2016-06-10

Bottenrekord för arktisk havsis i år?

Jag noterar att vi i maj såg ett nytt bottenrekord för havsisen i Arktis vid denna tid på året. Så kommer vi att framåt september få en ny bottennotering för den arktiska havsisens minimum?

Om vi jämför med de senaste åren med lägst havsisutbredningsminimum i Arktis ser det ut som i diagrammet nedan. (Data från NSIDC).
Eftersom vi för maj ligger under alla dessa tidigare bottenår ser det ut att vara stor risk för att vi får nytt bottenrekord i september, om det inte sker någon plötslig kraftig svängning i det globala vädersystemet på grund av att vi går från El Niño till La Niña. Utgången hänger förstås på hur snabbt växlingen sker. NOAA ser 50 procents chans för La Niña till slutet av sommaren och 75 procents chans till slutet av hösten.

2 kommentarer:

  1. Det sitter en lågtrycksområde mitt i artiska havet nu och den kommer att stanna kvar minst en vecka framöver - mitt i perioden där solen är som starkast. Det är mindre trolig nu att vi kommer att slå 2012, men en rekordvarm juli skulle nog ge 2016 en chans: https://sites.google.com/site/arcticseaicegraphs/

    SvaraRadera
  2. Följer http://neven1.typepad.com/blog/ för en mer detaljerad och frekvent rapportering kring isläget i Arktis. 2012 års bottenrekord kanske klarar sig ändå, men det kan förändras snabbt.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.