så stor makt att de ständigt höjer lönenivåerna hos sina medlemar, vilket självklar inte är fel, men i detta fall så bestämmer de i princip över vad företagen ska betala ut till sina anställda.
  Ett exempel: en "större" byggfirma har fått ett stort projekt i Stockholm. För att företaget ska få starta projektet måste en förhandling med facket göras för att bestämma hur mycket de anställda ska få tjäna på de specifika projektet. Vilket för att företagen förlorar makten över sina egna anställda och skulle företaget inte betala ut vad facket vill så får företaget betala böter till Byggnads. Detta är helt fel enligt min mening.

  / orolig Svensson

  SvaraRadera
 2. Jag hittar den inte idag heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte jag heller! Men på Riksdagens hemsida står det "Utredningen beräknas avsluta sitt arbete senast 1 december 2015". Observera ordvalet "beräknas". Observera också att utredaren, sakkunniga och experter har arbete fram till 2015-12-15 enligt den sidan. Vi kanske får vänta en vecka till...

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.